Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Horus

   Spelbeschrijving

Titel: Horus
Ontwerp: H. Jean Vanaise
Tekeningen:
Producent: 999 Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten
Taal: Nederlands

Horus

Spelmateriaal:
120 tegels, 80 invloedsfiches, 54 speelkaarten, 1 buidel, de spelregels

Geschreven door: Caroline Kokshoorn

 

een spelsituatie

Introductie: De enorme rivier de Nijl stroomt al duizenden jaren langs de vruchtbare akkers en flonkerende tempels. Deze levensader van de ontluikende Egyptische klassieke beschaving heeft zich geen weet van de machtsstrijd die zich afspeelt. Wie is in staat de gunst van de goden te winnen en Farao te worden te koste van de concurrerende partijen?

 

 

de verschillende soorten tegels

 

Voorbereiding: Stop de tempel van Horus n alle tegels met een rode scarabee op de achterzijde in de buidel. Sorteer de terreintegels met een groene scarabee op de achterzijde naar soort en vorm hiermee 4 open stapels. Maak een 5e stapel van de rivier/Necropolis tegels. Plaats de starttegel met zilverkleurige achterzijde open op tafel. Plaats aan boven en onderkant van de Mastaba (starttegel) een riviereinde-tegel. Iedere speler krijgt 20 invloedsfiches van 1 kleur, 1 transportkaart en 5 speelkaarten. Dit zijn de goudkleurige speelkaarten die van te voren goed geschud zijn. De overgebleven speelkaarten worden als trekstapel naast het speeloppervlak geplaatst. De jongste speler mag beginnen.

 

 

Een spelbeurt: Als je aan de beurt bent, doe je het volgende:

 

 

Trek een tegel uit de buidel en breid het koninkrijk uit.

* De tegel moet aan tenminste n andere tegel in het koninkrijk passen. Met volledig aangrenzende zijden of voor de helft, zie daarvoor de markeringen op de tegel. De riviereinde-tegels mogen niet worden geblokkeerd.
* Indien de getrokken tegel een riviereinde-tegel is MOET deze in plaats van 1 van de riviereinde-tegels geplaatst worden en de riviereinde-tegel er volledig of voor de helft weer aangelegd. Daarna wordt een 2e riviertegel van de open stapel genomen en moet f met de rivierzijde aan een riviertegel naar keuze worden geplaatst (Ook mag de riviereinde-tegel weer vervangen worden en dan op locatie naar keuze weer aan de rivier worden gepast) f met de Necropolis-zijde op dezelfde manier als een terreintegel.

 

 

verschillende kaarten

 

 

Speel een kaart uit je hand en voer de 2 daarbij horende acties uit:

a. Neem de afgebeelde tegel uit de voorraad en pas deze aan het koninkrijk.
b. Je MAG hierna een invloedsfiche op een vrije tegel in een gebied naar keuze leggen, dat precies zo groot is als het getal op de kaart. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met de tegel die je zojuist hebt geplaatst.

 

Vul je hand aan met een nieuwe kaart.

 


Het einde: Als 2 van de 5 stapels op zijn eindigt het spel. De speler die de stapel op maakte mag zijn beurt nog afmaken. De speler met de meeste invloedsfiches in een gebied controleert het en krijgt punten voor de grootte van die gebieden.

 


Waardering: Het is een redelijk simpel vlot te spelen meerderheden spel. Je kunt elkaar aardig dwars zitten. Vooral leuk voor 2 spelers. Mr... je moet wel geluk hebben met de kaarten. Aardig.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Caroline voor de beschrijving.