Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Linie 1

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Linie 1 / Streetcar
Ontwerp:
Stefan Dorra
Producent:
Goldsieber
Aantal spelers: 2 tot 5
 

Linie 1

(23K)

Spelmateriaal:
Een groot spelbord (een beetje druk gevuld met steentjes), 126 railskaartjes, 12 haltebordjes, 6 trams en tramlijnkaarten, 12 routekaartjes, 1 speciale dobbelsteen.

Het doel: Als eerste met je tram een route afleggen langs de aangegeven gebouwen.

(11K) (13K)

Lijn 5 moet langs A, G en K

Voorbereiding: Aan het begin van het spel krijgen de spelers elk 2 bochten en 3 rechte stukken. Verder krijgt elke speler in het geheim een tramlijnkaart en 1 routekaart. Deze combinatie bepaalt langs welke gebouwen een speler moet rijden om het doel te bereiken. Daarbij moet een route worden gereden van begin- naar eindpunt, terwijl de aangegeven haltes worden aangedaan.

(6K)

rails

Spelbeurt: Om beurten leggen de spelers 2 railskaartjes op een lege plek op het bord. De rails mogen niet zo gelegd worden dat deze doodlopen. Zodra rails langs een gebouw worden gelegd, wordt daar direct 1 halte geplaatst. Bij elk gebouw komt 1 halte, dus het kan erg belangrijk zijn waar deze geplaatst wordt. Tevens hebben de spelers de mogelijkheid bestaande rails uit te breiden door deze te vervangen door een uitgebreider railskaartje, mits de bestaande rails daarop ook zijn aangegeven ! Aan het eind van de beurt vult de speler zijn kaartjes weer aan tot 5.

(7K)

rails

Rijden: Zodra iemand aan het begin van zijn beurt een route kan aangeven langs de opgegeven gebouwen, mag hij met zijn tram gaan rijden. Voortaan legt hij geen railskaartjes meer, maar gooit met de dobbelsteen om zijn tram te bewegen. Een belangrijke regel is dat een tram nooit achteruit mag rijden. Dit is erg belangrijk bij de wissels, zodat het bouwen van een route wel eens problemen kan geven. Vooral als andere spelers door hebben welke route je probeert te bouwen. Het rijden met de tram gebeurt met een dobbelsteen, die bepaalt hoeveel plaatsen je vooruit mag (of zelfs naar de volgende halte).

Einde: Zodra iemand met zijn tram de complete route heeft afgelegd, heeft hij het spel gewonnen.


Waardering: Een leuk familiespel, waarbij zo af en toe goed nagedacht moet worden. Een veel gehoorde opmerking is echter dat het rijden met de trams eigenlijk een beetje een anti-climax is. Er zijn diverse voorstellen om dat probleem op te vangen (zie verderop). Het spel is erg toegankelijk, voor zowel beginners- als gevorderden, jong en oud. Zeker de moeite waard.

Strategie: Uiteraard moet je zien te voorkomen dat anderen in de gaten hebben welke gebouwen je probeert te bereiken. Maar pas wel op dat al je afleidingsmanoeuvres niet te veel tijd kosten, waardoor je naast de overwinning grijpt. Wees ook voorzichtig met enkele belangrijke railskaartjes. Zet ze niet in als het niet echt nodig is, want anders kun je later in het spel wel eens in grote problemen komen.

Varianten:

(7K)

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999