Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > En Garde

   Spelbeschrijving

Titel: En Garde
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen:
Producent: Abacus Spiele
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Taal: Duits

En Garde

Spelmateriaal:
Een spelbord bestaande uit 7 speelkaarten, 25 speelkaarten (elk 5 keer een kaart van de waardes 1 tot en met 5), 2 dobbelstenen als speelfiguur (1 zwarte en 1 witte), 2 dobbelstenen voor de score (1 zwarte en 1 bruine ?).

 

spelbord

Introductie: Door het uitspelen van kaarten bewegen de spelers hun schermers naar elkaar toe, en proberen elkaar daarbij te raken. Een aanval kan echter gepareerd worden, dus tactiek is vereist. Doel is om als eerste 5 treffers te maken.

 


Voorbereiding: Het spelbord wordt opgebouwd, de speelfiguren opgesteld en de scorestenen op 0 gelegd. Beide spelers krijgen 5 kaarten.

 

de vijf verschillende kaarten

 

Een spelbeurt: Afhankelijk van het niveau waarop je speelt, verschillen de diverse acties. Het meest uitgebreide spel is het leukste en zeker niet moeilijk, dus daar ga ik hier maar verder op in: als je aan de beurt bent, kun je kiezen uit een van de volgende acties:

  1. Voorwaartse beweging
  2. Achterwaartse beweging
  3. Aanval
  4. Voorwaartse beweging met aanval

De voorwaartse en achterwaartse beweging geschieden door het uitspelen van een kaart. Verplaats je speelsteen zoveel plaatsen als op de kaart staat aangegeven. Je mag niet van het bord aflopen en je mag ook de tegenstander niet passeren.

Een aanval kun je doen, zodra je 5 vakjes of minder van de tegenstander bent verwijderd. Speel een kaart uit, die je precies op de plaats van de tegenstander brengt. Eventueel mag je meerdere van deze kaarten uitspelen om je aanval kracht bij te zetten. De tegenstander kan deze aanval pareren door precies evenveel van dezelfde kaarten uit te spelen. Lukt hem dat niet, dan is deze ronde voorbij en heb je 1 punt verdiend. De kaarten worden weer opnieuw geschud en een nieuwe ronde begint.

Een voorwaartse beweging met een aanval is nog gevaarlijker. Speel eerst een kaart uit voor een voorwaartse beweging en speel meteen daarna een aanval vanaf je nieuwe positie. De tegenstander heeft nu twee mogelijkheden: pareren of een achterwaartse beweging. Als hij de aanval kan pareren, dan mag hij daarna gewoon zijn beurt spelen. Als hij een achterwaartse beweging speelt, dan is dat meteen zijn beurt geweest.

Aan het einde van je beurt mag je je kaarten aanvullen tot 5. Let er op dat je na het pareren van een aanval geen nieuwe kaarten trekt. Je zult dus eerst je beurt moeten spelen met de overgebleven kaarten.

Als je geen nieuwe kaarten kunt trekken, omdat de stapel leeg is, dan maken beide spelers hun overgebleven kaarten bekend. Degene die de meeste treffers kan plaatsen, wint deze ronde. Kunnen geen van beide spelers treffers plaatsen, dan wint degene die het verste is opgerukt richting de tegenstander.

Het einde: Zodra een speler 5 punten heeft gehaald, wint hij het spel.

 

 


Waardering: Op het eerste gezicht lijkt het een heel simpel spelletje, waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Als je echter bedenkt dat er van elke kaart 5 in het spel zijn, gaat er misschien een lampje branden. Dan wordt het ineens een heel tactisch steekspel. Durf je naar voren te gaan, wanneer plaats je je aanval ? Een aanval met 3 dezelfde kaarten is trouwens helemaal niet te pareren. Je herkent bij dit spel hetzelfde gevoel als bijvoorbeeld bij Lost Cities (van dezelfde ontwerper). Als je het achterliggende systeem niet ziet, dan vind je er waarschijnlijk niets aan. Een leuk spel voor 2 spelers. Goed.

 


Opmerking Spelmagazijn: Het spelbord van 7 losse kaarten is niet echt geweldig. Ik heb mijn kaarten dan ook direct aan elkaar geplakt, zodanig dat je ze nog wel op kunt vouwen. In andere versies schijnt wel een speelbordje te zitten. Ik begrijp ook niet waarom de scorestenen in mijn exemplaar bruin en zwart zijn in plaats van wit en zwart. Het doosje is trouwens ook niet echt handig, met de opening aan de zijkant. Een deksel erop was beter en makkelijker geweest.

 


Strategie: Je moet een goede balans vinden tussen bluffen en zeker zijn van je zaak. Met 3 kaarten win je een aanval zeker. Daar kun je natuurlijk op gaan sparen, maar dat betekent wel dat je maar weinig andere kaarten hebt. Het wordt gevaarlijk als je in de buurt van de tegenstander komt. Dat wil je alleen als je een mogelijke aanval kunt pareren. Houd goed in de gaten welke kaarten zijn gebruikt en hoeveel kaarten er nog gespeeld gaan worden. De afstandsaanval kan tegen het einde van het spel een belangrijke rol spelen in het veroveren van terrein.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor de bijwerken van deze pagina.