Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Finale

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Finale
Ontwerp:
Oliver Abendroth
Producent: Kosmos
Aantal spelers: 2
 

Finale

(13K)

Spelmateriaal:
Een klein speelbordje, 39 markers, 4 'prijzen', 2 getallendobbelstenen, voor elke speler 30 taktiek-kaarten en 30 voetballer-kaarten.

Het doel: Elke speler stelt een voetbalelftal samen en speelt met behulp van taktiek-kaarten een wedstrijd. Wie meer doelpunten scoort dan zijn tegenstander wint de wedstrijd.

(8K)

Speler-kaart

De spelers: Elke speler stelt voor maximaal 50 punten een voetbalelftal samen, bestaande uit 10 veldspelers, 2 keepers en 3 wisselspelers. Er zijn 3 soorten veldspelers: verdedigers, middenvelders en aanvallers. Op elke rand van een speler wordt met balletjes aangegeven wat zijn niveau is. Het aantal balletjes aan de bovenkant geeft het huidige niveau aan. Na elke actie door die speler wordt de kaart een kwartslag naar links gedraaid, waardoor zijn huidige niveau verandert. Soms staat er in de rechterbovenhoek een tekentje. Dit betekent dat de speler een gele of rode kaart kan krijgen of een blessure kan oplopen.

(7K)

Taktiek-kaart

De taktiek: Elke speler kiest 11 taktiek-kaarten uit, waarmee hij de wedstrijd gaat spelen. Tijdens het spel heeft hij er telkens 3 in zijn hand, waaruit hij er een kan kiezen. De taktiek-kaart is verdeeld in 3 rijen. De eerste rij geeft de waarde aan, de tweede rij geeft de voetballers aan die bij de voorbereiding zijn betrokken en de derde rij geeft de voetballers aan die bij de afronding zijn betrokken. Beide spelers kiezen tegelijkertijd een kaart. De speler die de hoogste waarde uitspeelt is de aanvaller. Hij mag zoveel aanvallen doen als het verschil in waarde.

De aanval: De aanvaller selecteert de desbetreffende voetballers en daarna doet de verdediger hetzelfde. Het aantal balletjes van die voetballers worden gesommeerd tezamen met een dobbelsteenworp. Als de verdediger een hogere waarde heeft, krijgt hij de mogelijkheid voor een counteraanval. In het andere geval slaagt de aanval en gaat de aanvaller over tot de afronding. Alle gebruikte spelers worden een kwartslag gedraaid en eventueel getest op een speciaal voorval. Voor de afronding selecteert de aanvaller de nieuwe voetballers en zo ook de verdediger. Beiden gooien weer een dobbelsteen. Als de aanvaller nu een hogere waarde heeft, is er een doelpunt gescoord.

Specials: Wanneer de verdediger een counter-aanval krijgt, dan wordt zijn uitgespeelde taktiek-kaart gebruikt als aanvalskaart. Tevens krijgt hij dan een bonus-waarde. De counter-aanval wordt hetzelfde afgewerkt als een gewone aanval. Elke speler heeft tevens de mogelijkheid spelers te wisselen, waardoor ook het aantal spelers per linie kan wijzigen. Denk er echter om, dat ook voor geblesseerde spelers nog reserve's op de bank moeten zitten, anders moet je met minder voetballers de wedstrijd beŽindigen.

Einde: Op het kleine spelbord worden tijdvakken aangegeven. In elk tijdvak spelen beide spelers een taktiek-kaart uit. Zo verstrijkt snel de tijd van de wedstrijd. Als na afloop van de wedstrijd de stand nog gelijk is, kan er gekozen worden voor een verlenging of zelfs voor strafschoppen.


Waardering: Inmiddels heb ik het spel snel even een keertje kunnen spelen. Dat werd een koude douche. Was dit nou alles. De meeste tijd ging zitten in het leggen van counters op de kaarten en het gooien van de dobbelsteen. Beide spelers waren meer met zichzelf bezig dan met de tegenstander. Als eenmaal de aanvaller bekend was, moesten de spelers worden uitgezocht, waarop de ander kon reageren. Na het leggen van de counters wordt een dobbelsteen gegooid. Daarna moeten de voetballers getest worden op gele kaarten en blessures e.d. door het gooien van dobbelstenen. Vervolgens worden de voetballers een kwartslag gedraaid en wordt de aanval afgewerkt. Wederom het uitzoeken van voetballers, het gooien van de dobbelsteen in de hoop te scoren. Daarna weer het testen van de voetballers en het draaien van de voetballers. Dan de volgende aanval... Je krijgt niet het gevoel met voetbal bezig te zijn. Je let niet eens meer op de gele kaarten van de tegenstander. Is dit nou alles ? Misschien dat een volgend spelletje of het gebruik van de andere taktiekkaarten me nog op andere gedachten kan brengen, maar dit viel me behoorlijk tegen. Matig.

Opmerking: Zou er dan eindelijk een spel zijn dat het voetbalspel een beetje kan vangen ? Nee dus. Dit geeft me niet het gevoel met voetbal bezig te zijn. Hier is een gemiste kans, want het zag er toch veelbelovend uit. Waar is het misgegaan ?

Strategie: Alles komt aan op de opstelling en de te gebruiken taktiek-kaarten. Er zijn vier soorten taktiek-kaarten. De witte kaarten zijn de basiskaarten. De lila kaarten zijn algemene aanvalskaarten. De gele kaarten zijn speciaal gericht op verdedigers, dus goed te gebruiken bij een opstelling met veel verdedigers. De blauwe kaarten zijn voor het middenveld en de rode kaarten voor de aanval. Je kunt dus bijvoorbeeld heel verdedigend beginnen en op de reservebank alleen maar aanvallers zetten. Naarmate je meer rode aanvalskaarten in je hand krijgt, kun je besluiten de wissels in te brengen. Verder is het van belang dat je de spelers gelijkmatig gebruikt. Het is namelijk niet erg verstandig om alle spelers tegelijkertijd op hun laagste waarde te hebben. Al met al een hoop taktische mogelijkheden. Zou er dan toch meer mogelijk zijn ?

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999