Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Feurio!

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Feurio!
Ontwerp:
Heinrich Glumpler
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: Edition Erlkönig
Aantal spelers: 
1 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
30 minuten
Taal: Duits
 

Feurio!

(9K)

Spelmateriaal:
48 pionnen in 4 kleuren, 36 bostegels

Introductie: Een grote bosbrand. De spelers sturen een groep brandweerlieden erop af en proberen de grootste branden te bedwingen, zonder dat de brandweerlieden worden ingesloten.

(8K)

Het spelmateriaal

Voorbereiding: Er worden net zoveel bostegels open gelegd als het aantal spelers dat meedoet. De spelers krijgen alle brandweerlieden van een kleur.

(11K)(12K)(11K)

Bostegels met waarde 1, 4 en 6

Een spelbeurt: Om beurten voeren de spelers een spelbeurt uit. Als eerste wordt een bostegel van de stapel getrokken. Deze wordt aangelegd op de plek waar de bosbrand het heetst is. Dit is de plaats waar de som van de waarde van alle aangrenzende tegels het grootste is. (Als er geen bostegels meer zijn, worden alleen brandweerlieden geplaatst.) Daarna mogen brandweerlieden worden ingezet op één reeds gelegde tegel (dat hoeft dus niet de laatste te zijn). Er mogen zoveel brandweerlieden worden ingezet als het aantal vrije velden op de tegel toelaat en op de tegel mogen maximaal zoveel brandweerlieden staan als er op dat moment aan vrije kanten aan de tegel is. 

(30K)

Het leggen van een bostegel op de heetste plaats.

Het einde: Zodra alle tegels op zijn en alle brandweerlieden zijn geplaatst, is het spel ten einde. Nu kunnen de punten worden geteld. Alle brandweerlieden die op aangrenzende tegels staan vormen een groep. De waarde van een groep is de som van de waarde van al deze tegels (het liefst dus zo hoog mogelijk), gedeeld door de waarde van één van de tegels die aan de buitenkant van het speelveld grenst (het liefst dus zo laag mogelijk). Bij het delen wordt naar boven afgerond. Groepen die niet aan de buitenkant grenzen scoren dus niets. De score van een speler is de som van de uitkomsten van al zijn groepen. De speler met de hoogste score wint het spel.


Waardering: De regels van het spel zijn heerlijk simpel. Het speelt ook heerlijk simpel. Maar toch blijkt er meer achter het spel te schuilen dan je in eerste instantie denkt. Daardoor blijft het aantrekkelijk om vaker te spelen. Nu is het geen diepgravend strategisch spel en dat probeert het ook niet te zijn. Maar het zou zeker niet misstaan tussen spellen als Cartagena en Trans-Amerika. Daarnaast is het spel ook nog eens erg leuk om in je eentje te spelen. Aanrader.

(5K)

Opmerking: Het is aan te raden om al snel over te stappen op het gebruik van de brandgangen uit de aanvullende regels. Nu heb je de mogelijkheid om een bostegel met de achterzijde naar boven als brandgang te gebruiken. Je moet hier wel een brandweerman voor opofferen. Het gebruik van een brandgang is drieledig. Allereerst weet je als enige welk getal op de voorzijde van de bostegel staat. Erg handig als dit bijvoorbeeld om een 1 of een 6 gaat. Verder wordt de brand op de heetste plek zodanig geluwd, dat de brand zeer waarschijnlijk aan een andere kant verder gaat. Tot slot kun je de brandgang gebruiken om groepen van de tegenstanders te splitsen.

Het spel is trouwens ook prima in je eentje te spelen. Dan moet je een speciaal doel halen, voordat je score telt. Verder worden er geen regels aan het spel veranderd. Je kunt deze één-persoons-versie ook online spelen via de website van de uitgever.

(11K)

Een brandgang

(5K)

Strategie: Het is mogelijk om meerdere brandweerlieden op een tegel te plaatsen. Doe dit niet te vaak, want elke extra brandweerman brengt je zelf geen punten op. Soms is het echter wel verstandig om dit te doen, om zo een groep van de tegenstander te splitsen of om te voorkomen dat hij een hoge score behaalt. Houd er rekening mee dat het aantal vrije kanten van de tegel met één vermindert, zodra een nieuwe tegel wordt aangelegd. Dat scheelt weer het plaatsen van een brandweerman.

(5K)

Variant: Met hetzelfde materiaal is ook de variant Vulkan! te spelen. De spelers besturen nu blusvliegtuigen die ladingen water droppen op de bosbranden als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Een heel andere tactiek is nu vereist. De spelregels kun je downloaden van de website van de uitgever. Ook van deze variant is weer een één-persoons-versie.

(5K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Edition Erlkönig voor een recensie exemplaar.