Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Wetenschap & Vooruitgang

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Wetenschap & Vooruitgang
Ontwerp:
Klaus Teuber
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: 
999Games
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur:
Taal:
Nederlands 
 

Uitbreiding

Wetenschap & Vooruitgang

(9K)

Spelmateriaal:
30 speelkaarten

 

Introductie: Dit is een uitbreidingsset voor het Kolonisten van Catan kaartspel.

Voorbereiding: De 2 universiteiten uit de themaset worden apart gelegd. De kaarten uit de themaset (zonder de gebeurteniskaarten) worden geschud en op 2 aparte stapels gelegd. De gebeurteniskaarten uit de themaset en de basisset worden samen geschud tot een stapel. De overige voorbereiding is hetzelfde als in het basisspel.

Een spelbeurt: Het spel verloopt op enkele kleine wijzigingen na, hetzelfde als het basisspel. Hieronder volgen 6 voorbeelden van nieuwe kaarten, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden van deze uitbreidingsset.

(24K) Als je een universiteit hebt mag je een bouwkraan bouwen. Deze vermindert de kosten van iedere stadsontwikkeling met 1 grondstof naar keuze.
(29K) Als je een universiteit hebt, mag je met deze kaart één van je graanlanden op 3 zetten.
(24K) Als je een universiteit hebt, kun je een kanon ontwikkelen. Het kanon heeft geen toernooipunten, maar heeft maar liefst 6 sterktepunten. Zoals de kaart terecht vermeld hebben de ridders nu hun beste tijd gehad !
(23K) Met een piratenvloot vernietig je direct een vloot van de tegenstander en tevens verdien je er goud mee in de goede jaren.
(22K) De universiteit is het centrale gebouw in deze uitbreiding. Elke speler mag er maximaal één bouwen. Je moet dan wel beschikken over een klooster of een bibliotheek.
(22K) De handelsacademie is een prachtig gebouw. Je goudvoorraad telt namelijk als handelspunten. Zo kun je veel druk uitoefenen op het bezit van de houten molen.

Waardering: Ik heb deze uitbreiding nog niet gespeeld. Hij voegt weer een leuk assortiment kaarten toe aan het spel. Echt iets voor de liefhebbers van het kaartspel.

Opmerking: Het is ook mogelijk dat beide spelers een eigen set kaarten samenstelt uit diverse uitbreidingen. Zo krijg je een beetje het gevoel van een verzamelkaartspel en kun je de set aan je eigen strategie aanpassen.

De doosjes waarin de uitbreiding wordt geleverd zijn niet echt geweldig. Ze zijn erg onhandig en waarschijnlijk zul je de kaarten en het boekje gewoon los bewaren. Gelukkig is er intussen ook een verzameldoos op de markt gebracht.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004