Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > December tips 2010

   December tips 2010

Het einde van het jaar nadert alweer. Tijd om gezellig aan tafel spelletjes te gaan doen. Welke spelletjes wil je dit jaar van (Sinterklaas en) de Kerstman ontvangen? Natuurlijk valt het niet mee voor deze oude mannen om de goede cadeaus tevoorschijn te toveren en daarom helpen wij ze door hieronder een lijst met leuke nieuwe Nederlandstalige spellen neer te zetten.

 

 

In elk van de onderstaande categorieŽn wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Ook voor de allerkleinsten zijn leuke spellen te vinden. Weinig spelregels, korte speelduur. Helaas lijken veel spellen vaak op een variant van Memory. De laatste tijd komen er niet al te veel interessante kinderspellen uit, dus de keuze was dit jaar beperkt.

Familiespel: Het familiespel is weer helemaal terug. Ook de uitgevers houden weer rekening met deze doelgroep. Eenvoudige regels en iedereen kan meedoen.

Jeugdspel: Lekker spelen met vrienden onder elkaar. Geen gezeur van ouders. Spannende avonturen beleven, elkaar dwars zitten of lekker racen.

Volwassen spel: Af en toe wil je eens een stevig spel spelen waar je al gauw 90 minuten aan kwijt bent. Je moet je wel even door de spelregels heen bijten, maar dan heb je ook wat.

Twee-persoons spel: Vaak zijn twee-persoons spellen abstract, maar soms zijn er prachtige uitzonderingen. Dit keer twee spellen met een thema.

Budget-vullers: Ook je laatste 10 euro moet nog besteed worden. Voor deze prijs zijn er toch ook heel leuke spellen te koop.

 

Titel: Endeavor

Aantal spelers: 3-5 spelers
Producent: White Goblin Games

 

Beschrijving: Endeavor draait om ontdekkingsreizen, maar ook om de ontwikkelingen van de spelers. Elke ronde bouwen de spelers een gebouw en voeren daarna diverse acties uit, zoals varen, steden bouwen of veroveren.

 
Sandra's keuze: Een prima spel om eens lekker voor te gaan zitten, vooral met 4 of 5 spelers. De regels vallen vrij snel op hun plaats en de variabele opbouw van het bord zorgt telkens voor een ander spelverloop.

 

 

Titel: Fresco

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: Queen Games

 

Beschrijving: Koop verf op de markt, meng het in de juiste kleuren en restaureer het fresco. Zo simpel als dat klinkt, is het in de praktijk niet, want ook de andere spelers zitten nog in je vaarwater. Een heel gestroomlijnd spel met al direct 3 uitbreidingen erbij, zodat je de moeilijkheidsgraad kunt stroomlijnen.

 
Ronald's keuze: Voor mij een van de beste spellen van het afgelopen seizoen. Zowel met familiespelers als met veel-spelers is dit spel prima te spelen. Een topper.

 

 

Titel: Kakkerlakkensalade

Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent: Drei Magier Spiele

 

Beschrijving: Speel om beurten een kaart op de stapel en vertel welke groente/fruit dit is. Soms mag je echter de juiste benaming niet noemen en moet je een ander geldig antwoord geven. Fouten en aarzelingen leveren je nieuwe kaarten op. Wie is als eerste zijn kaarten kwijt?

 
Sandra's keuze: Een snel kaartspelletje waar de chaos soms regeert, terwijl je je kaarten probeert weg te spelen. Een tomaat blijkt niet altijd een tomaat te zijn.

 

 

Titel: Knappe Koppen
Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
University Games

 

Beschrijving: Een spel voor de allerjongsten, waarbij de algemene ontwikkeling, de ontwikkeling van de motoriek en het ruimtelijk inzicht centraal staan. Het winnen is van ondergeschikt belang.

 
Ronald's keuze: Eindelijk eens een spel voor de allerjongsten, waarbij de ouders met de kinderen aan de slag kunnen.

 

 

Titel: Lemming Maffia

Aantal spelers: 3-6 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Verplaats om beurten een van de lemmingen, giet betonblokken, verwijder betonblokken of doe een gokje op de uitslag. In welke volgorde bereiken de lemmingen de finish? Wie scoort de meeste punten met zijn geheime opdrachten?

 
Sandra's keuze: Een luchtig spelletje voor tussendoor, lekker gezellig. En je kunt elkaar nog lekker dwarszitten ook.

 

 

Titel: Lino

Aantal spelers: 2 spelers
Producent: Giuoco

 

Beschrijving: Leg om beurten een van je steentjes op het (variabele) spelbord. Als je een rij vol maakt, scoor je punten. Aan het eind van het spel scoor je ook nog punten voor 4 of meer dezelfde stenen op een rij.

 
Ronald's keuze: Een abstract legspel dat zijn ware aard pas toont tijdens het spelen. Verslavend.

 

 

Titel: Mr. Jack pocket

Aantal spelers: 2 spelers
Producent:
Hurrican Games

 

Beschrijving: De ene speler is Mr. Jack, de andere de detective. Kan de detective voor het einde van het spel de indentiteit van Mr. Jack achterhalen of heeft hij daarvoor te veel tijd nodig?

 
Sandra's keuze: Een kleine versie van het bordspel Mr.Jack. De veranderingen blijken prima te werken en een leuke wending aan het spel te geven.

 

 

 

 

Titel: Op zoek naar Lutjebroek

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Leg kaartjes met plaatsnamen op de juiste plaats ten opzichte van andere plaatsen. En als je het even niet weet, probeer je gewoon goed te bluffen.

 
Ronald's keuze: Een geweldig leuk kaartspelletje voor iedereen die enige geografische kennis van Nederland denkt te hebben. Ligt Maastricht ten westen of ten oosten van Apeldoorn?

 

 

Titel: Regenwormen Junior
Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Het bekende dobbelspel nu ook voor de jongere spelers. Een vereenvoudigde versie die ook nog eens een stuk korter duurt. Verzamel door de dobbelen zoveel mogelijk wormen, maar pas op dat anderen deze niet weer afpakken. Wie waagt er het meeste?


Sandra's keuze: Nu is dit ontzettend leuke dobbelspelletje ook beschikbaar voor jongere spelers.

 

 

Titel: Roll through the Ages
Aantal spelers: 1-4 spelers
Producent: QWG Games

 

Beschrijving: Gooi met speciale dobbelstenen om voedsel, goederen, geld en manschappen te verkrijgen. Daarmee bouw je nieuwe steden en monumenten. Met de goederen en het geld kun je je ontwikkelen. Pas ondertussen ook op voor de rampen. Wie bouwt zo de beste beschaving?

 
Sandra's keuze: Met redelijk eenvoudige regels is een alleraardigst beschavingsspel ontworpen. Lekker vlot te spelen en het vraagt eigenlijk direct om een revanche.

 

 

Titel: Tobago
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
The Game Master

 

BeschrijvingGa op zoek naar de schatten op het eiland. Deel aanwijzingen van de schatlocaties met de anderen of rij met je terreinwagen naar de schatten toe. Zorg dat je het grootste deel krijgt bij het verdelen van de schatten.


Ronald's keuze: Een erg origineel spel dat prachtig is uitgevoerd. Profiteer van het werk van de andere spelers en ga er met de meeste munten vandoor. Vergeet ook niet de amuletten goed te gebruiken.

 

 

Titel: Vasco da Gama
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Het leven van een ontdekkingsreiziger gaat niet over rozen. Bouw schepen, regel bemanning, regel de steun van bekende personages en ga op ontdekkingsreis. En doe dat ook nog eens beter dan de andere spelers. Wie verzamelt de meeste roem?

 
Ronald's keuze Een geweldig spel met lastige keuzes. Wie had gedacht dat het inzetten van actiestenen nog weer zo'n leuke variatie zou krijgen. Een heerlijk pittig spel voor de liefhebbers.

 

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2010