Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Elchfest

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Elchfest
Ontwerp:
Hermann Huber
Producent:
Kosmos
Aantal spelers: 2
 

Elchfest

(7K)

Spelmateriaal:
2 elanden, 2 oevers, 6 rotsblokken (houten schijfjes)

Het doel: Als eerste met je eland aan de overkant zien te komen via de rotsblokken in het water.

Voorbereiding: Elke speler neemt een stuk oever en plaatst zijn eland daarop. De oevers moeten ongeveer 50 cm van elkaar liggen. Verder krijgt elke speler 3 rotsblokken die hij rechts naast zijn oever plaatst. De tafel moet een glad oppervlak hebben.

(2K)

de eerste stap

Een spelbeurt: Als een speler aan de beurt is mag hij twee keer een rotsblok verplaatsen door er tegen aan te tikken. (De speler die begint mag in zijn eerste beurt slechts eenmaal tikken.) Het maakt niet uit welke rotsblokken er worden verplaatst, maar bij het begin van het spel moeten eerst de 3 eigen rotsblokken gespeeld worden. Tijdens zijn beurt mag de speler zo vaak als hij wil zijn eland verplaatsen naar een aangrenzend rotsblok.

(2K)

voorzichtig verder

Specials: Als een eland omvalt door een actie van een speler of als zijn eigen eland met zijn hoeven het water (= de tafel) raakt, dan wordt de situatie hersteld en mag de andere speler direct driemaal tikken in plaats van tweemaal. Als een speler een rotsblok van tafel af schiet, is zijn beurt direct voorbij en mag zijn tegenstander ook weer driemaal tikken. Het gevallen rotsblok wordt rechts naast de oever van de speler geplaatst en in zijn volgende beurt moet hij dit rotsblok als eerste weer in het spel brengen.

(3K)

de overkant

Het einde: Wie als eerste met zijn eland de oever van de tegenstander bereikt, wint het spel.


Waardering: Op het eerste gezicht lijkt dit een kinderspelletje, maar als je het eenmaal hebt geprobeerd, blijkt het erg leuk te zijn (ook voor volwassenen). Als je begint te spelen willen er altijd mensen meedoen en het zelf proberen. En dan blijkt het ineens een stuk moeilijker te zijn dan het lijkt. Tevens kun je rotsblokken beschermen door de weg naar de andere eland af te schermen. Dan kost het de tegenstander 2 tikken om het rotsblok te verplaatsen. Ook kun je met je eland op 3 of meer rotsblokken gaan staan om deze te beschermen. En als je aan de beurt bent, maak je het benodigde rotsblok weer vrij. Voor diegenen die ook Carabande leuk vinden, is dit een prime tussendoortje. Leuk !

(3K)

Opmerking: Ik heb eens gelezen dat iemand op zijn bureau op kantoor een exemplaar had staan. En telkens als hij terugkwam van de lunch of een vergadering stonden de stukken anders dan toen hij wegging. Het had dus blijkbaar een grote aantrekkingskracht op de zijn collega's.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000