Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Drakenoog

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

ontwerp

Titel: Drakenoog
Ontwerp:
Johan François
Tekeningen: 
Producent: 

Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd:
Speelduur:
 

Drakenoog

Spelmateriaal:

Introductie: Drakenoog speelt zich af in het land van de dwergen. In het midden van dit land ligt een meer en in dit meer ligt een eiland waar de draak huist. Deze draak heeft al het goud van de dwergen gestolen. De dwergen beschuldigen elkaar van deze diefstal en leven in onmin met elkaar. De spelers zijn magiërs die de dwergen de waarheid onder ogen moeten laten zien door het drakenoog te vormen. Daartoe moeten ze de dwergen opdrachten laten vervullen.

Voorbereiding: Elke speler krijgt 7 energie-stenen en 7 magie-kaarten. De dwergen worden in hun thuisland gezet en volgens bepaalde regels mogen de spelers dwergen over het bord verdelen. Het drakenoog van 4 kaarten wordt samengesteld uit een serie van 8 kaarten. De te verzamelen drakenoogkaarten worden geschud en naast de dwergenlanden geplaatst. De 4 boten worden in de havens geplaatst. De opdrachtkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt er één en er worden er 3 open naast het bord geplaatst. De draak wordt door de speler rechts van de startspeler ergens op het bord geplaatst.

(17K)

Ontwerper Johan met zijn prototype

Een spelbeurt: In een spelbeurt zetten de spelers hun energie-stenen in om dwergen te verplaatsen om zo opdrachten te vervullen. De magie-kaarten kunnen ook worden ingezet, maar werken slechts één maal tijdens het spel. Zodra een speler een opdracht vervuld krijgt hij een drakenoogkaartje. Een beurt wordt afgesloten door het verplaatsen van de draak. In het land waar de draak staat, kunnen de dwergen niet verplaatsen van angst. Als de draak terug is op zijn eiland, kan er geen gebruik worden gemaakt van de boten. De ingezette energie-stenen gaan naar de speler rechts van je. Je mag zelf weten hoeveel energie je verbruikt, maar je moet er minimaal één inzetten.

De magie-kaarten: Met behulp van de magie-kaarten kunnen dingen gedaan worden, die anders niet mogelijk zijn. Zodra een kaart gebruikt is, gaat hij uit het spel.

(15K) (12K)

Storm en Dubbelzet

Het einde: Zodra een speler vier correcte drakenoogkaartjes heeft verzameld, wint hij het spel.


Waardering: Het spel heeft een aantal leuke elementen in zich. Zoals de energie die voortdurend rond gaat. Je hebt de mogelijkheid om energie te sparen, maar uiteindelijk zul je het toch uitgeven. En zodra je het uitgeeft, hebben de andere spelers ook ineens een grote hoeveelheid energie. Verder moet je er op toezien de juiste drakenoogkaartjes te verzamelen. Dit kun je sturen door goed in de gaten te houden waar iedereen zijn kaartjes vandaan haalt. De geluksfactor speelt af en toe ook een rol, waardoor anderen ineens heel gemakkelijk een opdracht kunnen vervullen. Al met al een spel dat goed speelbaar is voor de familie, maar ook voor de geregelde speler aardige ontspanning kan bieden. Leuk.

Opmerking: Johan heeft op dit moment nog geen uitgever voor zijn spel gevonden. Ik hoop dat dat snel gaat lukken, want dat verdient dit spel wel. Ik ben benieuwd hoe het spel er dan uiteindelijk uit zal komen te zien. Inmiddels zijn de contacten met diverse uitgevers om diverse redenen op het laatste moment afgebroken. Zo heeft University Games met Drakenoog op de spellenvakbeurs in Nürnberg gestaan, maar uiteindelijk durfden ze toch de stap niet te nemen. Het spreekt natuurlijk voor zichzelf dat de informatie hierboven daarom niet gebruikt mag worden, zonder voorafgaande toestemming van de ontwerper. De kaarten zijn ontworpen door een kunstenares. Daardoor zijn ze niet altijd even duidelijk, maar wel kunstzinnig. Tevens is het lastig het verschil te zien tussen kabouters en dwergen...

Profiregel: Johan heeft inmiddels de regels nog iets aangepast. Oorspronkelijk stonden deze regels bekend als regels voor gevorderden, maar deze bevallen zo goed, dat ze waarschijnlijk ook in de gewone versie zullen worden geïntegreerd. Deze regels houden in dat de opdrachtenkaarten worden gesorteerd naar aantal benodigde dwergen: 3 en 4. De 3-kaarten worden alleen gebruikt voor de persoonlijke opdrachten en de 4-kaarten alleen voor de algemene opdrachten. De persoonlijke opdrachten van de spelers zijn niet geheim meer, maar kunnen door iedereen worden gezien.

Optionele regel: Tevens heeft Johan een optionele regel toegevoegd:

Per beurt mogen de spelers als magiër één teleportatie of ‘switch’ uitvoeren. Dit wil zeggen dat een speler de volledige inhoud van een speelvlak mag switchen met het ‘spiegelvlak’ (= vlak dat zich als spiegelbeeld op de overkant van het meer bevindt) op voorwaarde dat het aantal dwergen op beide vlakken het zelfde is én voor de kost van 3 energiepunten pér dwerg. Teleportatie is natuurlijk nooit mogelijk in de zone waarin de draak zich bevindt en diens spiegelzone.

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002