Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Frantic Frankfurt

   Spelbeschrijving

Titel: Frantic Frankfurt
Ontwerp: GŁnter Burkhart
Tekeningen: Tobias Goslar
Producent: Kronberger Spiele
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans

Frantic Frankfurt

Spelmateriaal:
132 kaarten

Geschreven door: Sandra Pellegrom

 

Introductie: Iedere speler begint met evenveel kaarten. Middels meerdere stressvolle ronden is het zaak alle kaarten weg te spelen. Degene die vervolgens als eerste geen kaarten meer heeft, wint het spel.

 

een beginsituatie


Voorbereiding: Schud de kaarten door elkaar. Iedereen krijgt nu een stapel kaarten (alle kaarten worden opgedeeld). De 10 bovenste kaarten worden in 4 kolommen neergelegd (zie hierboven).  De rest ligt ernaast op een stapel. Elke speler houdt 1 hand gereed (je mag het gehele spel maar met die ene hand spelen).

 


Een spelbeurt: De speelronde wordt gestart door allemaal gelijktijdig de bovenste kaart van je dichte stapel te nemen en deze open in het midden op de tafel te leggen. Elke stapel vormt een aflegstapel voor alle spelers. Iedereen moet nu tegelijkertijd en zo snel mogelijk zijn openliggende kaarten wegspelen door ze op de aflegstapels te leggen. Dichte kaarten mogen opengedraaid worden, wanneer er geen andere kaarten meer op liggen. Ja mag open kaarten ook naar een lege rij verplaatsen om zo nog dichte kaarten open te kunnen leggen, maar je mag maar maximaal 4 rijen hebben liggen.


even kaarten zijn de gebouwen

Voor het wegspelen van de kaarten gelden de volgende regels:

Zodra een speler zijn 10 kaarten die op tafel lagen heeft weggespeeld (dus niet de dichte stapel kaarten), legt hij zijn hand op 1 van de aflegstapels. De andere spelers moeten ook zo snel mogelijk een aflegstapel pakken (de onderste hand telt). De winnaar legt de aflegstapel af, de verliezers krijgen de kaarten van de gekozen aflegstapel bij hun stapel.

Er wordt weer een nieuwe ronde gestart: elke speler legt weer 10 kaarten neer, zoals hierboven beschreven en het afleggen kan weer beginnen.

Als tijdens het spel niemand meer een kaart kan leggen, trekt iedereen van zijn stapel een nieuwe kaart en legt deze op een aflegstapel. Nu kan er weer verder worden gespeeld.


oneven kaarten zijn de mensen

Enkele leuke weetjes: In eerste instantie lijken de kaarten gewoon leuke tekeningen te zijn. Ga je ze echter beter bekijken, dan kun je een paar interessante conclusies trekken. Hier een paar zaken, die wij ontdekt hebben (achteraf bleek op de achterzijde van de doos ook een en ander toegelicht te staan, maar dat doet niks af aan onze conclusies).

de 1 en de 20 hebben 4 kaarten, de rest heeft er 3

Het einde: De winnaar is degene die na een ronde nog maar maximaal 1 kaart in zijn afneemstapel heeft zitten.

 


Waardering: Een erg rommelig spel, daar moet je van houden! En ook al zijn er feitelijk maar 2 regels, deze blijken in praktijk voor voldoende problemen te zorgen. Spelers die niet goed zijn in dit soort spellen, maken geen enkele kans. En verder blijft het altijd lastig om te controleren of iedereen de regels wel goed volgt. Je bent veel te druk bezig met je eigen spel. Voor liefhebbers


Opmerking Sandra: De spelstukken zijn niet de voor deze uitgever gebruikelijke ruiten en driehoeken, maar normale kaarten. En voor dit spel is dat natuurlijk ook wel zo praktisch.

 

Opmerking Spelmagazijn: Inderdaad verwacht je dit spel niet in het huidige spelaanbod van Kronberger Spiele.

De spelregels lijken verrassend eenvoudig, maar tijdens het spel kun je ze ineens kwijt zijn. Was het nu even op oneven of andersom? Een handig ezelsbruggetje is dat mensen een gebouw ingaan en niet andersom. Aan het eind van de regels wordt nog een tip gegeven om de stress te verhogen. Er wordt niet op elkaar gewacht bij het opbouwen van 4 nieuwe rijen, maar het spel gaat direct verder. Aargh.

 


Sandra's Strategie: Mijn tactiek (ik ben altijd vreselijk slecht in dit soort spelletjes) is als volgt: bedenk bij voorbaat welke van je eigen kaarten bij elkaar horen en leg die zo snel mogelijk weg, zonder dat iemand anders jouw rijtje dwars zit. En hou verder de kleinste aflegstapel in de gaten. Zodra iemand zijn kaarten heeft weggespeeld, leg je snel je hand op die stapel. Nadeel van deze methode is wel dat je de eeuwige tweede plaats inneemt in plaats van dat je met roem overladen het spel afsluit.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Kronberger Spiele voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen