Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > MarraCash

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: MarraCash
Ontwerp:
Stefan Dorra
Producent: Kosmos
Aantal spelers: 3 tot 4
 

MarraCash

(6K)

Spelmateriaal:
Een degelijk uitgevoerd spelbord, per speler 6 rechtopstaande naamkaartjes, 54 houten marktbezoekers in 5 kleuren, 25 speelkaartjes en speelgeld. De grappig uitgevoerde bezoekers staan niet al te stevig door de smalle voetjes. Door de ronde vorm rollen ze makkelijk weg als ze omvallen.

Het doel: Als markthandelaar zoveel mogelijk bezoekers naar je kraampjes lokken om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen. Aan het begin van het spel staan alle bezoekers nog buiten de stad, maar langzaam maar zeker druppelen ze in groepjes de stad binnen. De kraampjes het dichtst bij de ingang zijn natuurlijk erg geliefd om direct klanten te lokken. Alle bezoekers hebben zo hun eigen voorkeur, die je als goed handelaar uit zult buiten.

De middelen: De speler die aan de beurt is heeft de keuze uit drie mogelijkheden:

 1. Tweemaal verplaatsen van bezoekers

 2. Verplaatsen van bezoekers, gevolgd door het veilen van een winkeltje

 3. Tweemaal veilen van een winkeltje

De bezoekers verplaatsen zich altijd in groepjes tegelijk (ze splitsen zich niet op, maar de groepjes kunnen wel groeien). De groepjes verplaatsen zich van bron naar bron, maar zodra een bezoeker de deur van een (actief) winkeltje van zijn eigen kleur passeert, verlaat hij het groepje en gaat naar binnen.

(23K)

spelbord

Geld verdienen: Op diverse manieren kan geld worden verdiend:

 1. Klanten in je winkel
  Elke klant die je winkel binnenkomt levert geld op. Elke volgende klant, levert een groter bedrag op. Als bijvoorbeeld een groepje van 3 klanten binnenkomt, levert de eerste 100 dirham op, de tweede 200 dirham en de derde 300 dirham, in totaal dus 600 dirham.

 2. Provisie voor het brengen van klanten
  Als je klanten naar andersmans winkels loodst, ontvang je een provisie van 50 of zelfs 100 dirham.

 3. Provisie bij winkelverkoop
  Als je een winkeltje veilt en je koopt hem niet zelf, dan ontvang je een provisie van 100 of zelfs 200 dirham.

Specials: Als aan het einde van een beurt de ingang van Marrekesch onbezet is, komen van buiten de stad weer nieuwe bezoekers binnen. Dit is een groepje van 2 tot 4 bezoekers, wat van één van beide uiteinden van de wachtrij gekozen kan worden. De keuze van deze bezoekers is erg belangrijk voor het verloop van het spel. Verder zitten er bij het spel 25 speelkaartjes met antieke voorwerpen. Deze kunnen in de winkeltjes van dezelfde kleur verkocht worden en zorgen dat er meer geld in omloop komt. Een leuke variant, die best wel invloed op het spel blijkt te hebben.

Einde: Zodra er geen bezoekers meer buiten de stad zijn, wordt nog één ronde gespeeld. Winnaar is ten slotte de handelaar met het meeste geld. De winkeltjes zijn na afloop niets meer waard.


Waardering: Een leuk spelsysteem, dat meer in zich heeft zitten, dan op het eerste gezicht lijkt. Het is moeilijk in te schatten wat een winkeltje nu waard zal zijn. Daarnaast is het verplaatsen van de bezoekers natuurlijk van cruciaal belang. De oplettende speler zal meteen hebben gezien dat er iets meer gele bezoekers zijn, dan andere kleuren. Het spel is snel toegankelijk, ook voor onervaren spelers. Omdat het in een uurtje te spelen is, bestaat er grote kans, dat je het meteen nogmaals wilt spelen. Voor de echte liefhebber zal het waarschijnlijk niet voldoende elementen bevatten om het zeer regelmatig te spelen, maar het heeft genoeg aantrekkingskracht om het eens in de zoveel tijd toch weer uit de kast te trekken. Subtopper.

Vraag: Na het lezen van de spelregels is mij nog een vraag gerezen. Als je bezoekers naar een winkel van een andere speler loodst, krijg je daarvoor per bezoeker een provisie. Deze provisie is afhankelijk van de inkomsten van de winkeleigenaar. Als de inkomsten van de eigenaar meer dan 300 dirham zijn, dan krijg je 100 provisie per klant, anders 50. Het wordt echter niet duidelijk of daarbij gekeken wordt naar de totale inkomsten, of de inkomsten per bezoeker. Voorbeeld: je brengt de tweede en derde bezoeker in een winkel. Deze leveren de eigenaar 200 en 300 op. Zijn totale inkomsten zijn dus 500. Krijg je nu 100 provisie per bezoeker ? Of breng je eerst de tweede bezoeker binnen (200 dus 50 provisie) en vervolgens de derde bezoeker (300 en dus weer 50 provisie) ?

Strategie: In het aanvullende spelregelboekje staan al een aantal goede tips, die meteen laten merken dat het systeem erg leuk in elkaar zit. Zo gaat elke bezoeker slechts naar één winkel. Als een andere speler een dure winkel heeft gekocht, is het aan jou de taak de bezoekers naar een andere winkel van dezelfde kleur te lokken. Als dit nog een lege winkel is, levert dat niet veel op voor de eigenaar en bovendien krijg je nog provisie ook. Wanneer je nieuwe bezoekers in de stad brengt is het erg slim om ook naar de winkels van de tegenstanders te kijken. Als er voor hen gunstige bezoekers tussenzitten en hun winkel zit bij jou in de buurt, dan zullen ze het groepje vanzelf jouw kant op dirigeren. Al met al is dit een spel van geven en nemen en vooral van het goed inschatten hoeveel een winkel waard is. Doordat de bezoekers elk spel weer in andere volgorde binnenkomen, blijft het boeiend.

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999