Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Handel & Wandel

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Handel & Wandel
Ontwerp:
Klaus Teuber
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: 
999Games
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 
Taal:
Nederlands
 

Uitbreiding

Handel & Wandel

(7K)

Spelmateriaal:
30 speelkaarten

Introductie: Dit is een uitbreidingsset voor het Kolonisten van Catan kaartspel.

Voorbereiding: De 2 handelskantoren uit de themaset worden apart gelegd. De kaarten uit de themaset (zonder de gebeurteniskaarten) worden geschud en op 2 aparte stapels gelegd. De gebeurteniskaarten uit de themaset en de basisset worden samen geschud tot een stapel. De overige voorbereiding is hetzelfde als in het basisspel.

Een spelbeurt: Het spel verloopt op enkele kleine wijzigingen na, hetzelfde als het basisspel. Hieronder volgen 6 voorbeelden van nieuwe kaarten, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden van deze uitbreidingsset.

(24K) Een handelskantoor levert maar liefst 3 handelspunten op en is de voorwaarde voor enkele andere gebouwen uit deze uitbreiding. Elke speler mag maar één handelskantoor bouwen.
(29K) In een bewaakte Natuurproduktenopslag kun je twee goederen veilig opslaan.
(24K) Deze uitbreiding wordt op een weg geplaatst. Je mag met behulp van de handelsposten een grondstof van twee aangrenzende gebieden ruilen.
(23K) Door middel van de pandjesbaas kun je gebouwen tijdelijk weer omruilen voor bijna alle goederen. Later kun je het gebouw weer activeren door het betalen van alle benodigde grondstoffen.
(22K) Deze burgemeester levert voor elke stad in je vorstendom een grondstof op. Niet slecht !
(22K) Met behulp van de distilleerderij kun je graan omzetten in handelspunten. Tevens kun je door 1 handelspunt te betalen een grondstof van de tegenspeler afnemen.

Waardering: Ik heb deze uitbreiding nog niet gespeeld. Hij voegt weer een leuk assortiment kaarten toe aan het spel. Echt iets voor de liefhebbers van het kaartspel.

Opmerking: Het is ook mogelijk dat beide spelers een eigen set kaarten samenstelt uit diverse uitbreidingen. Zo krijg je een beetje het gevoel van een verzamelkaartspel en kun je de set aan je eigen strategie aanpassen.

De doosjes waarin de uitbreiding wordt geleverd zijn niet echt geweldig. Ze zijn erg onhandig en waarschijnlijk zul je de kaarten en het boekje gewoon los bewaren. Gelukkig is er intussen ook een verzameldoos op de markt gebracht.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004