Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Lucky Loop

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Lucky Loop
Ontwerp: 
Karsten Hartwig en Wolfgang Panning
Tekeningen:
 Christof Tisch, die Basis
Producent: Queen Games
Aantal spelers: 
van 2 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
45-60 minuten
Taal: Duits
 

Lucky Loop

(16K)

Spelmateriaal:
64 vluchtkaarten, 6 zwarte dobbelstenen, 1 rode dobbelsteen, 6 stenen voor de puntentelling algemeen, 24 stenen voor de puntentelling van de vlucht, 1 spelbord, 23 bonusfiches, 6 hoogtepunt-fiches, 1 startspelerfiche.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Al eens gedroomd om als piloot de mooiste shows op te voeren met de meest waanzinnige figuren? Dan is dit je kans: als piloot moet jij het publiek vermaken met 5 wervelende shows. De jury beoordeelt de gevlogen figuren en geeft punten. Maar overdrijf het niet, dan gaat de puntentelling omlaag! Degene met de meeste punten aan het einde van het spel wint de vliegshow.

(18K)

ontwerper Karsten Hartwig tijdens Spiel 2003


Voorbereiding: De speler die begint krijgt het startspelerfiche. Dit fiche blijft de hele tijd bij deze persoon liggen: de startspeler zelf wordt dus tijdens het spel niet gewijzigd. Iedere speler krijgt 6 kaarten: 3 van elke kleur, een hoogtepuntfiche en 4 stenen voor de telling van de vluchten.

(3K)

startspelerfiche

Van de rood-blauwe kaarten en de groen-gele kaarten worden twee afzonderlijke gedekte stapels gemaakt. De kleuren op de kaarten staan voor het soort figuur dat je uitvoert. De kaarten zijn in verschillende vakken verdeeld. Geheel bovenin staat de dobbelsteenwaarde en de naam van het figuur. In het bovenste luchtvak staat een groot cijfer: dit is het aantal punten dat de jury geeft wanneer je het figuur perfect vliegt. De waarde in het onderste luchtvak is het aantal punten dat de jury geeft wanneer je overdrijft: de gegooide waarde van de dobbelsteen is dan hoger dan de dobbelsteenwaarde die de kaart aan geeft. Iedere stapel kaarten heeft ook zijn eigen aflegstapel: mocht tijdens het spel de gedekte stapel op zijn, dan wordt de aflegstapel geschud en weer gedekt neergelegd.

Het spelbord wordt in het midden gelegd. De stenen voor de algemene puntentelling (deze zijn wat dikker) worden op start gelegd.

(26K)

een spelvoorbeeld: een geslaagde vlucht

Een spelbeurt: In je beurt kun je kiezen uit de volgende twee mogelijkheden: 

Kaarten ruilen: Je ruilt 3 kaarten om met de stapel(s). Hiertoe pak je eerst 3 kaarten van de stapel(s) af en bekijk je alle kaarten. De kaarten die je het minst bevallen leg je op de aflegstapel(s). Dit kunnen dus ook de net gepakte kaarten zijn! Je mag geen vlucht maken.

Een vlucht leggen: Je legt een complete vlucht neer, waarbij de kleuren van de show aangehouden worden (voorbeeld: de Rubber Duck is geel - groen  - rood). De minimale punten van de show moeten gezamenlijk minimaal 8 punten zijn: dit zijn de punten die in het bovenste luchtvak staan. Ligt er al een show, dan wordt deze op de aflegstapels gelegd (let hierbij op de kleur van de kaarten). Je pakt 3 nieuwe kaarten op de hand. De kleur is hierbij niet van belang. Hierna vlieg je de net neergelegde show.

Een vlucht aanpassen: Ligt er een show, dan mag je ervoor kiezen deze niet geheel te vervangen, maar slechts een onderdeel aan te passen. Hiertoe pak je de betreffende kaart en vervangt deze door een kaart van dezelfde kleur met een hogere dobbelsteenwaarde. De andere kaart wordt op de aflegstapel gelegd en je pakt een nieuwe kaart op de hand. De kleur is hierbij niet van belang. Hierna vlieg je de net aangepaste show.

(19K)

de groen/gele vluchtkaarten

Een show vliegen: Probeer de net neergelegde/aangepaste show te vliegen. Je dobbelt met maximaal 3 dobbelstenen per keer. Wanneer je een dobbelsteenwaarde gooit die overeenkomt met een figuur die in je show voor komt, moet je de dobbelstenen op het bovenste luchtvak van het figuur leggen. Kom je niet precies uit, maar kun je wel een waarde neerleggen die hoger is, dan leg je die dobbelstenen op het onderste luchtvak van het figuur. Vul de dobbelstenen weer aan tot 3 en dobbel verder voor het volgende figuur. Je moet 1 figuur per worp van dobbelstenen voorzien. Lukt dit niet dan eindigt deze vliegshow, tenzij je een bonusfiche inzet.

(22K)

de rood/blauwe vluchtkaarten

Tijdens het vliegen kun je bonusfiches inzetten en verdienen. De bonusfiches hebben een boven- en een onderkant die je mag gebruiken. Op de ene zijde staat een rode dobbelsteen. Hierbij vul je in de laatste worp je dobbelstenen aan met de rode dobbelsteen. Let op dat je nooit met meer dan 3 dobbelstenen mag gooien! Op de andere zijde staan drie dobbelstenen. Met deze optie kun je de worp overgooien, waarbij je ervoor kunt kiezen dobbelstenen te laten liggen (bijvoorbeeld de gegooide 6). Wanneer je een kant van het fiche gebruikt, moet je het hele fiche inleveren. Een fiche kun je verdienen als: - je 2 figuren perfect uitgevoerd hebt, maar de show toch niet volbracht hebt - je als eerste een vlucht vliegt bij een bepaalde show die 12 of meer aan punten oplevert - je beter vliegt dan iemand eerder in die show gedaan heeft (met een minimum van 12 punten) - je een vlucht maakt die 20 punten of meer oplevert (altijd!) Je verdient maximaal 1 fiche per vlucht.

(5K)

bonusfiches

Een vlucht levert punten op. Deze zijn afhankelijk van de gegooide dobbelstenen. Je vlucht moet minimaal 8 punten opleveren om mee te tellen voor de score. De dobbelstenen zijn op de betreffende vakjes van de verschillende figuren gelegd. Deze vakjes worden opgeteld en de smalle scoresteen wordt op dit aantal bij de vlucht neergelegd. De algemene scoresteen wordt ook verplaatst met dit aantal. Zijn er dobbelstenen niet gebruikt tijdens de vlucht, dan krijg je er op het algemene scorebord 1 punt bij per niet gebruikte dobbelsteen.

Wanneer iemand de 4 vastgestelde vluchten goed heeft afgewerkt (er ligt dan een waarderingssteentje bij alle vluchten), moet hij nog een eigen show vliegen. Deze show moet een minimale dobbelsteenwaarde hebben van 25 punten en moet met 6 dobbelstenen volbracht kunnen worden. Op een van de vluchtkaarten moet het hoogtepunt-fiche gelegd worden: dit figuur moet volmaakt uitgevoerd worden! De show leg je voor je op tafel. Als deze show eenmaal uitgelegd is, dan mag hij niet meer aangepast worden. Elke keer wanneer je deze show vliegt, maar het niet lukt gaan er twee punten van je totaal af.

(11K)

de winnende vlucht

Het einde: Wanneer er iemand zijn eigen vlucht heeft volbracht, wordt de beurt nog afgemaakt tot aan de startspeler (deze heeft het startspelerfiche voor zich liggen). Degene met de meeste punten wint het spel.


Waardering: Ik heb het spel nu enkele malen gespeeld en daarbij blijkt dat de dobbelstenen een grote invloed hebben op het spel. Goed als een luchtig tussendoortje, niet geschikt als strategisch denkspel. En dat is maar goed ook, want zo is het helemaal niet bedoeld. Een leuk spel, waarbij je ondanks de geluksfactor toch nog een beetje na moet blijven denken. Het uitreiken van de bonusfiches kan wel eens tot verwarring leiden. Leuk en luchtig.

(4K)

Opmerking Sandra: De doos is het normale formaat van een Queen Games doos en past hierdoor makkelijk bij de andere dozen in de kast. Gelukkig zit er niet teveel loze ruimte in de doos. Het materiaal is goed verzorgd en de bijgeleverde dobbelbeker is geen luxe. Zonder deze beker zouden de dobbelstenen geregeld over tafel vliegen (wel toepasselijk).

Verder is het spel prettig om te spelen als er niet aan een stuk doorgespeeld kan worden, omdat je tijdens het spel de situatie per vlucht bekijkt. Onderbreken is geen probleem, zorg er alleen even voor dat je weet wie de eerstvolgende beurt heeft.

Let op: hoewel de titel van het spel en de namen van de vliegshows anders doen vermoeden, is het een Duitstalig spel.

(4K)

Strategie: Probeer niet de hoogste vluchten te maken: deze mislukken meestal veelvuldig en winnen valt niet mee als je bijna geen enkele vlucht af hebt gekregen. Probeer je vlucht altijd zo te kiezen, dat je met 5 dobbelstenen de vlucht ook kunt volbrengen. Mocht je een keer wat minder gooien, dan hoeft het niet meteen een probleem te zijn. Maar zorg er ook voor dat je bonusfiches verdient, deze kunnen de winst betekenen bij je laatste zelf samengestelde vlucht!

(4K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen