Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Guillotine

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Guillotine
Ontwerp:
Paul Peterson
Producent:
Wizards of the Coast
Aantal spelers: 2 tot 5
 

Guillotine

(9K)

Spelmateriaal:
50 kaarten met edelen en 60 aktiekaarten en een rechtopstaande kartonnen guillotine.

"Je wint door de kop te pakken..."

(8K)

de guillotine

Het doel: Om beurten spelen de spelers beul en hakken de voorste in de rij edelen de kop af. Door het uitspelen van aktiekaarten kan de rijvolgorde worden aangepast. De spelers proberen op deze manier de meest waardevolle koppen in het bezit te krijgen. Winnaar is degene die daar het beste in slaagt.

(10K) (9K) (10K)

De held van het volk - De aartsbisschop - Een rijke dame

De voorbereiding: Het spel wordt gespeeld in 3 dagen. Elke dag worden er ongeveer 12 edelen terechtgesteld. Elke speler krijgt 5 aktiekaarten en er wordt bepaald wie er mag beginnen. De guillotine wordt opgesteld en 12 willekeurige edelen worden in een rij voor de guillotine gezet. Het hakken kan beginnen.

Een spelbeurt: Om beurten zijn de spelers aan de beurt. De speler die aan de beurt is, mag 1 aktiekaart uitspelen, vervolgens hakt hij de eerstvolgende edele de kop af en ten slotte trekt hij een nieuwe aktiekaart. Als de rij wachtende edelen op is, is de dag voorbij en worden 12 nieuwe edelen opgeroepen voor de volgende dag.

(10K) (10K) (10K)

Naar voren duwen - Gemist bij het hakken - Mooie bloedfontein

Aktiekaarten: De aktiekaarten geven de spelers de mogelijkheid de volgorde van de rij te veranderen, maar ook kun je de waarde van de koppen mee veranderen, andere spelers mee lastig vallen en ga zo maar door.

Einde: Zodra voor de derde maal de rij leeg is, is het spel ten einde. De spelers tellen de behaalde punten op en de winnaar is bekend.


Waardering: Een grappig kaartspelletje ter afsluiting van een spellenavond. De mogelijkheid tot be´nvloeden van het spel is zeer beperkt en afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Het spel is dan ook niet te serieus bedoeld en als je het dan ook niet al te serieus benaderd is het een leuk spelletje. Een beetje toneelspel tijdens het uitspelen van de kaarten maakt het alleen maar leuker. Het niveau is vergelijkbaar met Family Business, maar nu zijn de slachtoffers publiek bezit. Aanrader.

(10K)

Meesterspion

Opmerking: Er is een kaart (Callous Guards) die, zodra hij gespeeld is, voorkomt dat andere spelers een aktiekaart mogen uitspelen die de rij verandert. Dit kan zelfs het hele spel duren en dan is de lol er natuurlijk snel af. Ik heb ergens een tip gelezen om het effect van deze kaart maar 1 ronde te laten duren en dat kan ik dan ook aanbevelen. In hetzelfde artikel las ik nog een tip voor het gebruik van de Master Spy. Deze wordt aan het eind van de rij geplaatst, zodra er een aktiekaart wordt gespeeld. Er wordt echter aangeraden deze kaart pas uit te voeren, zodra de spion aan het eind van de rij is gezet. De spion wordt dus verplaatst nadat de kaart is gespeeld, maar voordat deze is uitgevoerd. Ik heb geen idee of dit een belangrijke tip is. Het is namelijk erg moeilijk om de spion de kop af te hakken. Als je hij namelijk eenmaal achteraan staat, krijg je hem bijna niet meer weg, totdat hij aan de beurt is. Als hij echter niet achteraan ligt, kun je dat voorkomen door gewoon geen aktiekaart uit te spelen !

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999