Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Die Oster Insel

   Spelbeschrijving

Titel: Die Oster Insel
Ontwerp: Leo Colovini / Alex Randolph
Tekeningen:
Producent: Blatz
Aantal spelers: 3 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Duits

Die Oster Insel

Spelmateriaal:
1 speelbord, 4 grote standbeelden, 8 staande stenen, 17 speelkaarten en een zak met ongeveer 120 stenen

Geschreven door: Gerard Boom

 

een spelsituatie

Introductie: Een zeer origineel thema, racen met standbeelden op paaseiland. De ware betekenis van deze beelden is tot op heden niet zeker en zo laat ook de ontwerper ons in het ongewisse maar schetst een mogelijk scenario waarin honderden mensen op het eiland een onderlinge wedstrijd aangingen waarbij deze beelden een zekere rol speelden. Ziezo, de link naar het spel is gelegd.

 


Voorbereiding: Het doel is om als eerste zijn of haar beeld over het speelbord heen en terug te bewegen. Daarnaast moet het beeld dat als eerste eindigt ook meer stenen in zich hebben als het beeld dat op dat moment tweede staat. Is dit laatste niet het geval wint de speler welke met het beeld tweede staat.

 

Iedere speler heeft een eigen beeld op het speelbord staan en een voorraad van 10 stenen voor zich liggen. De startspeler legt een aantal speelkaarten open op tafel neer gelijk het aantal spelers plus 1. Op deze kaarten zijn stenen afgebeeld (variërend van 1 tot en met 6 stenen) en op één kaart staat een beeld (de joker) afgebeeld dat gebruikt kan worden als een willekeurige steen kaart met de waarde 1 tot en met 6.

 

 

er liggen een aantal kaarten open


Een spelbeurt: De startspeler kiest één van de kaarten en heeft nu de volgende keuze:

De speler wil graag als eerste op de eindstreep komen met zijn beeld dus wil snel vooruit gaan. Voor elke stap die zijn beeld vooruit wordt gezet zal hij 1 steen moeten gooien in één van de beelden van de medespelers. Wil de speler bijvoorbeeld 5 stappen vooruit gaan (gelijk aan de kaart met de afbeelding van 5 stenen) zal hij dus 5 stenen moeten gooien in beelden van tegenspelers. De keuze in welke beelden is aan de speler zelf. Lastig is echter het feit dat je ook moet voldoen aan de voorwaarde om te eindigen met de meeste stenen in je eigen beeld. Snel naar voren lijkt voordelig maar je geeft dan wel stenen weg aan je medespelers. Daarom mag je ook stenen in je eigen beeld gooien echter het gevolg hiervan is dat je voor elke steen die je in je eigen beeld gooit, je een willekeurig beeld van je medespeler een pas naar voren zal moeten zetten. Iedere speler werkt zo de beurt af.

 

De overgebleven kaart (er wordt altijd één kaart meer opgedekt dan er spelers zijn) wordt wederom door de startspeler gespeeld. Hierna verschuift de positie van startspeler met de klok mee.

 

 

er wordt een steen in het beeld gedaan

 

Het lastige aan dit spel: De keuze om of het eigen beeld voort te bewegen of je zelf stenen te geven maakt dit spel behoorlijk lastig. Je mag in de eigen beurt de beelden van het veld oppakken om in te kunnen schatten welk beeld zwaarder dan wel lichter is om aan de hand daarvan je tactiek verder te bepalen. Langs het parcours staan 8 hoge stenen opgesteld. Vier aan de linkerzijde voor de heenreis en vier aan de rechterzijde voor de terugreis. Als je in de eigen speelbeurt het eigen beeld op een speelvlak met een dergelijke steen laat stoppen krijgt je hier bonusstenen voor die in je eigen beeld gegooid moeten worden. De eerste steen langs de route levert je één steen op en de laatste steen levert je acht stenen op. Laat je een standbeeld van een tegenstander stoppen op een dergelijk veld dan krijgt dit beeld geen bonusstenen. De acht stenen worden uiteindelijk allemaal geplaatst op de kopse kant van het speelbord, op het stenen vlak.

 


Het einde: Zodra een speler zijn beeld op het eindveld zet (het laatste vlak voor het stenen vlak) wordt het beeld geopend door de schuif onder het beeld weg te schuiven en worden de stenen geteld. Ook de speler die op dat moment op de tweede plek staat doet dit. Het is triest voor de spelers drie en vier, zij vallen direct buiten de boot. Mochten er meerdere spelers op de tweede plaats staan vergelijken zij het aantal stenen met elkaar. De speler met het hoogste aantal stenen zal dan de krachtmeting aangaan met de speler die als eerste op het eindvlak is aangekomen. De speler met de meeste stenen wint het spel. Dit kan dus ook de speler zijn die op de tweede plaats staat met zijn beeld.

 


Waardering: Gerard: “Die Oster Insel” misstaat zeker niet in mijn spelverzameling en hoort er zeker in thuis. Het is een leuke opwarmer voor een geplande speelavond. Leuk.

 

Opmerking Gerard:

 

Positief:

Negatief:

Opmerking Spelmagazijn:

Het is een spel uit 1994. Het spel is dat jaar ook genomineerd voor Spiel des Jahres.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Gerard voor de beschrijving en de afbeeldingen