Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Keltis

   Spelbeschrijving

Titel: Keltis
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: Claus Stephan, Martin Hoffmann
Producent: 999Games
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Keltis

Spelmateriaal:
1 speelbord, 110 speelkaarten, 20 pionnen, 4 scorestenen, 25 Keltisfiches, 4 klaverbladeren

Geschreven door: Saskia van Reeden

 

een spelsituatie

Spelbeschrijving:

“Het is gewoon Lost Cities, maar dan voor 4 personen.” Zo kun je Keltis “quick and dirty” beschrijven, maar dan doe je het spel toch iets tekort.
Bij Keltis speel je kaarten uit in oplopende of aflopende volgorde en daarmee verdien je punten. Dat klinkt gortdroog, maar is het allerminst. Want ben je te gretig, dan kun je wel eens achter het net vissen, omdat je onvoldoende vordering maakt en in de negatieve punten blijft hangen. Voldoende keuzemogelijkheden en twijfels dus, want zou je buurman misschien ook net op die rode rij zitten te vlassen? En durf je nog een rijtje te openen wanneer er al 3 stenen in de eindzone liggen? Bij de 5e steen in die zone is het spel immers subiet voorbij.

het spelbord met aangeven de rode kolom, de negatieve startzone en de eindzone

Eenvoudige spelregels zorgen ervoor dat je – zelfs met mensen die zelden een spelletje spelen - snel uit de startblokken kunt en de korte speelduur zorgt ervoor dat er altijd wel iemand revanche wil. En nog eens, en nog eens…

speelkaarten in verschillende kleuren en waardes

Keltis is vooral een kaartspel, maar het bord voegt wel iets toe. Het ziet er vrolijk uit met de groene kleur, de rijen stenen met gekleurde prints waarmee iedereen aangeeft hoe ver hij al gevorderd is op weg naar glorie en het sleurt het thema er enigszins bij. Maar de leukste toevoeging zit ‘m in de fiches die op de donkergekleurde stenen gelegd worden. Die fiches geven het spel “Schwung” en zorgen ervoor dat je niet volledig afhankelijk bent van kaartengeluk.

verschillende soorten fiches

De fiches hebben 3 verschillende effecten: je kunt er direct extra punten mee winnen, je hebt wensstenen nodig om van een negatieve beginscore af te komen en kunt er je score mee verhogen. Maar echt handig zijn de klavertjes: wanneer je in het spel vastloopt, zorgen de klavers ervoor dat je een steen naar keuze een plaats vooruit mag helpen. Zo kun je je meestal toch nog bevrijden uit een hopeloos lijkende situatie.

Het spelmateriaal is stevig en duidelijk: de vormgeving van de stenen maakt meteen duidelijk wat waar hoort en met welke steen je dubbele punten verdient. Zowel positieve als negatieve!


Waardering: Keltis is aantrekkelijk door z’n eenvoud. De fiches maken het spel afwisselend genoeg om het vaker te blijven spelen. Een terechte Spiel des Jahres winnaar van 2008. Misschien een idee om dit spel met Kerst eens op tafel te zetten, als intermezzo? Aanrader.

 

Opmerking Saskia: Keltis kan op veel verschillende tafels gespeeld worden door z’n grote toegankelijkheid. De schatting van 10 jaar als instapleeftijd lijkt me aan de hoge kant: geoefende jonge spelers kunnen er al veel eerder mee van start.

Het is toegankelijk, snel en er is toch voldoende keuzemogelijkheid binnen het spel om het nog eens te willen spelen met een andere aanpak. Familiespelers zullen hier zeker veel plezier aan beleven en voor de veelspeler is dit een aardig vluggertje voor tussendoor. Zelfs spelregelhaters hebben geen excuus om dit spel links te laten liggen: de regels zijn te kort en te duidelijk om tot irritatie te kunnen leiden.

 

Strategie:

 

• Probeer zo snel mogelijk een steen op de 10 te krijgen; je kunt met resterende kaarten van deze kleur dan stenen naar keuze vooruit helpen;
• Pas op met kaarten die je weggooit; vooral spelers met een steen op de 10 kunnen kaarten die voor jou waardeloos zijn goed gebruiken;
• Soms zit er niets anders op dan een rij te beginnen met een kaart met een middenwaarde. Bij voldoende klavertjes kun je ook in zo’n rij meestal nog aardig scoren.

 

 

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2009

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Saskia voor de beschrijving