Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Tovenaars & Draken

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Tovenaars & Draken
Ontwerp:
Klaus Teuber
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: 
999Games
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 
Taal:
Nederlands
 

Uitbreiding

Tovenaars & Draken

(8K)

Spelmateriaal:
45 speelkaarten

Introductie: Dit is een uitbreidingsset voor het Kolonisten van Catan kaartspel.

Voorbereiding: De 5 tovenaarscitadellen uit de themaset worden apart gelegd. De kaarten uit de themaset (zonder de gebeurteniskaarten) worden geschud en op 2 aparte stapels gelegd. De gebeurteniskaarten uit de themaset en de basisset worden samen geschud tot een stapel. De overige voorbereiding is hetzelfde als in het basisspel.

Een spelbeurt: Het spel verloopt op enkele kleine wijzigingen na, hetzelfde als het basisspel. Hieronder volgen 6 voorbeelden van nieuwe kaarten, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden van deze uitbreidingsset.

(15K) De citadel is de belangrijkste kaart in deze uitbreiding. Hij wordt op dezelfde wijze gebruikt als een stad en wordt op een dorp gelegd. In plaats van stadsuitbreidingen kun je nu magische uitbreidingen plaatsen en tovenaars gebruiken. De citadel is 1 punt waard als er geen tovenaar aanwezig is en 2 punten als deze er wel is. De tovenaars worden boven/onder de aangrenzende landschappen van de citadel geplaatst. Er kunnen dus per citadel maximaal 4 tovenaars worden ingezet. Twee citadellen mogen niet direct aan elkaar grenzen.
(18K) Tovenaars worden aangrenzend aan landschappen geplaatst. Bij de tovenaar is te zien welk landschap dat moet zijn. De tovenaar kan toverkracht halen uit het naburige landschap door grondstoffen 1:1 om te zetten in toverkracht. Een tovenaar begint met 2 toverkracht. Deze toverkracht werkt net als de grondstoffen, maar telt niet mee als grondstof.
(17K) Met de wervelstorm kun je voor één toverkracht alle grondstofvoorraden van één landschap van de tegenstander verwagen.
(17K) Met behulp van de toverhand kun je voor één toverkracht een toverboek stelen van je tegenstander.
(14K) Je kunt draken opnemen in je legermacht. Deze draken zijn sterk en vaak immuun voor allerlei kaarten. Een waardevolle uitbreiding.
(15K) Voor twee toverkracht kun je gebruik maken van het toverboek Wiel des Tijds. Je kunt nu het resultaat van de gebeurtenisdobbelsteen bepalen.

Waardering: Ik heb deze uitbreiding nog niet gespeeld. Hij voegt weer een leuk assortiment kaarten toe aan het spel. Echt iets voor de liefhebbers van het kaartspel.

Opmerking: Het is ook mogelijk dat beide spelers een eigen set kaarten samenstelt uit diverse uitbreidingen. Zo krijg je een beetje het gevoel van een verzamelkaartspel en kun je de set aan je eigen strategie aanpassen.

De doosjes waarin de uitbreiding wordt geleverd zijn niet echt geweldig. Ze zijn erg onhandig en waarschijnlijk zul je de kaarten en het boekje gewoon los bewaren. Gelukkig is er intussen ook een verzameldoos op de markt gebracht.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004