Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Hive

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Hive
Ontwerp:
John Yianni
Tekeningen:
 John Yianni
Producent: 
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: 
Speelduur: 
 

Hive

(10K)

Spelmateriaal:
22 houten speelstukken

Introductie: De spelers besturen elk 11 insecten. Het is de bedoeling de bijenkoning van de tegenstander geheel in te sluiten. Dit mag zowel met eigen insecten als insecten van de tegenstander.

(16K)

Voorbereiding: Elke speler krijgt 11 speelstukken en er wordt bepaald wie er mag beginnen.

Een spelbeurt: Om beurten brengen de spelers een nieuw insect in het spel of verplaatsen één van hun eigen insecten. Deze (ver)plaatsingen zijn uiteraard aan enkele regels gebonden. Op het eerste insect na mogen alle nieuw ingebrachte insecten alleen maar grenzen aan eigen insecten. Je mag pas beginnen met verplaatsen van je insecten als je je bijenkoningin hebt ingebracht. Dit moet uiterlijk in de vierde beurt gebeuren. En tot slot moet de insectenhoop een geheel blijven vormen. Het geheel mag zelfs niet tijdelijk worden onderbroken in een beurt.

De verschillende insecten hebben verschillende verplaatsingsmogelijkheden:

(3K) Dit is de bijenkoningin. Dit insect mag één veld verplaatsen. Daarbij moet er voldoende ruimte zijn om te verplaatsen. Het is de bedoeling de bijenkoningin van de tegenstander geheel in te sluiten. Zodra je je bijenkoningin in het spel hebt gebracht, mogen je andere insecten gaan bewegen.
(3K) Dit is de mier. Deze kan razendsnel en onbeperkt verplaatsen aan de buitenkant van de insectenhoop. Hij kan niet in gaten springen.
(3K) Dit is de spin. Deze verplaatst precies drie velden aan de buitenkant van de insectenhoop. Hij kan niet in gaten springen.
(3K) Dit is de sprinkhaan. De verplaatst in een rechte lijn over andere insecten heen tot het eerstvolgende lege veld. Hij kan dus ook in gaten springen.
(3K) Dit is de kever. Deze verplaatst één veld, maar mag daarbij ook op de insectenhoop klimmen. Het onderliggende stuk ligt daarmee (tijdelijk) vast.

Het einde: Zodra de bijenkoningin van één van de spelers volledig is omgeven door insecten, heeft deze het spel verloren. 


Waardering: Je kunt direct met het spel beginnen, zonder dat er iets hoeft te worden opgezet. Het spel biedt leuke strategische en tactische  mogelijkheden en het verloopt elke keer weer anders. Het is snel uit te leggen en verloopt snel genoeg voor diverse revanches. Misschien dat het na heel veel keren spelen wat eentonig wordt, maar tot die tijd is het echt een aanrader. Erg leuk !

(2K)

Opmerking: De speelstukken zijn uitgevoerd in mooie houten stenen met daarop een afbeelding geplakt. Het ziet er zeer verzorgd uit, maar door de glanzende opdruk, kun je soms de afbeeldingen of de spelerskleur niet goed onderscheiden. Om te voorkomen dat je niet meer ziet van wie welk insect is, kun je ervoor zorgen dat al je insecten richting de tegenstander geöriënteerd zijn. 

Het spel wordt geleverd in een handzaam doosje, maar is vrij duur. De speelstukken worden er maar een beetje in gepropt. Je hebt daardoor kans dat er krassen op de afbeeldingen komen.

De spin is in vergelijking met de mier vrij zwak. Hij kan precies hetzelfde, maar is beperkt door de verplaatsing van drie velden. Misschien was het leuker geweest als de spin wel in gaten had mogen springen.

(2K)

Strategie: Op de website geeft de ontwerper al diverse tips. De kever is moeilijk af te stoppen. Als je deze op de bijenkonining van de tegenstander weet te krijgen, ligt de winst binnen handbereik. Al je nieuwe stukken mag je nu aangrenzend aan de kever binnen brengen. Verder moet je goed gebruik maken van het feit dat de insectenhoop één geheel moet blijven. Zo kun je insecten van de tegenstander vast zetten. Zorg ervoor dat je je bijenkoningin eerder in het spel brengt dan de tegenstander. Dan kun je namelijk direct reageren op het inbrengen van de andere bijenkoningin.

(2K)

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan de ontwerper voor een recensie exemplaar