Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Der Palast von Alhambra

   Spelbeschrijving

Titel: Der Palast von Alhambra
Ontwerp: Dirk Henn
Tekeningen: Jörg Asselborn, Christof Tisch (die Basis)
Producent: Queen Games
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45-60 minuten
Taal: Duits

Der Palast von Alhambra

Spelmateriaal:
6 starttegels, 54 gebouwentegels, 1 timmerwerf, 1 scoretabel, 12 speelstenen, 108 geldkaarten in 4 soorten, 2 waarderingskaarten, 6 reservevelden, 1 linnen zakje

Geschreven door    Jeroen Stap
 

Introductie: Iedere speler bouwt aan zijn eigen alhambra. Beginnend vanaf de starttegel probeert elke speler zijn alhambra uit te breiden, zodat dit de mooiste wordt. Hierbij draait alles om meerderheden, waarmee de punten behaald worden. 3 keer tijdens het spel vindt een waardering plaats, de speler die uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.

 

elke speler krijgt een eigen reserveveld, de punten worden bijgehouden op een scorelijst

 


Voorbereiding: Elke speler krijgt een reserveveld en een starttegel, tevens kiest elke speler een kleur. Op de timmerwerf worden 4 tegels gelegd, bij elke muntsoort 1. Daarnaast worden vier muntenkaarten opengelegd en tevens krijgt elke speler een aantal geldkaarten met een minimumwaarde van 20. Ten slotte worden de 2 waarderingskaarten op ongeveer 1 derde en 2 derde in de trekstapel geplaatst volgens een apart beschreven procedure.

 

de waarderingskaarten

 


Een spelbeurt: Zoals gezegd begint elke speler met een starttegel, en probeert de speler hier gebouwen aan te bouwen. Er zijn 6 verschillende soorten gebouwen. Als een speler een gebouw-tegel koopt mag hij deze aanbouwen aan zijn alhambra. Als op de rand van een tegel een muur staat (zwarte lijn) dan vormt dit geen doorgang. Vanaf de starttegel moet de nieuwe tegel altijd via een looproute te bereiken zijn, en ook mag de tegel niet zo worden neergelegd dat er een opening in het alhmabra ontstaat. Kan of wil een speler de gekochte tegel niet aanleggen, dan mag hij deze in zijn reserveveld plaatsen.

 

de starttegel en 6 soorten gebouwen

 

Als een speler aan de beurt is mag hij kiezen uit de volgende handelingen:

Aan het einde van de beurt worden lege velden op de timmerwerf en de geldkaarten weer aangevuld tot 4. Als er bij het aanvullen van de geldkaarten een waarderingskaart wordt getrokken, dan volgt direct een tussenwaardering.

 

de 4 soorten geld: Denar, Dirham, Gulden en Dukaten en de timmerwerf

 

Twee keer tijdens het spel vindt een tussenwaardering plaats. Bij elke waardering wordt per gebouwensoort gekeken wie daarvan de meeste gebouwen in zijn alhambra heeft. Tijdens de eerste waardering krijgt alleen de speler met de meeste gebouwen per soort 1 tot 6 punten. Bij de tweede waardering zijn er 8 tot 13 punten te verdienen voor de eerste plaats, en 1 tot 6 punten voor de tweede plaats per gebouwensoort. Tevens krijgt elke speler nog punten voor het langste aaneengesloten stuk buitenmuur om zijn alhambra. Na de tussenwaardering gaat het spel gewoon verder.


Het einde: Het spel eindigt als aan het einde van een beurt er niet meer voldoende tegels zijn om de timmerwerf aan te vullen tot 4 tegels. Als er nog tegels op de timmerwerf liggen dan worden deze nog toebedeeld aan de speler die het meeste geld van de betreffende geldsoort heeft. Vervolgens volgt een laatste waardering waarbij er 16 tot 21 punten vergeven worden aan de meerderheden in de gebouwen. Tevens krijgen de tweede en derde plaatsen per type gebouw nog 8 tot 13 respectievelijk 1 tot 6 punten. Ook bij deze eindwaardering telt de lengte van ieders langste aaneengesloten stuk buitenmuur nog als punten. Wie in totaal het meeste punten heeft wint het spel.

 


Waardering: Alhambra speelt vlot en is een leuk spel mits je het niet met teveel spelers doet. Het speelplezier van dit meerderhedenspel is op goed niveau bij 2 tot 4 spelers. Soms kan een speler met de eerste kaarten al veel geluk hebben als hij daarmee gepast kan betalen. Deze geluksfactor is echter niet te omzeilen, maar haalt het speelplezier niet echt onderuit. Al met al is het een luchtig spel met een portie geluk, leuke afwegingen en redelijk veel speelplezier. Grappig.

 


Opmerking Jeroen: De vormgeving is prima voor elkaar met sfeervolle gebouwentegels, en nette kaarten. De kaarten zijn handig voorzien van zowel kleuren als symbolen zodat linkshandigheid of kleurenblindheid geen probleem hoeft te zijn. Aangezien de scores vaak wel boven de 120 uitkomen was een limiet op de scorelijst van 100 handiger dan 120, je kunt dan makkelijker opnieuw verder tellen.

Enkele pluspunten: speelplezier, nette vormgeving. Minpunten zijn: scorelijst tot 120 is onhandig, geluk kan een rol spelen.

 

De volgende uitbreidingen zijn er op dit spel uitgekomen: 1) Die Gunst des Wesirs, 2) Die Tore der Stadt, 3) Die Stunde der Diebe, 4) Die Schatzkammer des Kalifen

 

 

Opmerking Spelmagazijn: Oorspronkelijk heette het spel gewoon Alhambra. Die naam was echter al gereserveerd voor een ander product, waardoor de naam moest worden aangepast. De nieuwe naam werd toen Der Palast von Alhambra.

De uitbreidingen bestaan uit allemaal kleine uitbreidingen. Je kunt zelf kiezen welke je daarvan aan het spel toevoegt. In totaal heb je de keuze uit 16 uitbreidingen als je alle vier de uitbreidingsdozen hebt.

Der Palast von Alhambra is in 2003 Spiel des Jahres geworden. Ook kwam het op de nominatielijst van de Deutscher Spielepreis (2003) en de Nederlandse Spellenprijs (2005).

 


Strategie: De regels voorzien in een variant voor 2 spelers waarbij een neutrale derde speler meedoet. In deze variant is het leuk spelen en kun je iets verder vooruit plannen. Bij 3 tot 4 spelers zijn er afwegingen te maken of je nu toch die ene tegel moet kopen, of liever eerst geld pakt om het de volgende ronde wellicht gepast te kunnen betalen. Met 5 of 6 spelers ben je te sterk afhankelijk wat er toevallig open ligt op het moment dat je aan de beurt bent.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Jeroen voor de beschrijving en de afbeeldingen
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina