Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Meander

   Spelbeschrijving

Titel: Meander
Ontwerp: Justus van Oel
Tekeningen: Rob Vermeer
Producent: Cremm
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans

Meander

Spelmateriaal:
spelbord, 25 tegels, 10 kogels, 2 voetstukjes

 

het spelmateriaal

Introductie: Laat je kogels naar de overkant rollen met behulp van de tegels en de zwaartekracht.

 


Voorbereiding: Alle tegels worden gesloten naast het spelbord gelegd. De ene speler speelt van beneden naar boven en de ander van links naar rechts (of andersom natuurlijk). Leg 5 kogels per speler in de gaten aan de zijkant. Bepaal wie er mag beginnen.

 

 

de vier verschillende tegels

 


Een spelbeurt: Om beurten pakken de spelers een tegel en leggen deze op het bord. De eerste tegel moet in het midden. De volgende tegels moeten grenzen (horizontaal, vertikaal of diagonaal) aan een reeds gelegde tegel. Als het hele bord vol is gelegd kunnen de kogels gaan rollen. Daartoe zijn twee voetstukjes meegeleverd, zodat het spelbord schuin kan worden gezet. Eerst worden de kogels van de ene speler geactiveerd. Elke kogel moet door de opening waar deze bij hoort. Als de kogel een van de gaten aan de overkant bereikt, dan levert dat 1 punt op. Kogels die in de grote gaten in de hoeken komen, leveren geen punten op. Ook kogels die de overzijde niet bereiken leveren geen punten op. Daarna worden de kogels van de andere speler geactiveerd.

 


Het einde: Wie de meeste punten heeft verdiend, wint het spel.

 


Waardering: De spelregels zijn eenvoudig te leren. Iedereen kan het meteen spelen. En het nodigt ook uit om te proberen. Het lijkt eenvoudig, maar er komt toch iets meer bij kijken om het echt goed te spelen. De echte spellenliefhebber zal na een aantal keren wel uitgekeken raken op het spel, vanwege de korte speelduur. De overige spelers zullen er veel plezier aan beleven en je kunt het met een gerust hart vaker op tafel zetten. Subtop.

 

Opmerking Spelmagazijn: Een aantal jaren geleden (in 2001) is het spel al eens verschenen in een beperkte oplage. Nu is het opnieuw uitgebracht in een plastic uitvoering. Een stuk goedkoper dan de eerste versie. In de doos zit ook een uitgebreid boekje met diverse varianten en strategietips. Op Meander Online kun je een gratis computerversie downloaden van het spel.

 

 

de doos van de oorspronkelijke versie

een grote versie bij de Ducosim beurs (2001)

Strategie: Het schijnt beter te zijn je te concentreren op het maken van je eigen routes, dan het blokkeren van de routes van anderen. Pas op de hoeken. Soms kan je tegenstander je startkogel al direct naar buiten leiden, als hij de juiste tegel trekt. Het is dus niet verstandig in de buurt van die hoeken te spelen, voordat je je veiligheidsmaatregelen hebt getroffen. Als je vanaf de beginpunten de routes naar het midden leidt, gaat het in het algemeen wel goed.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Boosterbox voor een recensie exemplaar.