Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Politiek & Intrige

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Politiek & Intrige
Ontwerp:
Klaus Teuber
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: 
999Games
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 
Taal:
Nederlands
 

Uitbreiding

Politiek & Intrige

(9K)

Spelmateriaal:
30 speelkaarten

Introductie: Dit is een uitbreidingsset voor het Kolonisten van Catan kaartspel.

Voorbereiding: De 2 kerken en de 2 raadhuizen uit het basisspel (NB. in de spelregels staat dat deze in de themaset zitten) worden apart gelegd. De kaarten uit de themaset (zonder de gebeurteniskaarten) worden geschud en op 2 aparte stapels gelegd. De gebeurteniskaarten uit de themaset en de basisset worden samen geschud tot een stapel. De overige voorbereiding is hetzelfde als in het basisspel.

Een spelbeurt: Het spel verloopt op enkele kleine wijzigingen na, hetzelfde als het basisspel. Hieronder volgen 6 voorbeelden van nieuwe kaarten, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden van deze uitbreidingsset.

(25K) Zodra een speler een kerk of een raadhuis heeft gebouwd, mag een metropool worden gebouwd. Dit kost helemaal niets. Elk vorstendom mag maximaal één metropool bevatten. Het grote voordeel van een metropool is dat eenheden nu mogen worden geplaatst boven en onder de aangrenzende landschappen. Dat vergroot het aantal beschikbare plaatsen aanzienlijk.
(25K) Deze burcht biedt bescherming voor de dure ridders.
(24K) Dit is een gebouw dat in een stad van de tegenspeler (!) wordt gebouwd. Alle ridders in zijn vorstendom verliezen nu 1 sterktepunt.
(32K) Als je een raadhuis hebt en geen landvoogd, dan mag je het Centrum van de Republiek bouwen. Zodra één van de aangrenzende landschappen wordt gegooid, wordt deze direct op 3 gezet. Een machtig wapen dus.
(26K) Hiermee kun je een ridder van de tegenstander naar jou laten overlopen. Dat telt dus dubbel zo hard, want bij de tegenstander gaan de punten eraf en bij jou komen de punten erbij.
(28K) Eindelijk een goede bescherming tegen de pest. Je mag deze kaart ook uitspelen als je niet aan de beurt bent.

Waardering: Ik heb deze uitbreiding nog niet gespeeld. Hij voegt weer een leuk assortiment kaarten toe aan het spel. Echt iets voor de liefhebbers van het kaartspel.

Opmerking: Het is ook mogelijk dat beide spelers een eigen set kaarten samenstelt uit diverse uitbreidingen. Zo krijg je een beetje het gevoel van een verzamelkaartspel en kun je de set aan je eigen strategie aanpassen.

De doosjes waarin de uitbreiding wordt geleverd zijn niet echt geweldig. Ze zijn erg onhandig en waarschijnlijk zul je de kaarten en het boekje gewoon los bewaren. Gelukkig is er intussen ook een verzameldoos op de markt gebracht.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004