Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Bosworth

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Bosworth
Ontwerp:
Mark Alan Osterhaus
Tekeningen: John Kovalic
Producent: Out of the Box Games
Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20-60 minuten
Taal: Engels

Bosworth

Spelmateriaal:
Een spelbord en 64 speelkaarten verdeeld in 4 kleuren. Elke set bevat de 16 schaakstukken, voorzien van een aardige tekening van John Kovalic.

het spelbord

Voorbereiding: Elke speler kiest een kamp en plaatst daarin 4 van zijn pionnen. De rest van de kaarten wordt door elke speler afzonderlijk geschud. Daarna trekt iedere speler de bovenste 4 kaarten.

een van de schaakstukken (de toren)

Spelbeurt: Als je aan de beurt bent, verplaats je een van je schaakstukken (eigenlijk schaakkaarten dus) volgens de bekende schaakregels. Eventueel sla je daarbij andere stukken. Als er aan het eind van je beurt lege plaatsen in je kamp zijn, dan vul je deze aan met kaarten uit je hand. Tot slot trek je nog voldoende kaarten om weer 4 kaarten in je hand te houden (totdat je stapel op is natuurlijk).

Schaken: Het spel volgt precies de regels van het schaken. Nou ja, precies ? Enkele regels komen te vervallen: schaak, en passant slaan, rocheren en het promoveren van een pion.

Veranderingen: Voor pionnen worden de regels iets aangepast. Ze verplaatsen altijd horizontaal en vertikaal en slaan diagonaal. Een pion verplaatst altijd in de richting van een vijandelijk kamp, maar als hij slaat mag hij ook achteruit slaan (mits hij niet in zijn eigen kamp terug komt). En ook de koning heeft een aangepaste regel: hij mag stukken van zijn eigen kleur slaan !

Koning: De koning is uiteraard je belangrijkste stuk. Zodra dit geslagen wordt, worden al je kaarten verwijderd (ook van het bord). De open plaatsen in je kamp worden onspeelbaar gemaakt met dichte kaarten. Bovendien verovert degene die de koning versloeg diens koningin als beloning in zijn hand en kan deze later in het spel inbrengen.

Einde: Zodra alle koningen op één na zijn verslagen, is de winnaar bekend.


Waardering: Ik heb het spel pas enkele keren kunnen spelen. Het bevalt mij het beste met 4 spelers. Als je kunt schaken, heeft dat in het begin wel wat voordelen, maar al snel merk je dat het spel toch heel anders speelt. Vooral omdat je niet weet wanneer je over je 'goede' stukken kunt beschikken. Het legt in ieder geval makkelijk uit, omdat de meeste mensen de bewegingen van de schaakstukken wel kunnen, dus je kunt snel aan je eerste spelletje beginnen. Of het spel echter vaak op tafel zal komen, weet ik niet. Maar een leuke afwisseling is het zeker. Leuk bedacht.

Opmerking: Als alle spelers het spel als een schaakpartij benaderen, gaat het wel lang duren. Het spel is het leukste als je korte bedenktijden aanhoudt. Uiteraard wordt er naarmate het spel ook onderhandeld, omdat meerdere mensen de kans hebben om een bepaald stuk te slaan. Iedereen begrijpt waarschijnlijk ook dat je zo lang mogelijk wacht met het in het spel brengen van je koning. Zodra die op het bord staat, word je natuurlijk kwetsbaar.

Wat mij minder goed beviel, was de eerste beurt. Het is namelijk toegestaan om met je eerste pionbeweging te slaan. Dit veroorzaakt een kettingreactie, omdat iedereen dus met een van zijn hoekpionnen direct kan slaan. Als je dan nog een pion in je handen hebt (of bijvoorbeeld een loper), dan kun je deze pion meteen ook verdedigen. Het lijkt me leuker als je met een pion niet vanuit je eigen kamp, direct een ander kamp in kunt rennen.

Varianten: Er zijn inmiddels diverse regelvarianten in omloop voor Bosworth. Ik zal hier enkele van deze varianten in het kort beschrijven:

  1. Bij de beginopstelling mag een speler stukken naar keuze plaatsen in plaats van alleen pionnen. Dit doen alle spelers tegelijkertijd door de kaarten naar keuze gesloten op de plek van bestemming te leggen. Deze worden alleen tegelijk opengedraaid.
  2. Vrijbuiters: Als een koning wordt geslagen, worden de overgebleven stukken niet van het bord verwijderd, maar veranderen in vrijbuiters: stukken die iedereen mag verplaatsen. Hiermee kunnen desgewenst ook stukken van jezelf worden geslagen.
  3. Om een kort spelletje te spelen, wordt elke stapel uitgedund tot: 4 pionnen, 1 paard, 1 loper, 1 toren, 1 koningin en 1 koning. In plaats van 4 kaarten, krijgen de spelers 3 kaarten in de hand.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004