Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > FBI

   Spelbeschrijving

Titel: FBI
Ontwerp: Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner
Tekeningen: Die Agentur GmbH
Producent: Phalanx Games
Aantal spelers: 2-5
spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

FBI

Spelmateriaal:
30 agenten, 5 gevangeniskaarten, 69 verdachten, 5 bonuskaarten, 1 handboeienkaart, spelregels

 

Introductie: De spelers leiden arrestatieteams die zich inzetten om zoveel mogelijk zware jongens achter de tralies te krijgen. Onschuldigen moeten uiteraard zo snel mogelijk weer worden vrijgelaten. De speler die aan het eind van het spel de belangrijkste misdadigers achter slot en grendel heeft gekregen is de winnaar.

 

 

een paarse verdachte, de handboeienkaart, een gevangeniskaart


Voorbereiding: Elke speler krijgt 6 agenten (in 5 kleuren en een 2x kaart) en 2 paarsgekleurde verdachten. De 5 bonuskaarten worden open op tafel gelegd. De verdachtenkaarten worden geschud tot een stapel. De speler met de hoogste verdachtenkaart krijgt als startspeler de handboeienkaart. Het aantal gebruikte gevangeniskaarten is afhankelijk van het aantal spelers. Verdachten met een negatieve waarde zijn onschuldig.

 

 

3 verdachten, waarvan 1 onschuldig

 

Een spelbeurt: Elke spelbeurt bestaat uit het leggen van verdachten, het bepalen van de arrestatievolgorde, het inzetten van agenten en het arresteren van verdachten. 

 

 

het uitleggen van 8 verdachten

 

Aan het begin van elke spelbeurt worden 8 verdachten van de stapel getrokken en onder de bonuskaart van dezelfde kleur open op tafel gelegd. Te beginnen bij de startspeler krijgt iedereen de keus om een eerder gearresteerde verdachte vrij te laten. Als je geen verdachte vrijlaat, zet je 0 punten in, anders zet je de waarde van de vrijgelaten verdachte in. De speler met de hoogste waarde krijgt gevangenis 1 en zo verder, totdat iedereen een gevangenis heeft. De vrijgelaten verdachten gaan uit het spel. Bij een gelijke waarde wordt kloksgewijs vanaf de startspeler gekeken, wie eerder mag.

 

 

enkele agenten en een 2x kaart

 

Nu kiest iedereen tegelijkertijd 2 agenten uit zijn team. De andere vier agenten worden niet gebruikt. Als je de 2x kaart kiest, dan speel je 2 maal dezelfde kleur als de andere agent. Je mag geen agent uitkiezen van een kleur waarvan geen verdachten op tafel liggen. De speler met gevangenis 1 speelt nu 1 agent uit en arresteert een verdachte van dezelfde kleur. Zo mag iedere speler op volgorde een verdachte arresteren. Als iedereen is geweest speelt de laatste speler zijn tweede agent uit en arresteert een verdachte. Zo gaan we weer terug naar speler 1, zodat iedereen tweemaal de kans heeft gehad een verdachte te arresteren. Het kan zijn dat je misgrijpt, omdat andere spelers je voor zijn geweest.

 

De handboeien schuiven met de klok mee door naar de volgende speler en een nieuwe ronde begint.

 

 

enkele bonuskaarten


Het einde: Zodra de laatste verdachten van de stapel worden genomen is de laatste ronde begonnen. Nadat iedereen weer tweemaal heeft kunnen arresteren, kunnen de punten worden geteld. Wie de hoogste totale waarde aan verdachten in een kleur heeft, krijgt de bijbehorende bonuskaart. Bij een gelijke stand krijgt niemand de bonuskaart. Iedereen telt nu de waarde van zijn kaarten op. De onschuldige verdachten leveren dus negatieve punten op. De verschillende bonuskaarten hebben een verschillend aantal punten. De speler met de hoogste totale waarde, wint het spel.

 


Waardering: FBI is een alleraardigst kaartspelletje, dat je als afsluiting van een spellenavond kunt spelen. Het is echter geen wargame of een pittig groot spel, zoals je bij Phalanx zou verwachten. Het spel speelt soepel en geeft leuke tactische mogelijkheden. Het is aan te raden direct met de variant te spelen. Daarbij mag je van een bepaalde kleur niet zomaar iemand arresteren, maar moet je de verdachte arresteren, die als laatste bij die kleur is toegevoegd. Nu wordt het spel nog veel tactischer. Dit kaartspel is niet super, maar houd zich goed staande tussen de andere kaartspelletjes. Ruim voldoende.

Opmerking Spelmagazijn: Volgens de spelregels moet je bij de eindtelling de waarde van de onschuldigen van je score aftrekken. Aangezien de waarde altijd negatief is, zouden de onschuldigen dus positief tellen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Het spel zit in een stevig handzaam doosje. Hoewel de spelregels duidelijk zijn, is het soms toch wel even lastig de verschillende termen te interpreteren. Het spel is niet geschikt voor kleurenblinde mensen, want er zijn geen andere mogelijkheden om de kleuren uit elkaar te houden.

Strategie: Vergeet niet om je paarse verdachten in te zetten. Daar kun je geen bonuspunten mee scoren. Je kunt ze beter "omzetten" in andere kleuren. Zodra je weet dat je als laatste in de rij aan de beurt bent, kun je makkelijker overwegen om de 2x kaart in te zetten.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Phalanx Games voor een recensie exemplaar.