Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Dominion

   Spelbeschrijving

Titel: Dominion
Ontwerp: Donald X Vaccarino
Tekeningen: Matthias Catrein, Claus Stephan, Julian Delval, Harald Lieske, Michael Menzel, Christof Tisch, Marcel-André Casasola Merkle, Ryan Laukat
Producent: 999 Games / Rio Grande Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2-4 spelers (tot 8 met intrige uitbreiding)
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands

Dominion

Spelmateriaal:
500 kaarten te weten 130 geldkaarten, 48 gebiedskaarten, 30 vloekkaarten, 252 koninkrijkkaarten (24x10 dezelfde +1x12 dezelfde), 7 blanco kaarten, 32 kaarten om het spel willekeurig samen te stellen en 1 kaart om de algemene aflegstapel aan te geven.
De doos is bijzonder ingericht. Er is een uitsparing voor alle stapeltjes van kaarten en een indexkaartje met welke kaarten waar moeten. Dit maakt het kiezen van de koninkrijkkaarten erg gemakkelijk.

Geschreven door: Rogier

Introductie: Iedere speler heeft een hoeveelheid kaarten die zijn koninkrijk voorstelt. Door nieuwe kaarten aan te kopen kan hij zijn koninkrijk uitbreiden met grond (punten), koninkrijkkaarten (acties) en rijkdommen (geld).

 

gebiedskaarten

 


Voorbereiding: In het midden van de tafel worden verschillende stapels dezelfde kaarten gelegd. Dit is de algemene voorraad met geldkaarten, gebiedskaarten (1, 3 en 6 punten), eventueel vloeken (-1 punt) en 10 stapels van koninkrijkkaarten. Deze worden samengesteld uit 25 verschillende mogelijkheden. Vervolgens krijgt iedere speler 3 landgoederen (1 punt) en 7 koper geldkaarten (1 geld) en die worden geschud. Dit worden de persoonlijke trekstapels en daaruit trekt iedere speler 5 kaarten.

 

geldkaarten

 


Een spelbeurt: De speler heeft zijn hand van kaarten en kan daaruit 1 actie spelen. Vervolgens telt hij al zijn geld op en mag 1 kaart aankopen. Tenslotte gaan alle gespeelde en aangekochte kaarten naar zijn aflegstapel en trekt hij 5 nieuwe kaarten voor de volgende beurt. Is zijn trekstapel op dan wordt zijn aflegstapel geschud en dat wordt de nieuwe trekstapel. Uitgegeven geld en gespeelde acties komen zo dus weer terug in de trekstapel.

 

actiekaarten


Actiekaarten kunnen de speelbeurt op veel manieren beïnvloeden. Er zijn actiekaarten die extra acties geven, en/of extra te besteden geld, en/of extra aankopen, en/of extra kaarten in je hand. Ook zijn er actiekaarten die andere spelers vloekkaarten in de handen spelen. Daartegen valt weer te beschermen met een andere actiekaart, die je dan wel in je hand moet hebben. Heb je eenmaal een vloekkaart dan zijn er weer actiekaarten die kaarten permanent uit je hand kunnen verwijderen. Maar dan moet je dus wel het geluk hebben een hand te trekken met zowel de vloekkaart als die specifieke actiekaart.
 

actiekaarten

 

Als je kaarten koopt kan je kiezen uit alle kaarten in de algemene voorraad. Uiteraard dus de koninkrijkkaarten, maar vergeet ook zeker niet af en toe extra geldkaarten te kopen, liefst de zilver of goud versies natuurlijk. De kosten per kaart staan in de linkeronderhoek. Denk er ook aan dat deze kaarten straks weer in je trekstapel komen, dus het is waarschijnlijk niet verstandig meteen puntenkaarten aan te schaffen. Het gaat uiteindelijk wel om die punten, maar met de standaard puntenkaarten in je hand kan je verder niets doen. Let ook op wat de andere spelers doen. Als een tegenstander een heks koopt (die geeft bij uitspelen hemzelf 2 extra kaarten, maar geeft ook iedere andere speler een vloekkaart) dan is het wellicht verstandig zelf een slotgrachtkaart te kopen (de beschermingskaart)

 

stapel vernietigde kaarten / vloek


Het einde: Zodra de stapel met provinciekaarten (=6 punten) op is, of 3 andere stapels eindigt het spel met deze beurt van deze speler. Iedere speler telt de punten van al zijn kaarten op, en de speler met de meeste punten wint. Bij gelijke stand is de enige tiebreaker het aantal gespeelde beurten.

 


Waardering: Dominion is een leuk niet al te lang spel. Door de grote hoeveelheid koninkrijkkaarten is er erg veel te variëren. Er zit natuurlijk geluk in omdat je kaarten trekt, maar die trek je wel uit een zelf bijeengekochte stapel. Verder is de interactie tussen de spelers te regelen met de keuze van de koninkrijkkaarten. Het spel kan worden gespeeld na 10 minuten uitleg waarbij voornamelijk de koninkrijkkaarten worden uitgelegd. Aanrader!

 

Opmerking Rogier: Ik heb 2 minpuntjes, allereerst zijn er geen gerichte acties op de speler die voorstaat. Je speelt een actiekaart uit tegen alle andere spelers. Verder betreft het een kaartspel en inherent daaraan zullen op termijn de kaarten gaan slijten. Die kaarten zijn overigens wel van goede kwaliteit.

 

Lees binnenkort ook zeker de review van Dominion: Intrige! Omdat die uitbreiding ook los gespeeld kan worden kan je die doos als je eerste Dominion aankoop kiezen.

 

Het kiezen van koningskaarten:
Als je Dominion voor het eerst speelt is het het gemakkelijkst om een voorbeeld combinatie van de gebruiksaanwijzing te volgen. Je weet dan zeker dat je een goed gebalanceerde mix van kaarten hebt.
Een niet gebalanceerde mix kaarten geeft overigens niemand een voor of nadeel. Het kan alleen ervoor zorgen dat het spel extra snel gespeeld is of juist eeuwig lang duurt.
Vandaar ook dat ik aanraad niet de kaarten willekeurig te kiezen, of in ieder geval ervoor te zorgen dat er kaarten van alle waardes aanwezig zijn, dat er een verdedigingskaart is als je aanvalskaarten hebt en dergelijke.

 

Opmerking Spelmagazijn: De munten op de geldkaarten hebben allemaal dezelfde kleur. Ter onderscheid was het misschien handiger geweest om de zilveren en gouden munten ook daadwerkelijk de zilveren en de gouden kleur te geven.

De startspeler lijkt een voordeeltje te hebben, omdat hij in de meeste gevallen een beurt meer heeft dan de andere spelers.

De doos heeft een nogal sombere kleurstelling. Dit is aangepast in de nieuwe uitvoering van het spel. De doos van deze nieuwe uitvoering sluit dan ook meteen mooi aan bij de doos van de eerste uitbreiding. 

Het lijkt raar dat je het geld dat je gebruikt om iets te kopen niet kwijtraakt, maar telkens weer terug krijgt. Je moet het dan ook niet zien als geld, maar als inkomen.

In tegenstelling tot een spel als Magic, zijn alle kaarten vanaf het begin van het spel bij alle spelers bekend. Je zult dus niet voor verrassingen komen te staan. Bij beginnende spelers kun je ook gemakkelijk de werking van alle kaarten uitleggen.

In de eerste editie worden de termen Aanschaf en Aankoop op de kaarten door elkaar gebruikt.

De stappen in een beurt zijn eenvoudig te onthouden als je de Engelse termen gebruikt: ABCD = Action Buy Cleanup Draw.

Strategie: De te volgen strategie ligt natuurlijk totaal aan de gekozen koninkrijkkaarten. Over het algemeen is het slim om er voor te zorgen dat je actiekaarten hebt die verdere acties geven gecombineerd met dat je nieuwe kaarten mag pakken. Op die manier is het mogelijk om veel acties achter elkaar te doen waarbij je de andere voordeeltjes van je actiekaarten kan combineren. Verder moet je goed opletten wanneer het spel verandert van goede combinaties van actiekaarten pakken naar voor de winstpunten gaan. Het is altijd goed om provinciekaarten te kopen, maar met een waarde van 8 zijn dat ook de duurste kaarten in het spel .


Korte tips:
- je hoeft niet al je geld te besteden! In het begin kan het slim zijn verdedigingskaarten te kopen met waarde 2 ook al heb je meer. Er zijn er maar 10, op is op.
- Een zilver kaart kost maar 3. Dit zorgt er voor dat je later gemakkelijk meer te besteden hebt.
- In het begin krijg je 3 landgoedkaarten van 1 punt. Als je die ergens voor kan inwisselen of op een andere manier kan wegwerken dan heb je veel beurten met een onbruikbare kaart minder.
- Geen geld of een 2de aankoop? Een koperkaart is gratis. Denk er wel aan dat je met 5 koperkaarten maximaal een kaart met waarde 5 kan kopen, dus later in het spel wil je eigenlijk van die koperkaarten af.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2010

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Rogier voor de beschrijving