Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > De Kolonisten van de Prehistorie

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: De Kolonisten van de Prehistorie / Abenteuer Menschheit
Ontwerp:
Klaus Teuber
Tekeningen:
 Tanja Donner / Franz Vohwinkel / Michaela Schelk
Producent: 
999Games / Kosmos
Aantal spelers: 
3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
75 minuten
Taal: Nederlands / Duits
 

De Kolonisten van de Prehistorie
Abenteuer Menschheit

(16K) (9K)

Spelmateriaal:
spelbord, 4 overzichtskaarten, 10 woestijnen, 18 gebeurtenisfiches, 32 volkerenfiches, 2 figuren met voetstuk, 80 grondstoffenkaarten, 10 speciale kaarten, 8 nomades, 20 stammen, 16 markeerstenen, 2 dobbelstenen

(29K)

het spelbord

Introductie: Abenteuer Menschheit maakt gebruikt van het spelsysteem van de Kolonisten van Catan. Het spel wordt gespeeld op een vast bord, waarop de wereldkaart is afgebeeld. Het spel begint in Afrika, waarna de spelers uitzwermen over de hele wereld en zich aanpassen aan de leefomstandigheden. In het begin van het spel ligt het spelbord vol met volkerenfiches in verschillende huidskleuren. De spelers proberen daar hun stammen te stichten. Deze stammen leveren punten op, maar ook de diverse ontwikkelingen leveren punten. Wie als eerste 10 punten bij elkaar heeft, wint het spel.

Voorbereiding: Elke speler neemt de speelstukken van een kleur. De markeerstenen worden op de eerste positie van de vier ontwikkelingssporen gezet. De vier ontwikkelingsoverwinningspuntenkaartjes worden aan het eind van de ontwikkelingssporen gelegd. Per speler worden 3 stammen (en een nomade) in Afrika geplaatst. De volkerenfiches worden op de aangegeven plaatsen op het bord gelegd (bij 3 spelers worden minder fiches gebruikt). De figuren van de Neandertaler en de Sabeltandtijger worden op de landbrug tussen Europa en Amerika geplaatst. Elke speler ontvangt een grondstof huid en en een grondstof botten. De gebeurtenisfiches worden per soort geschud op de aangegeven posities op het bord geplaatst.

Een spelbeurt: Om beurten voeren de spelers de volgende stappen uit:

1. Grondstoffen opbrengst. De twee dobbelstenen worden gegooid. Deze bepalen welke gebieden grondstoffen opleveren. Voor elke stam die grenst aan een gebied met het aangegeven getal ontvangen de spelers een grondstoffenkaart. De nomaden leveren geen grondstoffen op. Een worp van 7 levert voor niemand grondstoffen op. Iedereen die meer dan 7 grondstoffen heeft, moet daarvan de helft inleveren. De speler die de 7 heeft gegooid, mag de Neandertaler in Afrika of Eurazië verplaatsen. Deze blokkeert de grondstoffenopbrengst van een gebied. Tevens mag je een grondstof stelen van een aangrenzende stam. [In tegenstelling tot de Kolonisten van Catan zijn er nu maar 4 grondstoffen in plaats van vijf. De Neandertaler is dus de rover uit de Kolonisten van Catan.]

(8K)(9K)

Vuursteen, Botten, Huid en Vlees

2. Handelen. De speler die aan de beurt is mag nu grondstoffen ruilen met andere spelers. Ook kunnen 3 dezelfde grondstoffen met de bank worden geruild voor één andere naar keuze.

(38K)

(17K)

3a. Het verplaatsen van nomaden. Voor een huid en een vlees kan een nieuwe nomade worden geplaatst naast een van je stammen. Voor een vlees kan deze nomade 2 kruispunten verplaatsen naar een "leeg" kruispunt. Hij mag daarbij ook andere stammen passeren. Voor een huid, vuursteen en botten kan een nomade een volkerenfiche vervangen door een stam. Als de speler geen stammen meer heeft, dan mag een oude stam worden opgeheven (te beginnen met de stammen in Afrika). Het volkerenfiche is een overwinningspunt waard.

(17K)

De maximale ontwikkelingen zijn bereikt

3b. Ontwikkeling. Er zijn vier ontwikkelingssporen. De markeerstenen geven aan op welk niveau je op elke ontwikkeling bent. Het vijfde niveau kan per ontwikkeling slechts door één speler worden bereikt. Deze vijfde positie levert een kaartje op dat een overwinningspunt waard is. De ontwikkeling van voedsel zorgt ervoor dat je nomade meer kruispunten per keer kan verplaatsen. De ontwikkeling van jacht & strijd zorgt ervoor dat je de Neadertaler of de Sabeltandtijger eenmalig mag verplaatsen. 

(4K)(4K)(4K)

Enkele overwinningspuntenkaartjes

De ontwikkelingen van kleding en constructie zijn belangrijk voor het incasseren van gebeurtenisfiches. Met een nomade kunnen op het bord aanwezige gebeurtenisfiches worden geïncasseerd, wanneer de ontwikkelingen aan de vereiste waardes voldoen. De gebeurtenisfiches kunnen 3 gevolgen hebben: De Neandertaler of de Sabeltandtijger mogen worden verplaatst, een landgebied in Afrika wordt woestijn en levert geen grondstoffen meer op of de volkeren passen zich aan, wat een overwinningspunt oplevert. Wie als eerste 4 verschillende volkeren aan zijn stam heeft toegevoegd, krijgt 2 overwinningspunten. De tweede speler die daar in slaagt krijgt nog 1 overwinningspunt. De speler die de meeste gebeurtenisfiches heeft behaald, krijgt nog 2 overwinningspunten. [De grootste riddermacht uit de Kolonisten van Catan is eigenlijk vervangen door de grootste hoeveelheid gebeurtenissenfiches. De aanpassing van de volkeren is te vergelijken met de overwinningspunten uit de ontwikkelingskaartjes van de Kolonisten van Catan. In tegenstelling tot de langste handelsstraat, kan het kaartje van de vier verschillende volkeren niet meer worden afgenomen.]

Het einde: Als een speler in zijn beurt 10 overwinningspunten bereikt, dan wint hij het spel. Deze overwinningspunten kunnen worden behaald met volkerenfiches of met ontwikkelingskaartjes.


Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld. Het is weer een van de vele scenario's die voor de Kolonisten van Catan beschikbaar zijn. Dit is echter wel een compleet spel. De basisdoos van de Kolonisten van Catan is niet nodig. Als je niet genoeg kunt krijgen van de Kolonisten van Catan, dan mag dit spel natuurlijk niet in je verzameling ontbreken. Zodra ik het spel gespeeld heb, volgt er meer...

(3K) (2K)

Opmerking Spelmagazijn: Telkens worden er toch weer nieuwe versies van de Kolonisten van Catan verzonnen. Vaak met minimale aanpassingen op de normale regels. Het leuke is wel dat op deze manier een klein stukje geschiedenis kan worden bijgebracht. Het spel vormt in ieder geval een basis om op verder te borduren.

Opmerking Sandra: Ik heb dit spel nu enkele malen gespeeld. Het is een goed spel, ook voor mensen die al bekend zijn met de Kolonisten van Catan. Het ontwikkelen op de verschillende sporen i.p.v. de standaard ontwikkelingskaartjes maakt het spannender, omdat dit ook een ontwikkeling is die voor de andere spelers zichtbaar is. Ook zijn deze ontwikkelingen nodig, om te zorgen dat je verder komt in de wereld. Zo kun je bepaalde gebieden niet bereiken, wanneer je je niet ontwikkeld hebt. Voor degenen die het vaste bord een probleem vinden, omdat je zo geen eerlijke kans op grondstoffen hebt met de dobbelsteenworp, kan ik een twaalfzijdige dobbelsteen aanraden. Zo maakt het niet echt uit welke beginpositie je hebt: de kans dat jouw grondstofgetal gegooid wordt, is even groot als bij ieder ander. Wel zal de Neanderthaler wat minder nadrukkelijk in het spel aanwezig zijn. Deze wordt alleen verplaatst wanneer er 1 of 7 gegooid wordt. Maar gelukkig doet de ontwikkeling op het Jacht en Strijd-spoor wonderen! Verder kun je, als je over de andere bordspellen van Catan beschikt, deze getallenfiches gebruiken. Leg ze willekeurig in de gebieden neer. Extra spannend is het natuurlijk, wanneer je deze fiches op de kop laat liggen, totdat iemand een dorp aan dat gebied bouwt.

(3K) (2K)

Strategie: Ik heb het spel nog niet gespeeld, dus daar kan ik nog geen uitspraak over doen. Je moet er volgens mij rekening mee houden dat Afrika uiteindelijk in woestijn zal veranderen. Zorg er dus voor dat je snel een goede locatie vindt om aan voldoende grondstoffen te komen. Verder kan het belangrijk zijn om de Sabeltandtijger op het juiste moment te kunnen verplaatsen. Zorg dus dat je nog mogelijkheden hebt om je te ontwikkelen op het jacht & strijd spoor.

(3K) (2K)

 Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de aanvullende opmerkingen en enkele afbeeldingen.