Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Ark

   Spelbeschrijving

Titel: Ark
Ontwerp: Joost Beersma, Rob Fokkink
Tekeningen: 
Producent: Yurp Games
Aantal spelers: 3-4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 25 minuten
Taal: Nederlands

Ark

Spelmateriaal:
spelbord, 20 actiekaarten, 48 dierenkaarten, 80 fiches

 

het spelbord: de ark

Introductie: Ver voor het begin van onze jaartelling dreigt een allesomvattende zondvloed de Aarde te overspoelen. Een kleine groep mensen ziet het gevaar en bouwt een ark om zichzelf en zoveel mogelijk dieren te redden. De tijd dringt en donkere wolken pakken zich dreigend samen. Wie weet de meeste dieren te redden en aan boord van de ark te brengen ? Het avontuur begint. 


Voorbereiding: De kaarten worden gesorteerd in actiekaarten en dierenkaarten en als aparte stapels geschud. Iedere speler krijgt 4 dierenkaarten en 2 actiekaarten en fiches in één kleur.  


Een spelbeurt: In zijn beurt pakt een speler eerst een nieuwe kaart van een stapel naar keuze. Daarna speelt hij een actiekaart uit of legt een dierenpaartje of dierenfamilie op het bord. Hij mag echter ook zijn beurt voorbij laten gaan.

 

de vier verschillende actiekaarten

 

Er zijn vier soorten actiekaarten:

Als de actiekaarten op zijn, worden de gebruikte kaarten opnieuw geschud.

 

drie verschillende dierenkaarten en de achterkant van de kaarten

 

Dieren in de ark leggen:

Dieren moeten altijd als paar (man en vrouw) of als familie (twee mannen en twee vrouwen) gelegd worden. De posities in de ark worden gemarkeerd met fiches en de kaarten gaan uit het spel. Als je eenmaal een paar hebt gelegd, mag je het andere paar van dezelfde familie niet meer leggen.  


Het einde: Zodra in het laatste familiehok ten minste een paartje wordt gelegd, dan eindigt het spel en worden de punten geteld (mannetjes zijn 1 of 4 punten waard en vrouwtjes 2 of 3 punten). De punten per dier staan op de kaart en op het spelbord aangegeven. Een complete familie levert tevens 5 bonuspunten op (dus in totaal 15 punten). De dierenkaarten die een speler nog in handen heeft leveren strafpunten op. Bij een gelijke stand is het aantal families beslissend, vervolgens het aantal paren en tot slot het aantal hoogste paren.

 


Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld. Het lijkt me een echt familiespel, dat ook door ouders met hun kinderen gespeeld kan worden. Het is het eerste spel van Yurp Games dat wordt uitgebracht, maar dat is niet te merken. Het ziet er prima verzorgd uit en dat geldt ook voor het spelmateriaal. Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer... 


Opmerking Spelmagazijn: De afbeeldingen van de dieren zijn duidelijk, maar het is net of de stijl niet helemaal bij de rest van het spel past. Maar dat is slechts een eerste indruk. De fiches worden geleverd in de kleuren zwart, wit, rood en oranje. Bij slechte verlichting zijn de kleuren rood en oranje misschien niet zo goed te onderscheiden. Misschien had een andere kleur gekozen moeten worden.

 

De gebruikte actiekaarten worden teruggelegd in de doos, maar kunnen toch weer terugkomen in het spel. De gebruikte dierenkaarten gaan ook in de doos, maar deze komen niet terug. Het was wellicht handiger geweest om voor de actiekaarten een aflegstapel te maken.

 

Tot slot de spelregels: deze zijn op zich duidelijk, maar laten op enkele kleine punten toch wat twijfels open. Zo geldt bij de actiekaart Ruilen: "De speler die deze actiekaart uitspeelt probeert één dierenkaart naar keuze te ruilen met één van de andere spelers. Indien geen ruil tot stand komt, mag de speler de actiekaart terugtrekken." Er wordt niet duidelijk beschreven wat er met ruilen bedoeld wordt. Moet je een dier aanbieden en hopen dat de anderen wat interessants terugbieden ? Mag je expliciet vragen om een bepaald dier ? Moet je dat aan één persoon vragen of mag je rondvragen of iemand een bepaald dier heeft ?

 


Strategie: Aangezien ik het spel nog niet heb gespeeld, is het moeilijk al een strategie aan te geven. Omdat je een dierenfamilie alleen in één keer op het bord mag leggen, lijkt het verstandig hierop te gaan sparen. Misschien kun je daarom enkele beurten dieren sparen en passen om vervolgens een zondvloed uit te spelen. Let er echter op dat dieren die je nog in je hand hebt, aan het eind van het spel strafpunten opleveren. Wacht dus niet te lang met het spelen van dierenparen die je al hebt. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er geen dubbele kaarten in het spel voorkomen. Je kunt door het vasthouden van een dier dus het vormen van een familie door een tegenspeler tegengaan.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Yurp Games voor een recensie exemplaar.