Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Briljant

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Briljant
Ontwerp:
Theo Jansma
Producent: Pseudon Producties
Aantal spelers: 3 tot 6

Briljant

Spelmateriaal:
1 klein spelbord, 18 muntjes, 48 gekleurde blokjes.

Het doel: Aan het einde van het spel de grootste waarde aan edelstenen en munten te hebben.

Edelstenen: Er zijn 6 soorten edelstenen, weergegeven door houten blokjes in 6 verschillende kleuren. De waarde van elke soort edelsteen wordt weergegeven op een klein spelbordje. Deze waarde varieert van 2 tot 7 en is voor elke edelsteensoort verschillend. Aan het begin van het spel wordt deze willekeurig vastgesteld. Elke speler krijgt aan het begin van het spel 1 willekeurige edelsteen. Degene met de duurste edelsteen mag het spel beginnen.

(10K)

spelbord

Munten: Er is een beperkt aantal munten in het spel. Elke speler krijgt aan het begin een gelijk aantal, maar maximaal 4. De overige gaan in de bank (ook maximaal 4) en komen later in het spel.

Een spelbeurt: De spelers zijn na elkaar aan de beurt. Als eerste wordt een willekeurige steen uit de doos gepakt en deze gaat naar de bank. De waarde van deze edelsteen daalt met 1 en verwisselt van plaats van de edelsteen die op die plaats stond. Vervolgens mag de speler 1 ruil aangaan met de bank. Dat wil zeggen dat hij eigen edelstenen en munten mag ruilen voor edelstenen en munten uit de bank, mits de totale waarde gelijk is. Een edelsteensoort mag niet aan beide kanten van de ruil voorkomen. Elke edelsteensoort die hij verkoopt aan de bank, daalt 1 in waarde en elke edelsteen die wordt gekocht van de bank, stijgt 1 in waarde. De speler bepaalt zelf in welke volgorde hij deze koerswijzigingen uitvoert !

Het einde: Aan het begin van een nieuwe spelronde moeten er in de doos meer edelstenen liggen dan dat er spelers zijn. Is dat niet het geval, dan is het spel ten einde en kan een ieder de totale waarde aan munten en edelstenen berekenen. Degene met de grootste totale waarde wint het spel.


Waardering: De simpele regels geven toch voldoende mogelijkheden om je strategie uit te stippelen. Elke beurt heeft elke actie gevolgen voor andere spelers. Het willekeurig trekken van een edelsteen geeft voldoende onverwachte gebeurtenissen, maar voor de rest komt het aan op het inzicht van de speler. Als je niet goed speelt, zul je langzaam afzakken naar een financiŽle situatie waarin je weinig meer in de pap te brokkelen hebt. Maar als de andere spelers elkaar proberen dwars te zitten, kun je soms profiteren van een onverwachte koersstijging. Voor omstanders ziet het spel er niet spektaculair uit. De spelers gebogen over een piepklein bordje met wat gekleurde stenen. Voor de spelers is het echter een levendig spel. Iedereen is steeds maar kort aan de beurt, waardoor het spelverloop snel kan gaan. Briljant gevonden ? Volgens mij wel. Aanrader !

Strategie: De munten behouden hun waarde, terwijl de edelstenen steeds wijzigen... Let ook op het aantal overgebleven stenen in de doos. Het is belangrijk om over veel verschillende edelstenen te beschikken. Daarmee kun je namelijk kettingreacties veroorzaken en je juist goedkoop aangekochte edelstenen flink in waarde laten stijgen en de financiŽn van de tegenstanders danig de grond in te boren. Dus verkoop een van je dure stenen en koop daarmee enkele goedkope. Zorg tevens dat je wat muntjes achter de hand hebt, om eventuele transacties te kunnen ondersteunen.

Opmerking: In de spelregels staat dat het spel voor 2 tot 6 personen is, terwijl de doos vermeldt dat het spel geschikt is voor 3 tot 6 personen. Ik denk dat het voor 2 spelers waarschijnlijk niet zo interessant is en dat het een foutje in de spelregels is. Verder is het niet helemaal duidelijk wanneer wordt gekeken of het spel is afgelopen. Er wordt namelijk gesproken over het einde van een spelronde. Is een spelronde een beurt van een speler, of een beurt van alle spelers ? Dat laatste lijkt me de meest logische keuze, omdat iedereen dan even vaak aan de beurt is geweest.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999