Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Family Business

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Family Business
Ontwerp:

Producent:
Mayfair Games Inc
Aantal spelers: 2 tot 6
 

Family Business

Spelmateriaal:
Een klein eenvoudig uitgevoerd speelbordje, 54 gangster-kaarten, 56 actie-kaarten en 6 referentie-kaarten. Het spelbord stelt een doodlopend steegje voor en de doos wordt gebruikt als muur. De doos zelf is de begraafplaats.

 

(27K)

Het doel: De spelers proberen de andere bendes uit te moorden, voordat hun eigen bende het loodje legt. Elke speler start met een bende van 9 gangsters. Deze liggen open voor hem op tafel en zullen langzaam maar zeker naar de begraafplaats verdwijnen via het steegje. Elke speler krijgt 5 actie-kaarten. Om beurten trekken de spelers een nieuwe kaart en spelen er een uit. De uitgespeelde kaart kan daarbij worden uitgevoerd, maar dat is niet verplicht.

(3K)

PAY OFF - koop al je gangsters vrij

De actie-kaarten. Deze zijn verdeeld in 3 categorieŽn:

Het spel verloopt kloksgewijs, totdat iemand een tegenaanval plaatst. Hij is daarna meteen aan de beurt, waarna het spel kloksgewijs verder gaat. Het kan dus gebeuren dat je een aantal malen niet aan de beurt komt, omdat er, als je bijna aan de beurt bent, een tegenaanval wordt geplaatst door de speler links van je. In dat geval moet je wachten tot iedereen weer is geweest, voordat je aan de beurt bent. Uitermate frusterend als er ondertussen een gangsteroorlog aan de gang is !

(3K)

HIT - executeer 1 gangster
maar plaats 1 eigen gangster op de hitlist

Gangsteroorlog: Zodra er 6 of meer gangsters op de hitlist staan of als er een oorlogskaart wordt uitgespeeld, start er een gangsteroorlog. Aan het begin van elke beurt wordt de eerste gangster (of in sommige gevallen de eerste twee gangsters) vermoord en begraven. Deze oorlog gaat net zolang door, totdat de hitlist leeg is, of totdat er een vredeskaart wordt gespeeld. In deze fase is het heel belangrijk om een tegenaanval te plaatsen, zodat je direct aan de beurt bent om nog wat gangsters te redden.

(9K)

standaard contract

Contract: In de meeste gevallen wordt een gangster op de hitlist gezet door middel van een contract. Er zijn verschillende soorten contracts, zoals een priority contract, waarmee een gangster direct op de eerste plaats komt te liggen, of een double contract. Er zijn ook contract-kaarten die niet geblokkeerd kunnen worden.

Vendetta: Deze kaart zorgt direct voor grote paniek. Je mag van alle tegenstanders 2 gangsters op de hitlist plaatsen en er start meteen een gangster-oorlog, waarbij per beurt 2 gangsters het loodje leggen. De enige bescherming hiertegen is een safe house. Die voorkomt dat er 2 van je gangsters op de hitlist worden gezet.

(11K)

St.Valentine's Day

St.Valentine's Day Massacre: De schrik van elke bendeleider. Alle gangsters op de hitlist worden in ťťn keer afgeslacht.

Einde: Zodra er nog maar ťťn bende is met levende gangsters, is het spel te einde.


Waardering: Als je het spel niet te serieus neemt, kun je er een hoop lol aan beleven. Er is voldoende interactie en als de spelers zich een beetje inleven gaat het er hard aan toe. Ga je heel voorzichtig te werk, of probeer je meteen hard toe te slaan. Het geluid van machinegeweren vliegt om je oren en de dodenmars zul je na afloop kunnen dromen. Soms lijkt het of iedereen tegen je is. Aan jou de taak om daar wat aan te doen, is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Puur vermaak.

Strategie: Je bent erg afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Aangezien het erg belangrijk is om een tegenaanval te kunnen plaatsen als er een gangsteroorlog aan de gang is, zul je heel zuinig met zo'n kaart moeten zijn. Let erop dat je soms ook een tegenaanval kunt inzetten als iemand een van zijn gangsters probeert te redden. Wees heel voorzichtig met St.Valentine's Day. Zolang je die in je hand hebt, kan niemand anders hem uitspelen. Er doet zich vast een uitstekende gelegenheid voor om hem te gebruiken. Tot slot: vertrouw niemand. Als je de grootste bende bent, vallen ze je vanzelf aan.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999