Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Miljoenenjacht

   Spelbeschrijving

Titel: Miljoenenjacht / Deal or No Deal
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Miljoenenjacht / Deal or No Deal

Spelmateriaal:
26 gouden koffertjes, 26 kaartjes, scorerekje, speelgeld

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Het wereldwijd bekende kofferspel uit Miljoenenjacht, dat in Nederland dagelijks wordt uitgezonden als Deal or No Deal is met dit bordspel thuis te beleven en heeft -volgens de beschrijving- dezelfde nagelbijtende spanning als in de tv-show. In één van de 26 koffertjes heeft de bank het hoogste bedrag van maar liefst 5 miljoen euro verstopt. In de andere 25 koffertjes zitten bedragen uiteenlopend van 1 cent tot tweeëneenhalf miljoen euro. De spanning stijgt met de minuut. Ga je in op het aanbod van de bank? Of gok je toch op die 5 miljoen euro of een ander hoog bedrag in je eigen koffertje? Maar daar kan ook twintig cent in zitten! Wie wint de hoofdprijs?

 

het scorerekje


Voorbereiding: Schud de 26 kaartjes met de geldbedragen. Schuif in elke koffer 1 kaartje, zonder dat je ziet welk bedrag op het kaartje staat. Iedere speler kiest een koffertje en legt dit dicht voor zich neer. De rest van de koffertjes worden met de getallen zichtbaar in het midden van de tafel gelegd. Zet de luikjes van het scorerekje open en bepaal wie de bankier wordt. De spelers zijn om de beurt bankier.

 

de koffertjes


Een spelbeurt: De speler links van de bankier begint de beurt door een koffertje uit het midden te nemen en te voorspellen welk bedrag er in het koffertje zit. Nu neem je de kaart uit het koffertje: wanneer het goede bedrag voorspelt is, krijgt degene die aan de beurt is het aantal open luikjes x € 1.000 van de bank. Vervolgens wordt het bedrag op het scorerekje met het luikje afgedekt. Nu neemt de volgende speler een koffertje en doet een voorspelling.

 

Nadat er zo een aantal koffertjes zijn geopend, brengt de bankier een bod uit volgens een bepaald schema (afhankelijk van het aantal spelers en het aantal geopende koffertjes). De bankier mag een bedrag bieden met een maximum van € 5.000.000. Te beginnen bij de speler links van de bankier, kun je dit bod accepteren. Als geen enkele speler het bod geaccepteerd heeft, mag ook de bankier zijn eigen bod accepteren. Heeft een speler/bankier het bod geaccepteerd, dan ontvangt deze het geboden geld maar het koffertje blijft dicht! Deze speler doet nog wel mee met de voorspellingen, maar hij mag geen aanbod meer accepteren van de bank.

 

Nadat een bankier zijn voorspelling heeft uitgebracht, wordt de volgende speler bankier. Zodra er één speler is die nog geen bod geaccepteerd heeft, zijn alle andere spelers de bankier. Zij kunnen gezamenlijk overleggen welk bod ze de speler bieden. De speler mag vervolgens zelf bepalen of hij het bod wel of niet accepteert.

 

 

in welk koffertje zit de hoofdprijs?

 


Het einde: Wanneer alle koffertjes in het midden geopend zijn, krijgen de spelers die geen aanbod van de bank hebben geaccepteerd de inhoud van hun eigen koffertje uitbetaald. De spelers behouden hun geld en de kaarten worden weer geschud en in de koffertjes gestopt.

 

De spelers houden het geld: in totaal wordt er 3x gespeeld. Degene die na deze 3x het meeste geld heeft, is de winnaar.

 Waardering: Omdat ik het spel nog niet genoeg heb gespeeld, kan ik er nog geen goede waardering aan geven. Maar we nemen het spel mee met Snowgame, dus daarna volgt er meer…

 


Opmerking Sandra: De eerste versie van dit spel is uitgebracht als Miljoenenjacht, latere versies zullen als Deal or No Deal op de markt komen. De indeling in de doos is goed gemaakt: alles past er fatsoenlijk in, waardoor kaartjes en geld niet snel zullen kreuken.

Strategie: Als bankier is het natuurlijk van belang je spelers 'weg te spelen', door ze een interessant aanbod te doen. Maar let op dat je ook niet te hoog biedt, waardoor de speler die het bod accepteert zeker de winnaar van het spel wordt!

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen