Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Boomtown

   Spelbeschrijving

Titel: Boomtown
Ontwerp: Bruno Cathala / Bruno Faidutti
Tekeningen: Kara
Producent: Face2Face Games
Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Engels / Duits

Boomtown

Spelmateriaal:
60 kaarten, 100 fiches, 10 speelstenen, 5 pionnen, 2 dobbelstenen

 

van armoedzaaier tot goudzoeker

Introductie: Je bent goudzoeker en probeert aan zoveel mogelijk goud te komen. Je probeert de gunstigste mijnen te kopen om daaruit zoveel mogelijk goud te halen. Daarnaast kun je nog geld verdienen als burgemeester of salooneigenaar. Wie aan het einde het meeste goud heeft, wint het spel.

 


Voorbereiding: Elke speler krijgt 10 goud in fiches. Alle kaarten worden geschud en het spel kan beginnen. De kaarten voor de eerste veiling worden opengelegd, voor elke speler één. In de eerste ronde worden alleen maar mijnen geveild. Daarna kunnen ook andere kaarten in de veiling komen.

 

 

de rode mijn (Coyote City)  levert 3 goud op bij een worp van 4

de gele mijn (Dry Gulch) levert 4 goud op bij een worp van 9


Een spelbeurt: De spelers bieden op de eerste keus in de veiling. Een speler moet hoger bieden of passen. Wie gepast heeft, kan niet later meer instappen. Uiteindelijk blijft er een speler over die het hoogste heeft geboden. Deze speler mag één van de openliggende kaarten uitkiezen en voor zich neerleggen. Met de klok mee mogen de andere spelers nu ook een keus maken. Iedereen krijgt dus een kaart. Het goud dat de hoogste bieder heeft geboden wordt tegen de klok in verdeeld onder de andere spelers. Het hele bod gaat naar de rechterspeler, die daarvan de helft doorgeeft. De volgende speler geeft ook weer de helft door. Dit gaat zo door tot er geen goud meer beschikbaar is om door te geven of als het de laatste speler heeft bereikt.

 

 

een gevaarlijke mijn

deze stort in bij een worp van 2 of 12

 

Nadat iedereen een kaart heeft gekozen, worden de twee dobbelstenen gegooid. Deze bepalen welke goudmijnen goud opleveren. Elke mijn waarop de gegooide worp staat, levert zoveel goud op, als op de mijn staat aangegeven.

 

2 burgemeesters

 

Zodra een speler twee mijnen in dezelfde stad heeft, wordt hij burgemeester en krijgt hij de burgemeesterpion van die stad. Als iemand op de veiling een mijn koopt in diezelfde stad, moet hij de burgemeester een bedrag in goud betalen, gelijk aan het aantal mijnen dat de burgemeester daar al heeft. Zodra iemand meer mijnen in een stad heeft, dan de burgemeester, dan wordt hij de nieuwe burgemeester en neemt de pion over.

 

 

speciale kaarten

gouverneur en dynamiet

 

Naast goudmijnen zijn er ook speciale kaarten te verkrijgen op de veiling. Er is een saloon, waaraan je een kleur toekent. Zodra een mijn van die kleur goud produceert, komt deze goudzoeker voor 2 goud in je saloon consumeren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de postkoets of een medespeler overvallen. Je kunt een nieuwe goudader ontdekken of geld aftroggelen met een kaartspel. En verder is er dynamiet, waarmee je een mijn of een saloon kunt opblazen. Ook kun je je burgemeester tot gouverneur promoveren en daarmee zijn opbrengsten verdubbelen. Allemaal zeer interessant dus.

 

 

wulpse dames in de saloon zorgen voor nog meer inkomsten


Het einde: Als er geen kaarten meer zijn om te veilen, is het spel afgelopen. De eindscore per speler is zijn hoeveelheid goud plus 5 goud per burgemeester plus de goudwaarde van alle mijnen. De speler met de hoogste score wint het spel.

 


Waardering: Boomtown kent een behoorlijke geluksfactor. Als je dat van tevoren weet, is dat niet erg en blijkt het een heerlijk spel te zijn. Op de juiste momenten moet je toeslaan en maar hopen dat de dobbelsteen je een beetje gunstig gezind is. Probeer de anderen af te troeven met een hoger bod, maar stop ook op het juiste moment. Aanrader.

 

Opmerking Spelmagazijn: In de spelregels staat niet duidelijk of het speelgeld geheim is. Het antwoord van Face2Face Games is dat het geld openbaar is, maar ik kan aanraden om het te spelen met geheim geld. Dat voegt een extra spanningselement toe en tevens voorkom je dat het spel traag wordt, als spelers hun positie helemaal gaan berekenen.

De kaarten voelen in eerste instantie heel raar aan. Ze zijn anders dan je gewend bent en bij een nieuw spel, zal het schudden van de kaarten niet gemakkelijk zijn. Na enkele keren spelen zal dat beter gaan. Dan merk je dat de kaarten toch wel van een goede kwaliteit zijn, want het lijkt erop dat ze niet zo snel slijten. De kleurstelling van de kaarten is enigszins somber. Dat had een stuk helderder en vrolijker gekund, want de afbeeldingen zijn op zich prima. De kaarten zijn mooi groot en ook het overige spelmateriaal is prima. Het past overigens prima in de doos.

Je herkent elementen van De Kolonisten van Catan in het spel: de opbrengsten bij een dobbelsteenworp en de burgemeester voor het verkrijgen van meerderheden (vergelijk de grootste riddermacht).

Strategie: Er zijn op drie manieren overwinningspunten te halen: goudmijnen, burgemeesters en goud. Er zijn 5 burgemeesters, dus deze leveren maximaal 25 punten op. Aangezien het niet waarschijnlijk is dat iemand ze allemaal heeft, kan hier niet echt het verschil mee gemaakt worden. Een verschil maken met goudmijnen is ook niet gemakkelijk. Grote kans dat je dan slachtoffer wordt van dynamiet. Het belangrijkste is dus goud. Dat kun je op verschillende manieren verkrijgen: uit de veilingen, uit de mijnen, van de burgemeesters en uit de saloons. De burgemeesters en de saloons zijn in het begin van het spel de grootste bronnen. Zorg dat je ze snel krijgt en maak je niet te veel zorgen als je ze weer kwijt raakt. Later in het spel zullen de prijzen op de veiling omhoog gaan en dan kun je vaak veel geld verdienen uit deze veilingen. Zorg dat je tegen het einde van het spel veel verschillende mijnen hebt en zo bijna elke ronde wel inkomsten krijgt. Zeker als je speelt met geheim geld, kun je hier goed je slag mee slaan. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005