Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Lao Pengh

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Lao Pengh
Ontwerp:
Patrick Inauen
Producent:
Adlung-Spiele
Aantal spelers: 2 tot 6
 

Lao Pengh

(4K)

Spelmateriaal:
48 kaarten en 6 jokers

Het doel: Als eerste al je speelkaarten kwijtraken door ze af te leggen op 3 stapels.

Voorbereiding: Alle kaarten worden geschud en iedere speler krijgt er 6. Vervolgens worden er nog 3 kaarten open in het midden neergelegd. De rest van de kaarten is niet nodig. Elke kaart (behalve de joker) heeft 3 eigenschappen: een dier (vogel of draak), een kleur (geel, rood of blauw) en een getal (1, 2, 3 of 4). Daarnaast heeft elke kaart een nummer (van 1 tot en met 54).

Een spelbeurt: Alle spelers speler tegelijkertijd een kaart uit. Degene met het laagste nummer mag als eerste, tenzij er precies één speler is die een draak uitspeelt. In dat laatste geval moet deze speler als eerste. Vervolgens spelen de spelers in volgorde van nummer hun kaart uit. Je speelt een kaart door hem op één van de drie stapels te leggen. Daarbij moet één van de kenmerken overeenkomen met de kaart die er al ligt. Kan dat bij geen enkele stapel, dan mag je de kaart neerleggen waar je maar wilt.

Kenmerken: Het is niet toegestaan om eenzelfde kenmerk 3 (of meer) keer achtereen op dezelfde stapel te gebruiken. Als je denkt dat een medespeler dat wel doet, dan kun je een verdenking uiten. Er wordt gecontroleerd of de speler de fout is ingegaan. Is dat zo, dan krijgt hij de 4 onderste kaarten van deze stapel (of minder als de stapel nog niet zo hoog is) en op de bovenste kaart na wordt de rest van de stapel weggelegd. Is hij echter niet in de fout gegaan, dan krijg je als straf de onderste 2 kaarten van deze stapel en wordt ook de rest, op de bovenste kaart na, weggelegd.

Joker: De joker heeft twee dieren op de kaart staan en heeft geen kleur of getal. Deze kan dus altijd neergelegd worden, maar zet daarbij wel de kenmerken van het dier voort.

Het einde: Zodra iemand al zijn kaarten kwijt is, wint hij het spel.


Waardering: Op het eerste gezicht lijkt dit op een spel van dertien in een dozijn, maar als je speelt blijkt het toch lastiger te zijn dan je denkt. Het kost best moeite om de stapels goed in de gaten te houden. Naarmate het spel echter langer duurt wordt het langdraderig en biedt het niets nieuws. Matig.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000

Met dank aan Odet voor het uitlenen van een exemplaar.