Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Ca$h 'n Gun$

   Spelbeschrijving

Titel: Ca$h 'n Gun$
Ontwerp: Ludovic Maublanc
Tekeningen: Gérard Mathieu
Producent: Repos Production
Aantal spelers: 4 tot 6 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Duits

Ca$h 'n Gun$

Spelmateriaal:
6 pistolen van schuimplastic, 6 kartonnen speelfiguren, 70 speelkaarten, 28 fiches, 40 geldbiljetten

 

het spelmateriaal

Introductie: Je maakt deel uit van een bende die zojuist een grote bankoverval heeft gepleegd. Alleen de buit hoeft nog maar verdeeld te worden... Simpel toch? Wie heeft er aan het einde het meeste geld en is ook nog in leven?

 


Voorbereiding: Elke speler kiest een speelfiguur en de bijbehorende 8 speelkaarten. Op deze speelkaarten staat 5 keer "klik", 2 keer "bang!" en 1 keer "bang! bang! bang!". Uiteraard krijgt iedere speler ook een pistool. Alle geldbiljetten van de buit worden geschud. Eén van de spelers wordt de Peetvader, hij leidt het spel.

 

 

drie soorten geldbiljetten


Een spelbeurt: Elk van de 8 speelrondes bestaat uit 7 fases. Eerst worden er 5 nieuwe bankbiljetten op tafel gelegd. Deze gaan verdeeld worden. Daarna laadt iedereen zijn pistool door een van de overgebleven speelkaarten gesloten voor zich neer te leggen. De Peetvader telt af tot drie. Op dat moment moeten alle spelers hun pistool op iemand gericht hebben. (Je herkent de scène vast wel uit de film "Reservoir Dogs".) Een beetje gemeen dreigend kijken wil nu wel helpen. Opnieuw telt de Peetvader af. Lafaards hebben nu de kans hun speelfiguur neer te leggen en een schandefiche te nemen. De lafaards en de spelers die op een lafaard hadden gericht, leggen hun pistool neer. Hun kogelkaarten worden afgelegd.

 

schieten of niet schieten, dat is de vraag

 

Nu is het tijd voor de "bang! bang! bang!" kaarten. Iedereen die deze heeft gespeeld maakt deze bekend en schiet het doelwit neer. Het doelwit raakt gewond en heeft geen mogelijkheid om terug te schieten met een gewone "bang!" kaart. Iedereen die nog niet geschoten heeft en niet beschoten is, maakt nu zijn kogelkaart bekend. Bij een "klik" gebeurt er niets, bij een "bang!" wordt het slachtoffer geraakt. Iedereen die geraakt is krijgt een wondfiche en legt zijn speelfiguur neer. Je kunt zelfs meerdere malen geraakt worden! Iedereen die nu nog staat, deelt mee in de buit. De buit wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld. Aangezien er geen wisselgeld is, blijft het eventuele restant liggen voor een volgende ronde.

 

 

zwaailichtfiche (voor een variant), schandefiche (voor lafaards), wondfiche (voor slachtoffers)

 

Als je drie of meer keer bent geraakt tijdens de 8 rondes, dan overleef je het spel niet. Je kunt nu zeker niet winnen.


Het einde: Na 8 rondes is het tijd om de winnaar te bepalen. Je kunt alleen winnen als je nog in leven bent. Voor elk schandefiche betaal je een boete van $ 5.000. De rijkste speler is nu de winnaar. Bij een gelijke stand geven de minste schandefiches en daarna de meeste wondfiches de doorslag. Je wint uiteraard ook als je de enige overlevende bent.

 


Waardering: Cash 'n Guns is een snel actief spel met een verrassend thema. Het is niet alleen leuk om te spelen, maar ook leuk om te zien spelen. Het is dan wel geen spel dat je heel vaak achter elkaar zult blijven spelen, maar ter opening of sluiting van een spellenavond een heel geslaagd spel. Altijd leuk om even op tafel te zetten, met de juiste spelersgroep natuurlijk. Actie!

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spelmateriaal is prima in orde. De pistolen zijn geweldig, de cartoonachtige tekeningen ook.

enkele superkrachten kaarten

Als je het spel enkele malen hebt gespeeld, wil je misschien wat anders. Bij het spel worden dan ook direct twee varianten geleverd. De eerste voegt "superkrachten" toe. Iedereen krijgt een geheime kaart met daarop zijn superkracht. Zo krijg je bijvoorbeeld een bonus van $ 10.000 voor elke speler die het spel niet overleeft, of krijg je de mogelijkheid een pistool af te nemen van een gangster die overlijdt. En zo zijn er nog meer verrassingen.

ben je een infiltrant?

De tweede variant is de "infiltrant". Dit kan alleen als er ten minste 5 spelers meedoen. Eén van de spelers wordt nu een geheime infiltrant. Hij heeft zes rondes de tijd om voor versterkingen te zorgen, door te bellen naar het hoofdkwartier. Lukt hem dat niet, dan kan hij het spel alleen nog winnen door als enige over te blijven. Het bellen gaat door middel van het onder tafel doorgeven van een telefoonkaart. Deze kan door de infiltrant worden omgedraaid, mits hij nog overeind staat. Als hij hier driemaal in slaagt, dan komt de versterking en hoeft hij alleen nog maar in leven te blijven tot het einde van het spel met maximaal één schandefiche.

kun je telefoneren met het hoofdkwartier?

Er was tijdens Spiel 2005 ook nog een gelimiteerde uitbreiding verkrijgbaar: een shotgun met afgezaagde loop. Daarmee kun je tussen twee spelers richten. Je moet daarna een wondfiche gooien voor elke speler om te kijken of je "bang!" kaart effect heeft. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Repos Production voor een recensie exemplaar.