Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Modern Art

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Modern Art
Ontwerp:
Reiner Knizia
Producent:
Hans im Glck
Aantal spelers: 3 tot 5

Modern Art

(13K)

Spelmateriaal:
Een klein mooi uitgevoerd spelbord, 70 mooi uitgevoerde kunstkaarten, 5 schermpjes, 88 muntjes en 12 waardeplaatjes.

Het doel: In 4 veilingen je slag staan, door op de juiste momenten te kopen en te verkopen. Winnaar is degene die aan het eind het meeste geld bezit. De 4 veilingen worden hetzelfde uitgevoerd, alleen worden tussendoor nieuwe kunstvoorwerpen uitgedeeld en zijn de reeds verkochte kunstvoorwerpen niet meer beschikbaar. Daardaar daalt de populariteit van deze kunstenaars en dus de waarde.

(7K)

Lite Metal

De middelen: De speler die aan de beurt is kiest een van zijn kaarten uit die geveild gaat worden. Op deze kaart staat een klein tekentje, wat aangeeft op welke wijze deze veiling gaat plaatsvinden.

Als de aanbieder zelf het stuk koopt (of moet kopen) dan betaalt hij het geld aan de bank. Als een van de andere spelers het stuk koopt, dan krijgt de aanbieder dat geld. Een veiling is direct ten einde als een 5e voorwerp van dezelfde kunstenaar wordt aangeboden. Dit voorwerp wordt niet meer geveild en verdwijnt uit het spel.

(6K)

Christine P.

Waardering: Als een veiling is afgelopen, krijgen de spelers voor de gekochte kunstvoorwerpen geld, waarna ze uit het spel verdwijnen. De kunstvoorwerpen van de kunstenaar die het meest verkocht is, zijn 30.000 waard. De volgende 20.000 en de daarop volgende 10.000. De overige kunstvoorwerpen zijn niets waard. Deze waarde komt bij de waarde die deze kunstvoorwerpen in een vorige ronde waard waren, maar dat geldt alleen als het kunstvoorwerp nu iets waard is !Voorbeeld: Lite Metal is bij de eerste veiling 30.000 waard, bij de tweede veiling niets en bij de derde veiling 10.000. Dan krijgen eigenaren na de eerste veiling 30.000 per voorwerp, na de tweede veiling niets en na de derde veiling 40.000 per voorwerp.

(8K)

Yoko

Hindernissen: Als van twee kunstenaars evenveel voorwerpen zijn verkocht, dan gaat de kunstenaar die het meest links op het bord is te zien voor. Die lijkt een willekeurige keuze, maar dat is het niet, want hoe meer naar links de kunstenaar op het bord is geplaatst, des te minder kunstvoorwerpen zijn er in het spel aanwezig. Als voor een aangeboden kunstvoorwerp geen bod wordt gedaan, dan krijgt de verkoper dit voorwerp gratis in zijn eigen verzameling.

Einde: Zodra de vierde veiling is afgelopen, kunnen de spelers hun geld gaan tellen. Winnaar is degene met het meeste geld.


Waardering: Een uitstekend spelsysteem dat niet makkelijk te kraken is. Het is niet altijd duidelijk wat nou wijsheid is. Verder is het niet makkelijk de rijkdom van de andere spelers in de gaten te houden. Kortom een spel geschikt voor zowel familie als echte spellenliefhebbers. Dit spel mag niet ontbreken in je verzameling. Zeer goed.

Strategie: Let goed op wanneer je een door jezelf aangeboden voorwerp koopt. Je verdient die ronde geen geld en dat is dus alleen zinvol bij een grote winstmarge. Naarmate het spel vordert zullen er kunstenaars zijn, die in voorgaande rondes veel waard waren. Pas dan op met het aankopen van nieuwe kunstvoorwerpen van deze kunstenaar, want de kans is groot, dat er deze keer te weinig in omloop zijn met als gevolg waardeloze voorwerpen. Tot slot een tip: als de stand van de verkoop gunstig voor je is, aarzel dan niet een dubbele verkoop op te starten, waarmee meteen de veiling kan worden beindigd. Je verliest daarmee wel 2 voorwerpen, maar je verdient het waarschijnlijk dubbel en dwars terug en wie weet worden wel veel voorwerpen van je tegenstanders waardeloos.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999