Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Spiel > Spiel 2007 > Deel 1

Titel (5K) Evenement

Datum: 18 tot en met 21 oktober 2007
Locatie: Beursgebouw Essen

Spiel 2007

Wil je een uitgebreid overzicht van de nieuwe spellen, kijk dan ook eens op de volgende websites:

Bordspel.com | Spielbox | Reich der Spiele | Cliquenabend

 

Er worden meer dan 400 nieuwe spellen verwacht. Op deze pagina's zal ik er een aantal proberen uit te lichten, die mijn aandacht hebben getrokken.

 
Titel: Agricola
Ontwerp: Uwe Rosenberg
Tekeningen:
Producent: Lookout Games
Aantal spelers: 1 tot 5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten per speler
Taal: Duits
Afbeeldingen / Foto's


 

Omschrijving

Het spel speelt zich af aan het eind van de 17e eeuw, waarbij de spelers de wereld weer proberen op te bouwen na de pestepidemie. Het spel speelt zich af over 14 gelijke rondes, waarbij na bepaalde rondes wordt geoogst. Elke ronde bestaat uit vier fases. In fase 1 wordt een nieuwe kaart omgedraaid, die alle spelers voor de rest van het spel nieuwe mogelijkheden geeft. Fase 2 is het aanvullen van de "goederen" op de diverse actiekaarten. Fase 3 is het hart van het spel. Om beurten mogen de spelers nu één van hun personen op een actie leggen. Op elke actie mag maar één persoon liggen. De bijbehorende actie wordt direct uitgevoerd. In fase 4 keren de personen weer terug naar de spelers. Na 14 beurten is nog een laatste oogst, waarna de punten kunnen worden verdeeld.

Opmerkingen / Links

Gebaseerd op het lezen van de regels: De bovenstaande regels klinken erg eenvoudig; het regelboek bevat echter maar liefst 12 pagina's. Er zijn namelijk erg veel acties mogelijk en nog veel meer kaarten met specialiteiten. Het spelmateriaal ziet er duidelijk en overzichtelijk uit, maar wellicht wat te kinderachtig. Daardoor zou je kunnen gaan denken dat het een kinderspel is. Ik heb geen idee of je goed overzicht kunt houden van alle acties en de gevolgen daarvan. Als dat zou is, zou dit wel eens een zeer interessant spel kunnen zijn. Op de website van Lookout Games kun je een aardig verhaal vinden over de ontwikkeling van de illustraties.

Duitse spelregels

 

 

 

Titel: Gipsy King
Ontwerp: Corné van Moorsel
Tekeningen:
Producent: Cwali
Aantal spelers: 2 tot 5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Afbeeldingen / Foto's


 

Omschrijving

Het is een snel familiespel dat een korte uitleg nodig heeft om te kunnen spelen. Tijdens het spel zul je de diepte zien en het plezier ervaren. Timing is belangrijk, hou verschillende opties open en zorg hierdoor dat je tegenstanders het moeilijk hebben.

Opmerkingen / Links

Het interessante aan dit spel is dat Corné er verder helemaal niets over kwijt wil: pas op de beurs tijdens Essen kunnen we het bekijken en spelen. Maar vanwege de eerdere successen van deze uitgever bij het aanwezige Spiel-publiek, wil ik zeker jullie aandacht er even op vestigen. Waarschijnlijk is het spel gebaseerd op het spel Land of Lakes dat je op Mastermoves kunt spelen.

Gipsy King
Mastermoves

 

 

 

Titel: Hamburgum
Ontwerp: Mac Gerdts
Tekeningen:
Producent: Eggert Spiele
Aantal spelers: 2 tot 5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 75-90 minuten
Taal: Duits
Afbeeldingen / Foto's


 

Omschrijving

In Hamburgum zijn de spelers rijke edelen in Hamburg in de 17e eeuw. De productie van bier, stof en suiker zorgt voor inkomsten die gebruikt worden om een handelsimperium op te bouwen en voor de bouw van zes kerken. De bouw van deze kerken levert prestige op. De mogelijke acties van de spelers staan op de "rondel" vermeld: productie van bier, stof en suiker, het verhandelen via een pakhuis (2x), en de acties voor de verwerking van grondstoffen: werf, kerk en raadhuis. 1 tot 3 stappen op de rondel zijn gratis, elke stap meer kost een prestigepunt. In het pakhuis kunnen goederen worden verkocht òf bouwstoffen (hout, stenen en klokken) worden gekocht. Verkoop kan aan schepen (variabele prijs) of aan de bank (vaste prijs). Hoe meer bouwkosten tegelijk worden gekocht, hoe duurder het wordt. Voor 1 hout kan een nieuw schip (via de werf) worden gebouwd. Elke kerk heeft vijf bouwfases die ook oplopend in kosten zijn. Uiteraard staat er telkens ook een beloning (in prestigepunten) tegenover. Degene die een kerk afbouwt, verdient natuurlijk veel prestige. Hoe eerder de kerk af is, hoe meer hij oplevert. Voor 1 hout en 1 steen kan een nieuw gebouw (via het raadhuis) worden gebouwd. Er zijn 6 soorten gebouwen; sommige hebben blijvend effect, andere een eenmalig effect. Zodra de zesde kerk is afgebouwd, eindigt het spel. Goederen en bouwstoffen worden nog omgezet in geld en geld wordt omgezet in prestigepunten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Opmerkingen / Links

Gebaseerd op het lezen van de spelregels: Dit is het derde spel dat gebruikt maakt van de "rondel" om acties uit te kiezen. Dit keer heeft het spel geen gevechten, zoals de twee voorgangers. Wederom geen geluksfactor. Hoewel het uiterlijk van het spel een beetje eenvoudig oogt, lijkt het spel dat zeker niet te zijn. Elegante regels, veel keuzes. Ik kan niet wachten om dit spel uit te proberen.

Duitse spelregels

 

 

 

Titel: League of Six / Sechsstädtebund
Ontwerp: Vladimír Suchý
Tekeningen:
Producent: Czech Board Games
Aantal spelers: 3 tot 5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 60-90 minuten
Taal: Engels of Duits
Afbeeldingen / Foto's


 

Omschrijving

In League of Six zijn de spelers belastinginners in de Middeleeuwen. Het spel speelt over zes jaar, elk bestaande uit zes fases. In fase 1 wordt bepaald welke stad belegerd wordt. Daar valt niets te halen dat jaar. In fase 2 bepalen de spelers om beurten naar welke stad ze willen reizen. De speler met de minste bewakers begint. Het reizen naar een aangrenzende stad gaat telkens ten kosten van 1 bewaker. Ben je de eerste in de stad, dan kost je dat (vooralsnog) niets. De volgende speler zal je bewakers moeten bieden om jouw plaats over te nemen. De speler die uiteindelijk het hoogste biedt, betaalt bewakers aan de verliezende speler. De verliezende speler reist vervolgens naar een andere stad, waar opnieuw geboden kan worden. Uiteindelijk heeft iedereen een stad uitgekozen. Fase 3 is het aanpassen van de beurtvolgorde. De speler die de meeste bewakers heeft geïnvesteerd, wordt de volgende startspeler. In fase 4 wordt de daadwerkelijke belasting geheven. Een zeshoek op de stad kan in de gewenste richting worden gedraaid om te bepalen wat voor belasting er wordt opgehaald: goederen, bewakers, paarden. Tevens kunnen er belangrijke burgers worden ingeschakeld. In fase 5 worden de goederen opgeslagen. De speler die de meeste paarden heeft binnengehaald krijgt het beste paardenteam. Deze speler mag ook beginnen met het opslaan van de goederen. Er zijn twee opslagplaatsen met verschillende rijen. Zo kiezen de spelers om beurten rijen totdat alle goederen zijn opgeslagen. Voor het opslaan van goederen worden invloedspunten gescoord. Als een gekozen rij volledig wordt gevuld, dan krijgt de speler die hem gekozen heeft een bonus in de vorm van punten of belangrijke burgers. In fase 6 wordt alles weer opgeruimd en het bord klaargemaakt voor het volgende jaar. Na zes jaar zijn er nog punten te verdienen voor het aantal belangrijke burgers per soort. De speler met de meeste punten is nu de winnaar.

Opmerkingen / Links

Gebaseerd op het lezen van de spelregels: Op het eerste gezicht ziet het spel er mooi en interessant uit. Je herkent diverse bekende spelelementen die aan elkaar zijn gekoppeld. Het zal wel even wennen zijn om in te zien wat interessant is om te verzamelen. Het spel klinkt een beetje eentonig, dus de spanning moet komen uit het bieden en het sturen van de goederenopslag.

Reserveren bij Czech Games
Engelse spelregels

 

 

 

Titel: Kingsburg
Ontwerp: Andrea Chiarvesio / Luca Iennaco
Tekeningen:
Producent: Mario Truant Verlag
Aantal spelers: 2 tot 5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 90 minuten
Taal:
Afbeeldingen / Foto's


 

Omschrijving

Kingsburg is een dobbelspel, waarin de spelers edelen zijn, die het grensland voor de koning gaan bebouwen. Het spel speelt over vijf jaar en elk jaar is verdeeld in 8 fases. In fase1 krijgt de speler die er het slechtste voor staat (de minste gebouwen / de minste goederen heeft) een extra dobbelsteen voor fase 2. Fase 2 is de lente. Alle spelers gooien hun (3) dobbelstenen. De speler met het laagste totaal mag beginnen met het inroepen van hulp van één van de adviseurs van de koning. Elke adviseur heeft een waarde en je kunt alleen de hulp inroepen als je exact deze waarde met een of meer dobbelstenen bereikt. Om beurten leggen de spelers dobbelstenen neer, totdat iedereen heeft gepast. Elke adviseur kan maar eenmaal worden ingeroepen. Daarna ontvangen de spelers de hulp in de vorm van goederen, goud, soldaten of overwinningspunten. Aan het eind van de lente mogen de spelers maximaal één nieuw gebouw bouwen. In fase 3 ontvangt de speler met de meeste gebouwen een overwinningspunt als beloning. Fase 4 is de zomer, die net als de lente verloopt. In fase 5 komt er een afgezant van de koning die de speler die er het slechtste voor staat kan helpen: deze kan vóór de volgende fase 5 een adviseur inroepen die al is ingeroepen of twee gebouwen bouwen in plaats van één. Fase 6 is de herfst, die net als de lente verloopt. In fase 7 kunnen soldaten worden ingehuurd voor de winter. Fase 8 is de winter. Nu moet er worden gevochten tegen de vijanden van het koninkrijk. Er wordt een vijandkaart omgedraaid. Deze geeft de kracht van het leger aan, de mogelijke schade en beloning die je kunt krijgen. De koning stuurt extra soldaten. Het aantal wordt bepaald door een dobbelsteenworp. Iedereen telt daar zijn eigen soldaten bij op en eventuele hulp van gebouwen. Ieder voor zich kijkt nu of hij schade of een beloning ontvangt. De speler die de hoogste waarde heeft en tevens van het leger wint, krijgt een overwinningspunt. De schade bestaat uit het verlies van goederen, overwinningspunten en/of gebouwen. Wie aan het eind van het spel de meeste overwinningspunten heeft, is de winnaar.

Opmerkingen / Links

Gebaseerd op het lezen van de spelregels: Dit spel zou wel eens de groep Catan spelers kunnen aanspreken die iets meer willen. Het blijft een dobbelspel, met genoeg keuzes en wegen naar de overwinning. Niet al te lastige regels en een aangename speelduur.

Engelse spelregels op Boardgame Geek

 

 

 

Titel: Wadi
Ontwerp: Martijn F.
Tekeningen:
Producent: Emma Games
Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30-40 minuten
Taal: Nederlands, Engels of Duits
Afbeeldingen / Foto's


 

Omschrijving

Wadi speelt zich af In Egypte in de oudheid. Aangezien water in de woestijn schaars is, bouwen de landbouwers hun sjadoefs (een soort waterpomp) daarom zo
dicht mogelijk bij de wadi (een woestijnrivier). Er stroomt maar een zeer korte periode van het jaar water door de bedding; de rest van de tijd staat hij droog. In die korte natte periode proberen de landbouwers zoveel mogelijk water naar hun waterreservoirs te pompen. Het liefst in de buurt van de vruchtbaarste stukken land, want die leveren de beste oogst op. Om beurten voeren de spelers hun acties uit, waarna het water gaat stromen. Als er geen water meer in de wadi is, is het spel afgelopen. De spelers mogen òf een sjadoef bouwen en 1 waterschijfje pompen òf 2 waterschijfjes pompen. Een sjadoef moet gebouwd worden op een lege landtegel die niet horizontaal of vertikaal aan een andere sjadoef grenst. Het pompen van waterschijfjes mag alleen als de waterschijfjes binnen bereik zijn en blijven. Een sjadoef bereikt alle aangrenzende tegels (horizontaal, vertikaal en diagonaal), mits deze aan dezelfde kant van de wadi zijn. Een waterschijfje mag van de wadi naar land worden gepompt of van land naar land mits er nog geen waterschijfje ligt. Nadat iedereen zijn acties heeft gedaan, stromen alle waterschijfjes in de wadi's met de stroom mee naar de volgende tegel of van het spelbord af. Als er geen waterschijfjes meer in de wadi's liggen, kunnen punten worden geteld. Elke sjadoef levert punten op voor waterschijfjes in zijn bereik. Elk waterschijfje is afhankelijk van de terreinsoort 1, 2 of 3 punten waard. Let op dat een waterschijfje voor meerdere sjadoefs (ook van dezelfde speler) punten kan opleveren. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

Opmerkingen / Links

Gebaseerd op het lezen van de spelregels: De spelregels zijn redelijk eenvoudig, maar schijn zou wel eens kunnen bedriegen. Het zou wel eens een heel listig spelletje kunnen zijn, waarbij timing een belangrijk aspect is. Leuk dat er weer een nieuwe Nederlandse auteur een spel op de markt brengt. Elk exemplaar van Wadi is trouwens voorzien van een unieke handgemaakt talisman van glas. In de spelregels staan enkele scenario's vermeld aan de hand waarvan je het spelbord kunt opbouwen. Op de website zullen later meer scenario's verschijnen (de eerste staat inmiddels online).

Spelregels

 

Naar Spiel 2007
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007