Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kerst tips 2004

   December tips 2004

 

 

mijn kerstkaart van 2004

 

Sinterklaas is geweest en het wordt weer tijd om ons te bezinnen op het nieuwe jaar. Maar eerst krijgen we nog kerst! Deze paar dagen worden traditioneel doorgebracht met familie, vrede, een gevulde kalkoen... en cadeaus. Er zijn dit jaar weer vele nieuwe spellen uitgekomen, deze kunnen natuurlijk niet onder de boom ontbreken! Ik zet hier mijn eigen tips neer, die ik ook even kort zal toelichten.

 

In ieder geval: prettige feestdagen en een gelukkig nieuw jaar!

 

 

In elk van de onderstaande categorieŽn wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Kinderen spelen graag, maar houden nog niet altijd hun aandacht bij een spel. Daarom staan hier enkele leuke spellen die niet te lang duren. Deze zijn geschikt voor het hele gezin, maar kunnen ook zonder problemen door de kinderen alleen gespeeld worden.

Familiespel: Wat is er gezelliger dan met de hele familie rond de grote tafel een gezelschapsspel te spelen? Zeker in de wintermaanden, als buiten de oostenwind waait... dan is er niks beters dan met z'n allen, met wat drinken en knabbels een spel te spelen.

Jeugdspel: De oudere jeugd zoekt meestal iets anders in een spel. Veel lol maken met elkaar, elkaar een beetje dwarszitten en ook als de aandacht even is afgeleid blijft het spel leuk.  Voor deze groep zijn er ook leuke spellen op de markt gebracht.

Volwassen spel: Volwassenen onder elkaar, drankje erbij en een goed spel van niveau. Hersens moeten gekraakt worden, want bij deze spellen is het de bedoeling dat er nagedacht wordt!

Twee-persoons spel: Gezellig met z'n tweeŽn een spel spelen. Verder heb je tenslotte niemand nodig!

Budget-vullers: Je kent het wel. Er is een budget afgesproken, en je hebt nog Ä 10-12 over. Ook voor die prijs zijn er nog leuke spellen te koop!

 

Titel: Block-it!

Aantal spelers: 1-4 spelers
Producent: The Game Master

 

Beschrijving: Op een spelbord vol kleuren probeer je zo snel mogelijk vierkanten te vormen met vakjes van je eigen kleur. Met behulp van de dobbelsteen verander je de vakken, blokkeer je daarbij je tegenstanders en probeer je een eigen blok te vormen. Met drie blokken win je het spel.

 
Ronald's keuze: Een kleurrijk spel, simpele regels en een beperkte speelduur om de aandacht te kunnen vasthouden. Hier kun je de kinderen gerust mee laten spelen en ze vinden het nog leuk ook.

 

Zie ook de preview elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: DaVinci Code

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: Identity Games

 

Beschrijving: In het geheim zet je met enkele stenen een cijfercode op volgens enkele logische spelregels. Nu is het de bedoeling om de cijfercode van je tegenstander(s) te kraken. Maar wanneer je een fout maakt, moet je een deel van je eigen code prijsgeven! Degene waarvan uiteindelijk de code niet geheel gekraakt is, wint het spel.

 
Ronald's keuze: Dat je met zulk simpel spelmateriaal een zo verslavend spelletje kunt maken. Dit spel heeft een hoog "nog een keer" gehalte en dat voor een zeer schappelijke prijs. Staat op nummer 1 bij de spellenverkopen van Bol.com.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Keythedral

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: PS Games

 

Beschrijving: Er wordt een kathedraal gebouwd in de velden bij Keytown. Arbeiders die precies de goede materialen aanleveren die nodig zijn bij het bouwen, worden beloond met erezetels in de voltooide kathedraal. Wie aan het einde van het spel de hoogste waarde aan zetels en ongebruikte bouwmaterialen heeft, is de winnaar.

 
Sandra's keuze: Een perfect familiespel, waarbij de regels snel duidelijk zullen zijn. Door het variabele speelbord is dit spel steeds weer anders en hierdoor blijft het ook een leuk spel.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Maharadja

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: Phalanx Games

 

Beschrijving: De spelers zijn Indiase onderkoningen in de 16e eeuw en proberen de maharadja te behagen door het land te verfraaien. Ze reizen van stad naar stad om paleizen en huizen te bouwen, gesteund door vertrouwelingen. De eerste speler die er in slaagt om zeven paleizen te bouwen wint het spel.

 
Ronald's keuze: Eindelijk weer een pittig spel met een speelduur die te overzien is. Heerlijk lastige beslissingen en verrassende ontwikkelingen. Een spannend spel waar je lekker voor moet gaan zitten.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Munchkin

Aantal spelers: 3-6 spelers
Producent: PS Games

 

Beschrijving: Bij Munchkin is het de bedoeling om zo snel mogelijk het afgesproken level te bereiken door monsters te verslaan en tegenstanders te helpen als je er beter van kunt worden. Hiervoor gebruik je kaarten die door de leuke tekeningen en namen garant staan voor een avondje lol.

 
Sandra's keuze: Een spel waarbij je datgene doet wat het leukste is, namelijk door onderaardse kerkers rennen en alles wat je tegenkomt neerslaan. En dan heb ik het nog niet eens over de sneaky manieren die er zijn om je tegenspelers dwars te zitten!

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Het Mysterie van de Abdij

Aantal spelers: 3-6 spelers
Producent: Days of Wonder

 

Beschrijving: Als pelgrim probeer je in een klooster de moord op te lossen op Broeder Adelmus die dood aan de voet van de steile kliffen is gevonden. Degene die aan het einde van het spel de meeste punten verdiend heeft, wint het spel.

 
Sandra's keuze: Dit is geen variant op Cluedo! Hoewel je een moord probeert op te lossen met behulp van kaarten van je medespelers, blijkt de invloed van het klooster zelf ook nog voor de nodige hoofdbrekens te zorgen. Biechten, kaarten doorgeven tijdens de mis en algemene gebeurteniskaarten die voor iedereen gelden, maken dit spel tot een ware uitdaging.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: De Pedaalridders

Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent: PS Games

 

Beschrijving: Wielrennen met speelkaarten. Is dat mogelijk ? Jazeker met het gezellige kaartspel De Pedaalridders stap je zelf op de fiets en probeer je de andere spelers uit het wiel te rijden. Kun je er nog een schepje bovenop doen of moet je al afhaken ? Of spaar je je adem voor de eindsprint ?

 
Ronald's keuze: Een lollig kaartspel, dat lekker vlot speelt en direct vraagt om een revanche. Of fiets een hele tour bestaande uit meerdere etappes. Plezier gegarandeerd.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Pipeline
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: University Games

 

Beschrijving: Met verschillende stukken pijplijn bepaal je al dobbelend en bouwend hoe je naar de overkant gaat. Maar helaas zitten er andere kleuren pijplijn van je tegenstander in de weg! Deze kun je tegenhouden door een sluitstuk op een open stuk pijplijn te zetten. Een erg leuk principe. Maar let op, want de voorraad van stukken pijplijn is niet oneindig groot.


Sandra's keuze: Pipeline is een echt ander kinderspel. Hierbij hoef je geen pion wat vakjes te verplaatsen, maar kun je driedimensionaal gaan bouwen aan je eigen kunstwerk! Een principe dat niet alleen kinderen, maar ook volwassen erg aanspreekt. De leuke kleurtjes nodigen ook uit tot spelen.

 

 

Titel: De Ruimteschepen van Catan
Aantal spelers: 2 spelers
Producent: 999 Games

 

Beschrijving: Met je eigen ruimteschip vlieg je door het heelal om vrienden te vinden en piraten te verslaan. Dit ruimteschip bouw je in de loop van het spel steeds verder uit. De eerste die 10 punten verdient, heeft gewonnen.

 
Sandra's keuze: Dit is een echt topspel: mijn favoriet! Bij dit spel ben je niet na een kwartier uitgespeeld, maar je kunt met z'n tweeŽn zonder probleem een uur aan het spelen zijn. Verder werk je een beetje samen door de gebruikelijke ruilhandel van Catan en heb je genoeg invloed om je geen moment te vervelen.

 

 

Titel: Saga
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: 999 Games

 

BeschrijvingDe keizerin van het uit 6 landen bestaande rijk Saga is door een opstand verdreven. Als de opstand neergeslagen wordt, kan de keizerin terugkeren naar Saga. De vorsten van die landen zullen dan roem en aanzien verwerven. De edelman die zijn ridders op het juiste moment inzet verwerft de meeste roemfiches en wint het spel.


Sandra's keuze: Een goed spel heeft gemakkelijke spelregels en toch diepgang. Saga is er zo een. Het speelt vlot weg, maar regelmatig zul je keuzes moeten maken om te voorkomen dat je aan het eind van het spel met lege handen zit. Een prima keuze met een aangename prijs.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Schotten-Totten
Aantal spelers: 2 spelers
Producent: PS Games

 

Beschrijving: De spelers strijden als dorpsleider van twee naburige Schotse dorpen om de grensstenen die door de smeltende sneeuw worden verplaatst. Om te voorkomen dat het dorp te veel grond verliest is het belangrijk zoveel mogelijk Schotten in te zetten om de stenen te claimen. Hiertoe moet je als eerste 3 aangrenzende stenen of 5 stenen in totaal in je macht krijgen.

 
Ronald's keuze: Je speelt eigenlijk 9 pokerspellen tegelijk en dat met dezelfde kaarten. Je wilt zo lang mogelijk je opties open houden, maar de keuzes worden steeds lastiger. Welke steen geef ik op ? Wat voor Schotten houdt je tegenstander nog achter ? Een geweldig listig kaartspel.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Sint Petersburg
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: 999Games

 

Beschrijving: Er is veel te doen in ambitieus Rusland. Er zijn ambachtslieden nodig en een nieuw kader om het land te regeren. De spelers moeten in tijden van geldschaarste, zo goed mogelijk aan de ontwikkeling van Sint-Petersburg werken.

 
Ronald's keuze: Een van de leukste spellen die de laatste tijd is uitgekomen. Simpel te leren, maar lastig te winnen. Volgende keer doe ik het echt beter ! De prettige speelduur geeft de mogelijkheid tot een revanche.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2004