Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Manitou

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Manitou
Ontwerp:
GŁnter Burkhardt
Producent:
GoldSieber
Aantal spelers: 2 tot 4
 

Manitou

Spelmateriaal:
Per speler 22 indianen en verder 7 roverkaarten en 15 buffelkaarten in verschillende waardes.

(10K)

een buffel van waarde 5

Het doel: Met je jagers zoveel mogelijk buffelhuiden te pakken krijgen en met je krijgers zoveel mogelijk jagers vangen.Er worden 3 jachtpartijen gespeeld. Bij elke jacht zijn er 3 jachtgebieden, waarin buffels worden neergelegd. Nadat de waardes van die buffels bekend zijn, zoekt elke speler uit zijn stam 8 krijgers en jagers die aan de jacht deelnemen. Degene die als laatste mag spelen, mag maar 7 indianen uitkiezen. Deze indianen worden per speler geschud en op een stapeltje voor een ieder neergelegd. Iedere speler pakt de bovenste 3 kaarten. Nu wordt er om beurten een kaart uitgespeeld en weer aangevuld. Als iedere speler 7 kaarten heeft gespeeld, is de jachtpartij ten einde.

(9K)

een blauwe jager van waarde 3

Jachtgebieden: Als je aan de beurt bent, moet je een van je indianen bij een van de jachtgebieden leggen. Deze indianen worden open neergelegd, zodat iedereen de waarde kan zien. Als je krijger uitspeelt en bij dat jachtgebied ligt al een andere krijger, dan moet er gevochten worden.

Krijgers: Elke stam beschikt over 10 krijgers, te weten 2 hoofdmannen, 2 medicijnmannen, 2 regenmakers, 2 verkenners en 2 squaws. De hoofdmannen winnen van iedereen, behalve van de squaw. De squaw verliest van iedereen, behalve van de hoofdman. Elke van de andere krijgers wint telkens van een van de anderen en van de squaw. Bij gevechten is dus meteen duidelijk wie er wint. Bij een gelijke stand, verliezen allebei de krijgers. De verliezer wordt dichtgedraaid. Als een speler 2 eigen krijgers bij een jachtplaats heeft, kun je de tweede pas aanvallen, als de eerste is verslagen.

(11K)

een groene verkenner

Afrekening: Als de jachtpartij ten einde is, wordt er afgerekend. Degene die in totaal de meeste waarde aan jagers heeft gespeeld, wordt beschuldigd van vellenroverij en krijgt 10 strafpunten. Vervolgens wordt er per jachtgebied gekeken wie de meeste jagers heeft. Deze verdient de hoogste buffel uit dat gebied. Als er nog een tweede buffel is, dan gaat deze naar degene met de op een na hoogste waarde aan jagers. Bij een gelijke stand in waarde, verdient niemand de buffel. Tot slot worden de krijgers nog ingeschakeld. Elke krijger die nog openligt, vangt alle daar aanwezige jagers en gesloten krijgers. De overgebleven jagers en krijgers keren terug naar hun stam.

Daarna is het tijd voor de volgende jachtpartij. Degene die net begonnen was, mag deze partij als laatste (en kiest dus 1 indiaan minder).

(10K)

een rode hoofdman

Einde: Zodra er 3 jachtpartijen zijn geweest, is het tijd voor de eindafrekening. Elke buffel is zoveel waard als erop staat. Elke gevangen krijger en jager is 1 punt waard. De roverkaarten zijn 10 strafpunten. Wie uiteindelijk de meeste punten heeft, is de winnaar van dit jachtseizoen.


Waardering: Ik heb het spel alleen nog maar met twee spelers gedaan en dan valt het een beetje tegen. Maar het lijkt erop dat er voldoende tactische mogelijkheden inzitten om het met meerdere spelers interessant te maken. Dat wil ik graag nog eens uitproberen. Voldoende.

Strategie: Om buffels te veroveren heb je veel jagers nodig. Maar als je de meeste jagers inzet, heb je meteen een roverkaart te pakken en dat hakt flink in je eindscore. Je zult dus heel gebalanceerd te werk moeten gaan. Als de buffels niet zo heel hoog in waarde zijn, is het in de eerste jachtpartij misschien verstandig om veel krijgers in te zetten. Je kunt dan een hoop tegenstanders gevangen nemen en hun opties voor de volgende jachtpartijen drastisch verminderen. Maar als je tegenstanders dezelfde tactiek kiezen, dan kun je wel eens een zware pijp roken. Je raakt dan misschien een groot deel van je krijgers kwijt en bent hulpeloos in de volgende jachtpartijen.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999