Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Ridders & Kooplieden

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Ridders & Kooplieden
Ontwerp:
Klaus Teuber
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: 
999Games
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 
Taal:
Nederlands
 

Uitbreiding

Ridders & Kooplieden

(8K)

Spelmateriaal:
30 speelkaarten

 

Introductie: Dit is een uitbreidingsset voor het Kolonisten van Catan kaartspel.

Voorbereiding: De kaarten uit de themaset (zonder de gebeurteniskaarten) worden geschud en op 2 aparte stapels gelegd. De gebeurteniskaarten uit de themaset en de basisset (behalve de 2 inquisitiekaarten) worden samen geschud tot een stapel. De overige voorbereiding is hetzelfde als in het basisspel.

Een spelbeurt: Het spel verloopt op enkele kleine wijzigingen na, hetzelfde als het basisspel. Hieronder volgen 6 voorbeelden van nieuwe kaarten, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden van deze uitbreidingsset.

(24K) Met de Grote Haven verdubbel je je handelspunten voor de gebouwen Markt, Handelsgilde en Handelskantoor.
(25K) Walter de Zanger is een ridder zonder sterktepunten. Maar op een toernooi is hij maar liefst 6 waard.
(25K) Het boerenleger is een leger met variŽrende kracht. De sterktepunten zijn namelijk gebaseerd op de aangrenzende graanvoorraad. Dit kan verrassende effecten hebben.
(27K) Een Grote Handelsvloot kan je handelspositie goed verstevigen. Je mag de aangrenzende grondstoffen namelijk voor 2 tegen 1 ruilen.
(26K) De Bank is een machtig wapen als je het handelsmonopolie bezit. Je krijgt namelijk telkens als de molen wordt gegooid 2 grondstoffen van de tegenstander.
(22K) Als je een Toernooiveld hebt, dan krijgen al je ridders een extra toernooipunt. 

Waardering: Ik heb deze uitbreiding nog niet gespeeld. Hij voegt weer een leuk assortiment kaarten toe aan het spel. Echt iets voor de liefhebbers van het kaartspel.

Opmerking: Het is ook mogelijk dat beide spelers een eigen set kaarten samenstelt uit diverse uitbreidingen. Zo krijg je een beetje het gevoel van een verzamelkaartspel en kun je de set aan je eigen strategie aanpassen.

De doosjes waarin de uitbreiding wordt geleverd zijn niet echt geweldig. Ze zijn erg onhandig en waarschijnlijk zul je de kaarten en het boekje gewoon los bewaren. Gelukkig is er intussen ook een verzameldoos op de markt gebracht.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004