Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Movies & Money

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Movies & Money
Ontwerp:

Producent:
Jumbo
Aantal spelers: 2 tot 4
 

Movies & Money

(24K)

Spelmateriaal:
Een groot spelbord met kleine gaatjes, 25 diaraampjes (leuk gemaakt), 25 kaartjes, 6 Gouden Zonnen, speelgeld en 2 speciale dobbelstenen.

Doel: De andere spelers bankroet te laten gaan en als laatste over te blijven.

(5K)

Voorbereiding: Elke speler begint met 1 miljoen en kiest een speelkleur. De 25 kaartjes worden 'dicht' over het spelbord verdeeld. Als ze tijdens het spel opengedraaid worden, worden ze geplaatst in een diaraampje. Dit wordt zo op het bord geplaatst, dat door een uitsparing te zien is, wie de eigenaar van het kaartje is.

Spelbeurt: Om beurten gooien de spelers met de 2 speciale dobbelstenen. Deze bepalen op welk vakje je uitkomt (ze geven een rij en een kolom aan). Op elke dobbelsteen zit ook een ster, waarbij je mag kiezen welke rij/kolom je gebruikt. Een kaartje dat nog dicht ligt, mag je voor 10.000 kopen. Kom je echter op een kaartje dat reeds in het bezit van iemand anders is, dan moet je flink geld betalen. Kom je op een kaartje van jezelf, dan kun je een Gouden Zon kopen voor 20.000, een speciale onderscheiding.

(8K)

een superactrice

Sets: Om een film tot een succes te maken, zul je combinaties moeten maken. Alle kaartjes die aan elkaar grenzen en van dezelfde eigenaar zijn, vormen een set. Zodra een speler op een van deze kaartjes komt, moet hij geld betalen, gelijk aan de som van deze kaartjes. Een kaartje met een Gouden Zon telt zelfs dubbel.

(5K)

Tweede fase: Als alle kaartjes opengedraaid zijn, is het spel in de zogenaamde tweede fase beland. Als je nu een ster gooit, heb je de gelegenheid kaartjes van andere spelers over te nemen, mits ze aan een eigen set grenzen. Verder kan er onderling gehandeld worden om betere films te maken.

Einde: Als een speler niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen (ook niet door zijn bezittingen aan de bank te verkopen), is hij uit het spel. Zodra er nog één speler over is, heeft hij het spel gewonnen: De Koning van Hollywood.


Waardering: Ik heb het spel nog niet kunnen spelen. De informatie op de doos doet vermoeden dat je 'echt' een film moet produceren, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het maakt in feite helemaal niets uit wat op het kaartje staat (behalve de waarde dan). Als je met deze verwachting het spel zou kopen, kom je dus bedrogen uit. Het thema is mooi uitgevoerd, maar past in feite maar heel losjes bij het spel. Desalniettemin lijkt het me een heel geslaagd familiespel, met een behoorlijk grote geluksfactor. Het lijkt een beetje op een soort Monopoly dat gespeeld wordt op een Acquire bord. Daardoor is het spel minder statisch en kan er leuk gehandeld worden. En daarmee wordt er een extra vleugje tactiek toegevoegd. Houd er wel rekening mee dat dit een eliminatie-spel is, waarbij uitgeschakelde spelers dus niet meer meespelen. Zodra ik het spel gespeeld heb, volgt er meer...

(5K)

Opmerking: Het thema en de titel (in het Engels - het had net zo goed Films en Fortuin kunnen heten) van het spel bevestigen dat het spel voor het grote publiek is bedoeld. Niet al te moeilijk, goed herkenbaar, mooie uitvoering (het ziet er prima uit). Als je dit zoekt, is het een prima afwisseling op de bestaande spellen. Je kunt Movies & Money zien als tegenhanger van Monopoly, net als Targui een tegenhanger van Risk is. Kijk zelf maar wat het beste bevalt. In beide gevallen is de speelduur in ieder geval korter dan het 'origineel' en dat zou wel eens een voordeel kunnen zijn.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999