Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Ballonrace

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Ballonrace
Ontwerp:
Stephen Glenn
Tekeningen:
 Jürgen Zimmermann
Producent: 
999Games / Kosmos
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
30 minuten
Taal: Nederlands / Duits
 

Ballonrace / Balloncup

(15K)

Spelmateriaal:
45 ballonkaarten, 5 bokaalkaarten, 4 bestemmingstegels, 45 premieblokjes, 1 buidel

(16K)

het spelmateriaal

Introductie: Dit is een ballonvaarderswedstrijd, waarbij diverse locaties moeten worden aangedaan. Daarmee zijn premies te verdienen en wie voldoende premies verdient, wint een bokaal. En wie als eerste drie bokalen wint, wint het spel.

(7K) (6K)

twee bestemmingstegels

Voorbereiding: De 4 bestemmingstegels worden op een rij gelegd, met afwisselend een laagland en een hoogland. Op de tegels wordt willekeurig een aantal blokjes gelegd, overeenkomstig de waarde van de tegel. Elke speler krijgt 8 ballonkaarten. De rest wordt op een stapel gelegd. De 5 bokaalkaarten worden open op tafel gelegd.

(9K)

drie verschillende ballonkaarten

Een spelbeurt: Om beurten spelen de spelers een ballonkaart uit en trekken daarna een nieuwe. De kaarten mogen worden aangelegd aan de bestemmingstegels, zowel aan de eigen kant als aan de kant van de tegenstander. Er mogen aan beide zijden maximaal zoveel kaarten liggen als het aantal blokjes op de tegels en deze blokjes bepalen ook de kleuren van de kaarten die gespeeld mogen/moeten worden. Zodra aan beide kanten van de bestemmingstegel het benodigde aantal kaarten ligt, kan de winnaar van deze bestemming worden bepaald. Als het een laagland betreft, dan wint de speler die aan zijn kant de laagste som van de kaarten heeft. Bij een hoogland wint de speler met de hoogste som. Bij een gelijke stand, wint de speler die de gelijke stand veroorzaakte. De winnaar krijgt de blokjes. De bestemmingstegel wordt nu omgedraaid, waarmee het type landschap verandert, en de tegel wordt voorzien van nieuwe blokjes.

(14K)

de vijf bokalen

Een bokaal: Zodra een speler voldoende blokjes van een kleur heeft verdiend, krijgt hij de bijbehorende bokaal als deze nog beschikbaar is. De blokjes van deze kleur die je nu nog verzamelt, kun je later in het spel inwisselen. Per 3 blokjes in een kleur van reeds uitgereikte bokalen, kun je een blokje naar keuze uitzoeken.

Het einde: Zodra een speler zijn derde bokaal heeft gewonnen, wint hij het spel.


Waardering: Hoewel de spelregels verwijzen naar een ballonrace en ook het spelmateriaal daaraan is aangepast, heb je tijdens het spel niet echt het gevoel met een ballonrace bezig te zijn. Toch lijkt het erop dat dit spel een goede uitbreiding in de serie twee-speler spellen is. Zodra ik het spel voldoende heb gespeeld, volgt er meer...

(2K)

Opmerking: Het is mogelijk dat het spel vastloopt. Hoewel de auteur van het spel dat nog nooit heeft meegemaakt, heeft hij toch een oplossing bekend gemaakt. "Er moeten altijd minder blokjes van een kleur in het spel zijn (op alle tegels) dan nodig zijn om een bokaal van die kleur te winnen." Zo mogen er dus maar 2 grijze blokjes in het spel zijn. Als je bij het aanvullen een 3e grijze blokje trekt, dan leg je deze terzijde en trekt een nieuwe. Dit maakt het spel wel iets trager en neemt wat van het plezier weg. De auteur raadt dan ook aan om deze regel alleen bijvoorbeeld bij een toernooi te gebruiken.

(2K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar