Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Aloha

   Spelbeschrijving

Titel: Aloha
Ontwerp: Corné van Moorsel
Tekeningen: Marten Scheeren
Producent: Cwali
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans

Aloha

Spelmateriaal:
66 zeshoekige land/zee-tegels, 5 zakenmannen (1 per spelerkleur), 75 strandstoelen (15 per spelerkleur), 1 brug en 10 puntenfiches

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: Het is 1960 en het eilandtoerisme groeit explosief. Je neemt de rol van zakenman op je en hebt de taak om nieuwe reislocaties voor je reisbureau te vinden. Op een paradijselijk eiland probeer je de meeste locaties op de belangrijkste stranden vast te leggen. Maar als je teveel risico neemt, bestaat de kans dat je geen succes behaalt tijdens je onderneming.

 

een spelsituatie


Voorbereiding: De hoofdstad-tegel wordt midden op tafel gelegd. De overige tegels worden door elkaar gemixt en gedekt op stapeltjes gelegd. Iedere speler kiest een speelkleur en neemt daarvan 1 zakenman en 15 strandstoelen. De zakenman wordt op de hoofdstad gezet. Degene die als laatste op een eiland is geweest is startspeler.

 


Een spelbeurt: De spelers spelen om beurten hun spelbeurt. Een spelbeurt bestaat uit 3 fasen:

 

1. Kies een beginplaats

Verplaats je zakenman naar een tegel die je over land kunt bereiken. Dit mag ook op een tegel zijn waar al een andere speler staat, maar de tegel mag niet volledig omsloten zijn door andere tegels en/of zee. Het kan incidenteel voorkomen dat je alleen naar een tegel kunt gaan, waarbij elke nieuwe tegel die gelegd gaat worden aan zou moeten sluiten op minimaal 4 andere tegels. In dit geval mag je de brug ergens neerleggen. Hierdoor wordt het huidige eiland verbonden met een ander eiland.

 

de hoofdstad-tegel

 

2. Sluit een tegel aan

Pak een tegel van een stapeltje en kijk of je deze aan kunt sluiten op de tegel waarop je zakenman staat. De tegel moet hierbij zo geplaatst worden dat land aan land grenst en zee aan zee. Bovendien moet je over land direct naar de nieuwe tegel kunnen lopen. Is dit niet mogelijk, dan eindigt je speelbeurt. De tegel wordt desondanks neergelegd, echter op de plaats op het spelbord waar deze aan zoveel mogelijk tegels aansluit. Dat kan helemaal aan de andere kant van het spelbord zijn. Als je deze beurt al andere tegels geplaatst had, dan worden de strandstoelen die daarop neergezet zijn weer van het spelbord gehaald.

Als de tegel wel aangesloten kan worden, dan kijk je eerst of het op meerdere manieren mogelijk is om de tegel aan te sluiten. Is dit het geval, dan moet je voor de optie kiezen waarbij de tegel aan zoveel mogelijk andere tegels aansluit. Kan dit op meerdere manieren, dan maak je zelf een keuze uit deze mogelijkheden. Ga nu met je zakenman naar de nieuwe tegel en zet een strandstoel op z'n zijkant neer op een stuk strand op deze tegel. Je mag daarbij kiezen of je een strandstoel van een andere tegel pakt of een uit je voorraad.

 

diverse tegels

 

3. Reis verder of stop

Als je zakenman naar een nieuwe tegel is gegaan, heb je de keuze: stoppen of doorgaan. Kies je voor stoppen, dan zet je de strandstoelen rechtop en groepeert deze bij de overige strandstoelen aan dit strand. Je beurt is nu afgelopen en de volgende speler gaat verder. Als je doorgaat ga je weer naar fase 2 en moet je een nieuwe tegel omdraaien. Deze moet op zijn beurt weer aansluiten op de tegel waarop je nu staat (dus de vorige tegel die je geplaatst hebt). Je mag zo lang doorgaan als je wilt. Maar als je geen tegel aan kunt sluiten, verlies je alle strandstoelen die je deze spelbeurt neergezet hebt.

 

 

strandstoelen en een zakenman


Het einde: Het spel is afgelopen als alle tegels gebruikt zijn. Vervolgens worden de puntenfiches op de diverse stranden geplaatst. Het langste strand waarop minimaal 1 strandstoel staat, krijgt hierbij het puntenfiche met 10. Het volgende langste strand 9 enzovoorts. De basislengte van het strand is het aantal tegels waarover het strand loopt. Hierbij tel je het aantal vissen aan het strand op. Als alle puntenfiches geplaatst zijn (of minder als er op minder stranden strandstoelen staan), worden de punten verdeeld. De speler die de meeste strandstoelen aan een strand heeft, krijgt het puntenfiche van dat strand. Hou er hierbij rekening mee dat een strandstoel bij een haven dubbel telt. Hebben meerdere spelers evenveel strandstoelen aan het strand, dan wordt gekeken welke zakenman het dichtst bij dit strand staat. Je eindscore is het totaal van je behaalde puntenfiches plus het aantal strandstoelen dat je nog in voorraad hebt. 


Waardering: Cwali staat vooral bekend om haar strategische spellen. Aloha hoort hier echter niet bij. Je bent te afhankelijk van de tegels die je pakt om een echt goede strategie te kunnen bepalen. Dit betekent echter niet dat Aloha een slecht spel is. Vooral voor families of als luchtig tussendoortje is het geschikt, omdat Aloha niet te lang duurt en wel een gezellig spel is.  Leuk familiespel

 


Opmerking Enrico: Zoals gebruikelijk bij Cwali is het spelmateriaal verzorgd. Er zijn houten spelstukken en de vrolijke kleuren van de tegels en spelfiguren passen bij het tropische thema. Helaas slingert het spelmateriaal wel in de doos, doordat er geen vakjes gemaakt zijn.

 

Cwali geeft in de spelregels aan dat er een variant mogelijk is, waarbij de vissen op open zee en de vogel die op de tegels aangegeven zijn ook voor een bonus zorgen. Hierdoor kunnen met name kleine strandjes interessant worden.

 

Aloha is één van de spellen die gespeeld zal worden tijdens het NK Bordspellen 2006.

 

Opmerking Spelmagazijn: Voor een familiespel is de eindtelling best lastig. Je bent wel even bezig om na te gaan welk strand het grootste is en in het geval van een gelijke stand, welk strand voorrang heeft. Vergeet ook niet de vissen mee te tellen voor de grootte van het strand. En daarna moet je nog kijken wie het bijbehorende fiche wint. Vergeet daarbij niet de havens mee te rekenen. Deze eindtelling is eigenlijk wel een minpuntje voor een familiespel.

 


Strategie: Kies de starttegel tijdens je beurt zorgvuldig uit en weeg de kans op succes af tegen het voordeel dat deze startplaats voor je kan opleveren. Denk ook al een beetje verder: kan ik in het geval van succes deze beurt nog verder uitbreiden?

Een grote meerderheid aan strandstoelen lijkt interessant, maar je tegenstanders zullen dan absoluut geen moeite meer gaan doen om strandstoelen op dat strand te plaatsen en zo het strand te vergroten. Het is dus waarschijnlijk dat je veel strandstoelen opgeofferd hebt en er maar weinig punten voor terug krijgt.

Het is heel verleidelijk om door te gaan als je een nieuwe tegel bereikt hebt. Probeer je echter te beheersen en bedenk ook wat je te verliezen hebt als je missie faalt.

Op reeds afgesloten stranden is de eventuele winnaar van het fiche al bekend. Als je dat zelf niet bent, haal dan deze stoelen zo snel mogelijk weg. Dan hoef je namelijk geen kostbare stoelen uit je voorraad te gebruiken. De stoelen in je voorraad kunnen namelijk het verschil maken.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen