Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > December tips 2009

   December tips 2009

Het einde van het jaar nadert alweer. Tijd om gezellig aan tafel spelletjes te gaan doen. Welke spelletjes wil je dit jaar van (Sinterklaas en) de Kerstman ontvangen? Natuurlijk valt het niet mee voor deze oude mannen om de goede cadeaus tevoorschijn te toveren en daarom helpen wij ze door hieronder een lijst met leuke nieuwe Nederlandstalige spellen neer te zetten.

 

 

In elk van de onderstaande categorieŽn wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Ook voor de allerkleinsten zijn leuke spellen te vinden. Weinig spelregels, korte speelduur. Helaas lijken veel spellen vaak op een variant van Memory. De laatste tijd komen er niet al te veel interessante kinderspellen uit, dus de keuze was dit jaar beperkt.

Familiespel: Het familiespel is weer helemaal terug. Ook de uitgevers houden weer rekening met deze doelgroep. Eenvoudige regels en iedereen kan meedoen.

Jeugdspel: Lekker spelen met vrienden onder elkaar. Geen gezeur van ouders. Spannende avonturen beleven, elkaar dwars zitten of lekker racen.

Volwassen spel: Af en toe wil je eens een stevig spel spelen waar je al gauw 90 minuten aan kwijt bent. Je moet je wel even door de spelregels heen bijten, maar dan heb je ook wat.

Twee-persoons spel: Vaak zijn twee-persoons spellen abstract, maar soms zijn er prachtige uitzonderingen. Dit keer twee spellen met een thema.

Budget-vullers: Ook je laatste 10 euro moet nog besteed worden. Voor deze prijs zijn er toch ook heel leuke spellen te koop.

 

Titel: 20.000 Mijlen onder Zee

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
University Games

 

Beschrijving: De spelers besturen een gezamenlijke (3D) duikboot in 3 richtingen en proberen zo de juiste schatten te verzamelen op een eigen spelbord. Na elke drie rondes wordt er telkens een rij op het spelbord gewaardeerd. Aan het eind van het spel leveren de kolommen ook nog punten op.

 
Sandra's keuze: Het is erg lastig plannen om de juiste schatten binnen te krijgen en kan soms tot leiden tot verrassende situaties. Een pittig spel voor familiespelers, maar te simpel voor de fanatieke veelspelers.

 

 

Titel: Carcassonne Junior

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Leg tegels aan, zoals in het volwassenen spel en zorg dat de wegen waar afbeeldingen van jouw kleur mannetjes op staan, zo snel mogelijk worden afgebouwd. Dan mag je er namelijk mannetjes op zetten. Wie als eerste zijn mannetjes kwijt is, heeft gewonnen.

 
Ronald's keuze: Meestal valt een junior versie van een spel tegen. Niet in dit geval. Prima gedaan. Mooie grote tegels, heldere spelregels, een korte speelduur en ook voor volwassenen niet vervelend om te spelen. De kinderen hebben al snel door hoe ze slim kunnen spelen. Een topper!

 

 

Titel: Casper en de Spookschool

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Een origineel uitgevoerd Memory spel met een behendigheidselement. Een magnetische Casper wordt gebruikt om de deuren te openen. Het spel bevordert niet alleen het geheugen, maar ook de motoriek van de jonge kinderen.

 
Sandra's keuze: In Duitsland heeft het spel in 2005 de prestigieuze prijs Kinderspiel des Jahres gewonnen. Nu met Casper het vriendelijke spookje. Een leuke uitvoering die kinderen echt zal aanspreken. Niet echt een topper qua spel, maar je zult er geen miskoop aan hebben.

 

 

Titel: Fits
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
Ravensburger

 

Beschrijving: Iedereen kent wel het computerspel Tetris. Vallende figuurtjes die zo netjes mogelijk moeten worden gestapeld. Nu als bordspel in een zeer geslaagde uitvoering. Met meerdere exemplaren van het spel kun je het zelfs met meer spelers spelen. En op internet kun je al diverse uitbreidingen downloaden.

 
Ronald's keuze: Het lijkt erg op Tetris, alleen verdwijnen de gevulde rijen niet en je kunt niet op het laatste moment een stuk nog zijwaarts schuiven om een gat te vullen. Je bent eigenlijk in je eentje aan het puzzelen, maar toch is het leuk om het met elkaar te doen.

 

 

Titel: Geharrewar in de Sushibar

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Een vervolg op het succesvolle dobbelspel Regenwormen. Nu verzamel je sushi en graatjes. De eerste tellen positief, de tweede negatief. Je stapel sushi mag echter maximaal zo hoog zijn als je stapel graatjes.

 
Ronald's keuze: Een geweldig dobbelspel. Nog beter dan Regenwormen. Je bent sneller aan de beurt, je hoeft minder te rekenen, je kunt elkaar meer dwarszitten en het spel duurt minder lang. De uitvoering is weer prima. Nu maar hopen dat hier ook weer een mini-uitvoering van komt.

 

 

Titel: Hoogspanning

Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Je bent de baas van een energiebedrijf. Koop energiecentrales, koop grondstoffen in, verbind diverse steden en probeer uiteindelijk de meeste huishoudens van stroom te voorzien. Eindelijk is de topper uit Duitsland nu in een Nederlandse editie verkrijgbaar.

 
Sandra's keuze: Veilingen, plannen, timing, alles zit in dit economische topspel. Je zit op het puntje van je stoel. Het staat niet voor niets al jaren aan de top van de internationale bordspellenlijsten. Als spellenliefhebber mag deze titel niet in je verzameling ontbreken.

 

 

Titel: Martinique

Aantal spelers: 2 spelers
Producent: QWG Games

 

Beschrijving: Ga met je piraten op zoek naar informatie over de locatie van de schat. Ondertussen verzamel je allerlei andere zaken die punten op kunnen leveren. Aan het eind van het spel doe je op basis van de gevonden informatie een aantal pogingen de schat te vinden. Lukt je dat, dan win je het spel. Lukt het niemand, dan wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

 
Sandra's keuze: In het begin lijkt het verplaatsen over het spelbord een beetje willekeurig, maar al snel ga je steeds beter plannen. Je probeert informatie bij de andere speler te stelen en ondertussen zelf zoveel mogelijk over locatie van de schat te weten te komen. Een beetje nadenken kan geen kwaad, maar het is geen zwaar denkspel.

 

 

 

 

Titel: Mow

Aantal spelers: 2-10 spelers
Producent: Hurrican Games

 

Beschrijving: Een simpel kaartspelletje, ook geschikt voor grote groepen. Verzamel koeien in je stal, maar zorg dat ze zo min mogelijk vliegen meenemen. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Om beurten voeg je een koe toe aan een kudde of haal je een kudde je stal binnen. Je kunt echter koeien niet zomaar aan een kudde toevoegen...

 
Sandra's keuze: Gewoon een lollig kaartspelletje. Niet te veel bij denken, maar gewoon spelen. De grappige tekeningetjes passen goed bij de sfeer van het spel. Leuk als afsluiting van een spellendag, maar ook als je met een grote groep iets wilt doen.

 

 

Titel: Mr. Jack in New York
Aantal spelers: 2 spelers
Producent: Hurrican Games

 

Beschrijving: Een vervolg op het deductiespel Mr. Jack. De ene speler is Mr. Jack en probeert uit handen te blijven van de detective, hetzij door te ontsnappen, hetzij door lang genoeg vrij te blijven. Mr. Jack in New York is een zelfstandig spel, geen uitbreiding. Het spelsysteem is hetzelfde als Mr. Jack, maar de tactische mogelijkheden zijn toegenomen.


Ronald's keuze: Voor liefhebbers van Mr. Jack een uitstekend vervolg. Je moet nog beter je best doen en de nieuwe tactische mogelijkheden zullen je laten genieten. Een mooi uitgevoerd deductiespel, een van de besten in zijn soort. Je wilt het een volgende keer anders en beter doen, maar of dat gaat lukken...

 

 

Titel: Opera
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
The Game Master

 

Beschrijving: In Opera brengen de spelers de opera aan de man. Bouw concertzalen in Europa, huur componisten in, stuur de criticus om componisten de grond in te boren, maar het belangrijkste is het in controleren van het budget.

 
Ronald's keuze: Een spel met een thema dat niet vaak in spellen wordt gebruikt. Jaren van ontwikkeling zijn vooraf gegaan aan dit met schitterende afbeeldingen uitgevoerde spel. Echt een spel voor de liefhebber van de complexere spellen. In grote lijnen eenvoudige regels, maar met een hoop details. Veel elementen die op allerlei manieren in elkaar grijpen, zodat je meerdere keren nodig hebt, om alles te leren kennen.

 

 

Titel: Pandemie
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
QWG Games

 

Beschrijving: Bestrijd met elkaar 4 ziektes op de wereld, voordat een pandemie uitbreekt. Een coŲperatief spel, waarbij je met zijn allen wint, of met z'n allen verliest.


Ronald's keuze: Erg leuk om te spelen en op dit moment ook erg actueel. Je zult goed met elkaar samen moeten werken om het spel te kunnen winnen. En als je erg goed bent, dan maak je het spel wat moeilijker, door meer epidemieŽn toe te voegen. Dit moet je gespeeld hebben.

 

 

Titel: Sla je Slag(room)
Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: PS Games

 

Beschrijving: Sla je Slag(room) is een luchtig, maar toch best een lastig spelletje. Dat komt niet door de spelregels, want die zijn eenvoudig. Je krijgt een taart die je in stukken moet verdelen. Hoe je deze verdeelt mag je zelf weten, maar hou er wel rekening mee dat de andere spelers eerst mogen kiezen en jij de restjes krijgt. Als je het slim aanpakt, krijg
je uiteindelijk toch de stukken die je graag zou willen hebben.

 
Sandra's keuze Een geweldig spelletje dat eigenlijk een beetje onderbelicht is gebleven. Leuk uitgevoerd, makkelijk te leren, snel te spelen. Wat wil je nog meer?

 

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2009