Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Carolus Magnus

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Carolus Magnus
Ontwerp:
Leo Colovini
Producent:
Winning Moves
Aantal spelers: 2 tot 4
 

Carolus Magnus

Spelmateriaal:
15 spelborddelen, 5 sets van 5 getallenschijven, 4 kasteelkaarten, 200 houten blokjes in 5 kleuren, 30 houten kastelen in 3 kleuren, 5 houten cylinders in 5 kleuren, 4 kleurendobbelstenen en 1 houten speelfiguur.

Introductie: De verschillende provincies worden bevolkt door ridders van 5 verschillende groepen. Keizer Karel de Grote reist van provincie naar provincie en de speler die de meeste ridders in die provincie in zijn macht heeft, mag aldaar een burcht bouwen. Aangrenzende provincies met burchten van dezelfde speler worden samengevoegd tot een grote provincie. De spelers breiden hun macht uit door aan de ene kant meer ridders de provincies in te sturen en aan de andere kant meer invloed uit te oefenen op de riddergroepen.

(29K)

het spelmateriaal

Het doel: Als eerste al je burchten bouwen in de verschillende provincies.

Voorbereiding: De 15 provincies worden in een kring gelegd en in elke provincie wordt 1 ridder geplaatst, zodanig dat van elke riddergroep 3 ridders in het spel zijn. Keizer Karel de Grote wordt in een van de provincies geplaatst. Elke speler krijgt een kasteelkaart en een set van 5 getallenschijven (genummerd van 1 tot en met 5). Elke speler krijgt een aantal burchten in één kleur en met behulp van de dobbelstenen wordt bepaald van welke kleuren de spelers ridders krijgen.

Een spelbeurt bestaat uit 2 fases. In de eerste fase wordt de spelvolgorde van die beurt bepaald en in de tweede fase voeren de spelers hun akties uit.

Fase 1: De startspeler legt 1 van zijn getallenfiches voor zich neer. De andere spelers volgen kloksgewijs ook met een getallenfiche en wel zodanig dat geen enkel getal meer dan één keer voorkomt. Later in het spel gaat deze fase in volgorde van het laatste uitgespeelde getallenfiche, waarbij de speler met het laagste nummer voor gaat.

Fase 2: Te beginnen met de speler met het laagste fiche voeren de spelers om beurten hun akties uit.

Het einde: Zodra een speler al zijn beurten heeft geplaatst, heeft hij gewonnen. Als er echter nog minder dan 4 provincies over zijn, is het spel ook ten einde. Dan wint de speler die de meeste burchten heeft geplaatst.


Waardering: Ik heb het spel pas enkele keren gespeeld, maar het heeft een positieve indruk bij me achter gelaten. Het spel bevat leuke elementen en is snel te spelen. Het is vooral goed met 2 spelers. Het begint lekker vlot en naarmate het einde nadert, wordt er steeds langer nagedacht. Tot het einde onafwendbaar is en het spel in één klap eindigt. Een minpuntje is dat het spel af en toe erg beïnvloed kan worden door de dobbelstenen als je maar niet de kleuren krijgt die je nodig hebt om jezelf te verdedigen. Zodra ik het spel vaker gespeeld heb, volgt een definitief oordeel...

(6K)

Strategie: In het begin van het spel zullen de meeste ridders in het hof worden geplaatst. Naarmate het spel vordert krijg je echter steeds meer de behoefte om je ridders in de provincies te plaatsen. Als je echter niet aan deze behoefte toegeeft, maar je ridders in je hof blijft plaatsen (en een achterstand in burchten voor lief neemt), moet je volgens mij altijd kunnen winnen. Je zult dan gegarandeerd de ridders in je macht krijgen en in enkele grote klappen het spel kunnen winnen.

4 spelers: Het spel is bedoeld voor 2 of 3 spelers. Bij 4 spelers moet je namelijk in teams gaan werken. Dat vergt een aangepaste strategie, want hoewel je met dezelfde kleur burchten speelt, heeft elke speler zijn eigen hof. Je moet dus goed weten welke kleuren ridders je in je macht probeert te krijgen. Tevens bestaat er de mogelijkheid om maar liefst viermaal achter elkaar aan de beurt te zijn.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000