Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Drahtseilakt

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Drahtseilakt
Ontwerp:
Reiner Knizia
Tekeningen:
 Thorsten Schäfer
Producent: ASS
Aantal spelers: 
3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
30 minuten
 

Drahtseilakt

(15K)

Spelmateriaal:
50 getallenkaarten (1-50), 11 waarderingskaarten (1 tot 9 en 2 x 0), 50 houten staafjes in de kleuren rood en blauw.

Introductie: De spelers zijn koorddansers die hun act uitvoeren. Het doel is uiteraard zo evenwichtig mogelijk te spelen. De speler die dat het beste doet over een aantal rondes, wint het spel.

(4K)

Voorbereiding: De 50 getallenkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 9 uitgedeeld. De 11 waarderingskaarten worden geschud en op een stapel in het midden gelegd. De houten staafjes worden bereikbaar neergelegd. Er wordt afgesproken hoeveel spellen er gespeeld worden om de winnaar te bepalen.

(4K)(4K)

Getallenkaarten

Een spelbeurt: Elk spel bestaat uit 9 beurten. De speler die mag beginnen draait de bovenste waarderingskaart open. Vervolgens speelt hij een getallenkaart uit. Kloksgewijs spelen de andere spelers nu ook een getallenkaart uit. De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld, krijgt zoveel blauwe staafjes als op de waarderingskaart staat aangegeven. De speler die de laagste kaart heeft gespeeld, krijgt zoveel rode staafjes. De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld, begint de tweede beurt.

(4K)(4K)

Waarderingskaarten

Staafjes inleveren: Als je aan het eind van een beurt blauwe en rode staafjes hebt, lever je een gelijk aantal van beiden in, totdat je nog maar één kleur over hebt.

(4K)

0-kaart

Waarderingskaart van 0: Als een waarderingskaart van 0 wordt omgedraaid, wordt er nog een tweede waarderingskaart omgedraaid. Bij een rode 0 worden deze ronde geen rode staafjes uitgereikt en bij een blauwe 0 geen blauwe staafjes.

Het einde: Een spel is ten einde als 9 beurten zijn gespeeld. De eindscore is het aantal staafjes dat je hebt. Hoe minder hoe beter. De score wordt genoteerd en een volgende spel wordt gespeeld. Als het aantal afgesproken spellen is gespeeld, worden de scores opgeteld. De speler met de laagste score, wint het spel. Als je in een spel 0 punten weet te halen, dan mag je één van je eerdere scores wegstrepen.


Waardering: Drahtseilakt is een snel klein spelletje dat verrassend leuk blijkt te zijn. Het speelt lekker snel, geen zwaar denkwerk, maar toch mogelijkheden om het spel te sturen. Ik heb het spel tot nu toe alleen volgens de variant gespeeld, die de geluksfactor iets vergroot. Een aanrader.

(2K)

Opmerking: Als je alleen maar hoge of lage kaarten krijgt, ben je in dit spel behoorlijk in het nadeel. Het is dan bijna niet mogelijk een goede score te halen. Gelukkig wordt het spel over meerdere rondes gespeeld en is er voldoende mogelijkheid dit goed te maken. Zeker als je een score van 0 weet te halen, want dan mag je een ander resultaat wegstrepen.

(2K)

Strategie: Let goed op de mogelijke combinaties om de balans weer te vinden. Als je bijvoorbeeld 5 blauwe staafjes krijgt en de volgende kaart is een 3, dan kan het wel eens handig zijn om voor de 3 blauwe staafjes te gaan, om deze later met 8 rode weer recht te trekken. Als je dus nog een erg lage kaart in je hand hebt, kun je je daarop richten. Alleen de rode 0 kan nu nog roet in het eten gooien.

(2K)

Variant: In plaats van om beurten een kaart te spelen, kun je er ook voor kiezen om allemaal tegelijk een kaart uit te spelen. Dit verhoogt de geluksfactor enigszins, maar maakt het spel ook weer verrassender. Het lijkt zo een beetje op een eenvoudige uitvoering van Land Unter.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002