Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > JavaMania1

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: JavaMania1
Ontwerp: 
 
Tekeningen:
  
Producent: Denda
Aantal spelers: 
1
Leeftijd: 
Speelduur: 
 

JavaMania1

(12K)

Spelmateriaal:
1 CD-Rom

Introductie: Een computerspel in Spelmagazijn ? JavaMania is een verzameling spellen voor mobiele telefoons. In deze verzameling zitten diverse bordspellen, dus wellicht interessant voor de lezers van Spelmagazijn. De CD-Rom bevat de spellen voor diverse type telefoons en de mogelijkheid om deze op de PC uit te proberen.

Voorbereiding: De installatie op de PC verloopt soepel. Helaas heb ik geen geschikte telefoon, dus ik kan niet proberen of de installatie op de telefoon ook soepel verloopt. Je kunt de spellen allemaal eerst uitproberen voordat je ze overzendt naar je telefoon. Sommige spellen hebben een andere naam dan je gewend bent, waarschijnlijk in verband met eventuele rechten.

(11K)

Uitproberen op je computer

De spellen: Hieronder zal ik kort de diverse spellen belichten. De spellen zijn verdeeld in 7 categorieën: Actie, Avontuur, Behendigheid, Denksport, Handig, Kaarten, Sport. De CD-Rom zou in eerste instantie 40 spellen bevatten, maar omdat er erg veel telefoons worden ondersteund, was er maar ruimte voor 19. Daardoor bevatten enkele categorieën maar één spel. Op de doos staat netjes vermeld dat er 19 spellen in zitten, maar op het introductiescherm dat je na het opstarten krijgt, staat nog vermeld dat het er 40 zijn.

Actie: De actiespellen zijn de bekende spellen van de oude spelcomputers: Asteroids, SpaceInvaders (SpruceInvaders) en Galaxy (Swarm). Daarnaast nog een racespel (Driver) en een schietspel (Shooter). Asteroids was altijd één van mijn favorieten, maar hier vind ik hem toch wat te langzaam en was ik er snel op uitgekeken. SpaceInvaders en Galaxy zijn leuk uitgevoerd en zeker de moeite waard, maar ook hier ging het mij wat te traag. Het racespel was veel te simpel en het schietspel slaapverwekkend. Maar goed, we zijn hier dan ook voor de bordspellen.

Avontuur: Hier slechts één spel: Loderunner (AlienHunter). Dit is een zeer geslaagde conversie van het oude computerspel. Erg goed gedaan en best wel verslavend.

Behendigdheid: JezzBall en Pacman (Spruceman). In JezzBall moet je terrein veroveren op bewegende ballen. Leuk om eens te proberen, maar ik weet niet of het je lang genoeg kan boeien. Pacman is erg leuk gedaan en brengt de oude herinneringen weer naar boven.

Denksport: Hier gaat natuurlijk mijn interesse naar uit. Maar liefst 7 spellen, maar zijn ze interessant ? Schaken (Chess) ziet er verzorgd uit en op het eerste gezicht werkt alles prima. Je kunt echter op de beperkte ruimte natuurlijk niet verwachten dat je een heel erg sterke tegenstander zult treffen. In mijn eerste spel had ik de tegenstander al in 7 zetten mat door heel agressief te openen. In de toekomst zullen de telefoons echter wel sterker worden en kun je als je ergens moet wachten de tijd doden met een goede schaakpartij. Nu is hij echter een veel te zwakke tegenstander. Go (SpruceGo) dan ? Tja, daar kan ik niet goed over oordelen, omdat ik geen sterke Go speler ben. Het heeft echter heel lang geduurd voordat er een goed Go programma voor de PC was, dus ik verwacht dat ook dit programma niet al te sterk zal zijn. Ik wist echter zelf niet te winnen. Matchup is een soort Memory variant, erg leuk gedaan en MatchupEasy is een simpelere uitvoering daarvan. Nadat het spel is afgelopen krijg je je score te zien en dat was het dan. Je kunt een volgende keer proberen je score te verbeteren, maar veel meer zit daar niet in. Dan zit er Boter-Kaas-En-Eieren (Tic-Tac-Toe) in. Als je dit spel goed speelt, hoef je nooit te verliezen. Een uitdaging dus om de computer te verslaan. Dat blijkt echter verrassend simpel (zie onderaan deze pagina hoe je dat doet). Dammen (Checkers) en Fiver heb ik maar niet meer geprobeerd. De spellen zien er verzorgd uit, maar bieden helaas nog te weinig tegenstand.

Handig: Dit onderdeel bevat alleen een tekenprogrammaatje. Een eerste begin, maar het lijkt me niet iets voor een telefoon.

Kaarten: Hier vind je alleen BlackJack. Gokken dus op de kaarten die je krijgt. Verder weinig in te brengen.

Sport: Bowling en Tennis. Bowling zit best grappig in elkaar. Je moet de beginpositie, de richting en de snelheid van de bal bepalen. Mijn eerste zes beurten leverden direct een spare op. Dus met even oefenen moet je al snel de maximale score kunnen halen. Jammer, want het bood best perspectief. Tennis is een variant op het allereerste Pong.


Waardering: Je kunt het niveau van de spellen vergelijken met de spellen op de eerste spelcomputers zoals de Atari en de Philips Videopac. We zijn nu echter verwend met de spellen op de PC, waardoor je al snel teleurgesteld bent. Als dit echter de voorbode is van wat we over enige tijd op de telefoon kunnen verwachten, dan is dat zeer positief. Van de aanwezige spellen kan ik in ieder geval AlienHunter, Spruceman en SpruceGo aanraden. De bordspellen zijn in het algemeen te zwak als tegenstander. Al met al blijft er een gemengd gevoel achter. Alles is zeer verzorgd en de eerste stap naar spellen op de telefoon is gemaakt. Voor de prijs kun je er echter geen buil aan vallen en het plezier dat je er aan beleeft zal voldoende zijn. Een aardig begin.

Opmerking: De spellen zijn geschikt voor de volgende telefoons: Nokia 3410, 3510i, 3650, 5100, 6100, 6310i, 6610, 6800, 7210, 7250, 7650, Siemens C55, M50, MT50, SL42, SL45i.

Strategie: Zoals beloofd hier de strategie om Tic Tac Toe te winnen. Normaal gesproken is de beste tactiek om in het midden te beginnen. Om de telefoon echter te verslaan begin je in een hoek. De telefoon zal direct het midden innemen. Nu plaats je in de tegenoverliggende hoek, een schijnbaar domme zet. De telefoon kan zichzelf alleen nog redden door een zijvakje te kiezen, maar is zo geprogrammeerd om het betere hoekvakje te kiezen. Nu kies jij de overgebleven hoek en de overwinning kan je niet meer ontgaan. 

(6K)

Kies nu de hoek linksonder

Links

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003

Met dank aan Denda voor een recensie exemplaar