Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > De beer is los / Halali

   Spelbeschrijving

Titel: De beer is los / Halali
Ontwerp: Rudi Hoffman
Tekeningen: Franz Vohwinkel
Producent: 999Games / Kosmos
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 2 x 20 minuten
Taal: Nederlands / Duits

De beer is los / Halali

(18K)

Spelmateriaal:
1 speelbord, 48 speeltegels

Introductie: De ene speler speelt de houthakkers en de jagers en de andere de beren en de vossen. Beide groepen jagen op fazanten en eenden en op elkaar en verdienen zo punten. Daarna worden de partijen omgedraaid. Wie de meeste punten verzamelt, wint het spel.

Voorbereiding: Alle tegels worden gesloten over het speelbord verspreid. Alleen het middelste veld blijft open.

(13K)

een deel van het speelbord

Een spelbeurt: Om beurten doen de spelers een zet. Dit kan zijn het opendraaien van een gesloten tegel of het verplaatsen van een open tegel. Je mag alleen tegels van jezelf verplaatsen of de neutrale dieren.

De verschillende speelstukken hebben allemaal zo hun eigenschappen.

(11K)

de verschillende speelstukken

(9K)

en de resterende stukken

Het einde: Zodra alle tegels zijn opengedraaid, krijgen beide spelers nog 5 beurten. In deze 5 beurten mogen zijn ook hun eigen van het bord af bewegen, die op deze manier ook punten opleveren. De punten worden geteld en de partijen worden omgewisseld. Na het tweede spel worden opnieuw de punten geteld. Winnaar is degene die nu totaal het meeste aantal punten heeft behaald.


Waardering: Het spel ziet er grappig en goed verzorgd uit. Het nodigt direct uit tot spelen. De regels zijn simpel te begrijpen en bieden voldoende mogelijkheden. Af en toe wordt het spel danig verstoord door de geluksfactor: hoe goed je ook speelt, je zult dan toch verliezen. Maar omdat het spel lekker snel speelt, vraag je direct weer om een revanche. Zolang je dit spel niet al te serieus neemt, is het een goede aanvulling voor de tweepersoonsserie en best wel verslavend. Kinderspel.

(5K)

Opmerking: De Nederlandse regels zijn niet erg duidelijk over het van het bord bewegen van de eigen stukken. Zoals het speelbord eigenlijk al een beetje aangeeft, mag dit namelijk alleen via de openingen in het midden van elke zijkant. Dit staat duidelijk in de Duitse regels, maar niet in de Nederlandse.

(5K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina