Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Waardering

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Elke beschrijving is voorzien van een gezichtje, dat mijn waardering voor het spel aangeeft:

Positief. Dit spel bevalt me (erg) goed en speel ik graag. Dat kan zijn omdat het spelsysteem goed in elkaar zit en voor een spannend spel zorgt, maar ook omdat het gewoon leuk om te spelen is. Neutraal. Een aardig spel, maar niet bijzonder. Leuk om af en toe eens op tafel te zetten en gewoon lekker te spelen, maar meestal ontbreekt de diepgang van een topspel. Negatief. Dit spel bevalt me niet (helemaal). Liever speel ik iets anders. Ieder zijn smaak. Het spel kan te simpel of te saai zijn, of bijvoorbeeld te veel storende gelukselementen bevatten. Onbekend. Dit spel heb ik nog niet of niet vaak genoeg gespeeld om al een oordeel te geven. Ook kinderspellen zullen vaak geen mening krijgen, omdat kinderen andere elementen in een spel leuk vinden dan volwassenen.

Zoals je ziet zijn de waarderingen in 3 groepen verdeeld. Als je namelijk probeert om cijfers op een schaal van 1 tot 10 aan spellen te geven, blijkt dat een groot deel in de groep van 6 tot 8 zal vallen. Enkele uitschieters naar boven, maar een 10 zul je eigenlijk maar zelden geven. En verder uitschieters naar beneden in de groep van 4 tot 5 en zelden lager. Daarom heb ik gekozen voor een verdeling in 3 groepen: de grote middenmoot, de spellen die daarbovenuit steken en de spellen die niet de moeite waard zijn. Uiteraard zijn de waarderingen subjectief. Ik kan je dus aanraden eerst te kijken naar de spellen die je al kent om te kijken of je smaak met die van mij overeenkomt. Als dat het geval is, dan zul je je ook op je plaats voelen bij de waarderingen van spellen die je nog niet kent. Ook mijn Top 10 is een goede indicatie. Hier staan ook de top 10 van Sandra en Enrico in, enkele gastschrijvers die ook regelmatig een spelbeschrijving uitwerken en daarbij hun mening geven.

Een groot deel van de waarderingen valt in de middengroep. Binnen deze groep probeer ik door middel van een aanvullende tekst een scheiding aan te brengen, zodat je voor jezelf kunt beslissen of het spel iets voor je zal zijn. Zo zie je bijvoorbeeld de opmerking subtopper, voor spellen die tegen de top aanzitten, maar het net niet halen, of de opmerking proberen, voor spellen die slechts een bepaalde groep spelers zal aanspreken. De spellen die boven de middenmoot uitkomen, kan ik aan iedereen aanraden, maar soms met een kanttekening erbij. Lees daarom altijd de waardering die ik bij een spel zet.
De spellen die in de
onderste groep vallen, zal ik eigenlijk nooit aan iemand aanraden. Van deze spellen zul je er niet veel in Spelmagazijn aantreffen. Dat komt voort uit tijdgebrek: ik gebruik de kostbare tijd liever om goede spellen te beschrijven, dan spellen die ik toch niet zou adviseren. Dat zou echter weer kunnen betekenen dat spellen die je niet in Spelmagazijn vindt, dus tot deze groep zouden behoren. Dat is niet het geval. Als een spel voor deze groep in aanmerking komt, zal ik niet aarzelen om dat aan te geven, maar als ik moet kiezen tussen meerdere spellen die ik in Spelmagazijn beschrijf, dan zullen de betere spellen voorrang krijgen.

Verder heb je nog een groep spellen waarover ik mij (nog) geen mening heb gevormd. Deze spellen zijn ruwweg in twee categorieŽn in te delen: kinderspellen en spellen die ik niet of weinig gespeeld heb. Bij de kinderspellen valt het niet mee om een gedegen mening te geven. Het gaat hierbij niet echt om mijn mening, maar om de mening van de kinderen (daarvoor zijn ze tenslotte bedoeld). Spellen vanaf 8 jaar zijn redelijk goed te beoordelen, daar ze ook goed door volwassenen gespeeld kunnen worden. Spellen voor jongere leeftijden geven een probleem, omdat er vaak memory-elementen en een grote geluksfactor in zit. Daarom geef ik bij deze spellen enkel wat opmerkingen en de waardering kinderspel mee. Steekt een spel echter met kop en schouders boven de andere kinderspellen uit, dan zal ik dat zeker vermelden.
Over de spellen die ik (nog) niet gespeeld heb, kan ik door een voor de hand liggende reden geen mening geven: pas bij het uitproberen van een spel merk je of een bedacht spelmechanisme werkt en of het een goed spel is. Ik probeer deze spellen alsnog een mening te geven als ik ze voldoende keren gespeeld heb. Gezien de hoeveelheid spellen die uit komt, valt dit echter niet altijd mee. Tot die tijd zullen deze spellen dan ook de waardering
onbekend houden.

Naar overzicht van mijn spelbeschrijvingen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005