Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Knightmare Chess |
Spelbeschrijvingen
Titel: Knightmare
Chess Ontwerp: Steve Jackson gebaseerd op Tempête sur l'Echiquier Producent: Steve Jackson Games Aantal spelers: 2 |
Knightmare Chess
Spelmateriaal: 80 mooi uitgevoerde kaarten, met donkere, vaak lugubere, tekeningen. Daarnaast moet je zelf voor een compleet schaakspel zorgen en enkele gekleurde fiches zijn ook wel handig. |
Het doel: Net als bij gewoon schaken moet je de koning van de tegenstander schaakmat zetten. Beide spelers beschikken echter over speciale kaarten. Tijdens elke beurt (en soms ook tijdens de beurt van de tegenstander) mag je 1 kaart uitspelen en een nieuwe trekken. Het uitspelen van een kaart is niet verplicht.
De kaarten verdelen: Beide spelers krijgen de helft van de kaarten. Deze kaarten hebben een waarde variërend van 2 tot 10. Hoe hoger de waarde, des te krachtiger de kaart. Voordat het spel begint, kiezen beide spelers voor 150 aan kaarten uit. Dit wordt de kaartenstapel waar ze mee spelen. Als je veel kaarten met een hoge waarde kiest, zul je snel door je kaarten heen zijn. Beide spelers schudden hun kaarten en trekken de bovenste 5.
Een kaart uitspelen: In elke beurt mogen de spelers een kaart uitspelen en een nieuwe trekken. Er zijn ook kaarten die in de beurt van een tegenstander mogen worden uitgespeeld. Sommige kaarten hebben een effect dat blijft voortduren, totdat een andere kaart dit effect ongedaan maakt. Als je in een beurt geen kaart uitspeelt, mag je 1 van je kaarten ongebruikt wegleggen om een nieuwe te trekken (in de hoop die langverwachte kaart te krijgen).
Treason
Voorbeelden:
Fireball
Specials: Door het spelen van een kaart mag je nooit een koning slaan of mat zetten. Wanneer een kaart in tegenspraak met de schaakregels is, dan geldt de regel op de kaart.
Einde: Volgens de schaakregels moet je de koning van de tegenstander mat zetten om het spel te winnen.
Waardering: De kaarten geven een hele leuke wending aan het schaakspel. Ook niet geoefende schakers kunnen waardige tegenstanders worden. Soms nemen de kaarten erg de overhand en heeft het weinig meer met schaken te maken, maar dan langzaam zakt de invloed weer weg en komen de schaakvaardigheden weer boven. Een gewonnen stelling kan echter in een mum van tijd in een slagveld veranderen. Schaken is nooit meer hetzelfde. Aanrader !
Opmerking: De kaarten zijn allemaal, hoewel mooi uitgevoerd, erg donker en luguber, wat het geheel nogal somber maakt. De oorspronkelijke Franse versie, had grappige humoristische striptekeningetjes, wat volgens mij beter bij het spel past. Ook de teksten op de kaarten zijn erg klein geschreven, wat het vooral de eerste paar keer dat je het spel speelt, niet gemakkelijk op maakt. Vooral het kiezen van 150 punten aan kaarten, zal de eerste paar spellen erg veel tijd in beslag nemen. Het is daarom misschien aan te raden de eerste paar keer volgens een van de varianten te spelen met een gemeenschappelijke stapel. Als beide spelers wat meer bekend zijn met de kaarten, dan kun je de oorspronkelijke regels gebruiken.
Varianten: In de spelregels zijn een aantal varianten beschreven, die de moeite waard zijn. Voor beginners is de 'Common Deck' variant aan te raden. Beide spelers spelen met kaarten die ze van dezelfde stapel trekken. Dit heeft als voordeel dat er geen tijd verloren gaat met het samenstellen van een stapel van 150 punten. Het heeft ook als nadeel dat je nu de kans hebt, dat 1 speler bijna alle sterke kaarten trekt. Tevens hoef je niet meer zuinig aan te doen met kaarten. Integendeel zelfs, want hoe meer kaarten je speelt, hoe minder je tegenstander er kan gebruiken. In de oorspronkelijke regels kun je ook nog met het puntenaantal gaan stoeien. Geef beide spelers meer of minder punten of geef alleen de sterkere speler wat minder punten. Je kunt natuurlijk ook allebei met een eigen spel spelen. Dan kun je precies die kaarten uitzoeken die je hebben wilt.
Links: