Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Ocean

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Ocean
Ontwerp:
Peter Schurzmann
Producent:
Adlung-Spiele
Aantal spelers: 2 tot 6
 

Ocean

(4K)

Spelmateriaal:
20 dierkaarten in 5 soorten, 3 orka-kaarten, 5 oceanen, 27 viskaarten

Het doel: Zoveel mogelijk punten verzamelen door op de juiste momenten met je dieren vissen te eten in de oceanen.

Voorbereiding: De 5 oceanen worden in een kolom op tafel gelegd. De vissen worden tezamen met de orka's geschud en de overige dieren worden ook geschud. De twee stapels worden duidelijk gescheiden neergelegd. Om beurten pakken de spelers een kaart. Daarbij mogen ze zelf kiezen van welke stapel ze trekken. In totaal pakken de spelers 5 kaarten, waarbij minimaal 1 dier moet zitten. De getrokken dieren worden open neergelegd, de vissen houden de spelers in hun hand.

(11K)

dierkaarten, oceanen, viskaarten

Een spelbeurt: Zodra een speler aan de beurt is, moet hij een van zijn kaarten uitspelen en aanleggen bij de oceanen. Daarna trekt hij een nieuwe kaart. Hij moet er voor zorgen dat hij altijd minimaal een dier voor zich heeft liggen. Het aanleggen van de kaarten gaat op een voorgeschreven manier. Aan de ene kant van de oceanen komen dieren te liggen. De kleur geeft aan bij welke oceaan het dier hoort. Het maximum aantal dieren per oceaan is 4. Aan de andere kant van de oceanen komen de viskaarten te liggen. Het maximum aantal viskaarten is 5.

(6K) (6K) (5K)

pinguins, ijsberen, pelikanen

Punten scoren: Zodra een speler een dier aanlegt, scoort hij punten en wel zoveel als de som van de waardes van de vissen, vermenigvuldigd met het aantal dieren bij deze oceaan. Als er 5 punten aan vissen liggen en het derde dier wordt bij deze oceaan geplaatst, dan levert dat 15 punten voor de speler op.

(6K) (6K) (5K)

vissen, oceanen, orka's

Special: De orka is een speciaal geval. Hij zit in de stapel viskaarten, maar geldt als een dier. Het is een soort joker, die bij alle oceanen gebruikt mag worden. De orka scoort net alsof het een van de andere dieren is. Maar dit betekent meteen dat er een plaats minder voor één van de andere dieren is. Heb je nu dieren die je niet meer kunt plaatsen, dan mag je een beurt overslaan om deze om te ruilen voor andere kaarten.

Het einde: Zodra alle oceanen gevuld zijn met dieren worden alle gescoorde punten bij elkaar opgeteld. Winnaar is degene die het hoogste aantal punten heeft.


Waardering: Het is geen slecht spel, maar na één of twee keer spelen heb je het eigenlijk wel gezien. Er zit helaas niet meer in. Je kunt het spel een klein beetje vergelijken met Titan: The Arena, maar dan veel eenvoudiger. Matig.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000

Met dank aan Odet voor het uitlenen van een exemplaar.