Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Artikelen > The Making of Man Bijt Hond Journaal

   Artikel

The Making of Man Bijt Hond Journaal, 26 januari 2006 - Sandra Pellegrom

The Making of Man Bijt Hond Journaal

De Kwakel - Spelmagazijn was al eerder door Man Bijt Hond benaderd voor een spellenartikel in hun programma. Helaas ging toen de opname niet door. Deze keer zou het er echter wel van komen...

Natuurlijk was niet alleen Man Bijt Hond in voor een rapportage. Zo'n filmopname maak je niet vaak mee, dus is er van de opname zelf ook het nodige beeldmateriaal in de vorm van foto's opgenomen. Hieronder staat een en ander op een rijtje, waarbij waar mogelijk een foto (links) en het bijbehorende filmfragment (rechts) naast elkaar is gezet.

Volgens afspraak gaat om 7 uur 's avonds de bel: de reporter van Man Bijt Hond is gearriveerd. Die reporter blijkt ook tevens de cameraman, de geluidsman en de man van het licht te zijn. Nadat iedereen zich heeft voorgesteld (alleen Ronald I en Sandra zijn op dit moment aanwezig) wordt snel begonnen met de opnamen voor het begin en het einde van het Journaal.
Allereerst komen er enkele papieren tevoorschijn met de tekst van de aan- en de afkondiging van het Journaal. Het zijn geen lange teksten, maar ze moeten wel uit het hoofd geleerd worden. Dit gaat verrassend goed en deze stukjes staan dan ook snel op de film.
Dan moet er natuurlijk een 'reden' gevonden worden waarom er spelletjes gespeeld gaan worden: er is weer niks op TV! Hierbij is er geen standaard tekst, maar Ronald zapt een beetje, terwijl de reporter wat vragen stelt. Het valt niet mee, want sommige vragen zijn nogal 'onverwacht'. En omdat het een kort programma is (uiteindelijk worden er 3 minuten van uitgezonden), moeten bepaalde zaken snel aan de orde komen.
Vervolgens gaan we naar de zolder: hier staan bergen spelletjes en met wat extra lampen komt de verlichting ook nog goed. Omdat later op de avond de extra spelers komen, worden nu de interviews met Ronald gehouden. Ook hierbij stelt de reporter vragen waar ter plekke een antwoord op bedacht moet worden. Natuurlijk worden ook bepaalde shots uiteindelijk niet gebruikt.
Intussen gaat de voordeurbel: de rest van de spelersploeg arriveert. Op zolder gaan de interviews echter gewoon door, zodat Sandra de eerbare taak krijgt om iedereen beneden en stil te houden.

Nu worden er wat oude spellen in detail bekeken: Stratego en Eddy Merckx. Het gaat hierbij niet om de spellen zelf, maar om wat bijzonder mooie plaatjes van het spelmateriaal te maken.

En dan kan er gespeeld gaan worden. De spelersgroep besluit voor Funkenschlag te kiezen. Een spel dat met 6 personen gespeeld kan worden en wat ook erg leuk in elkaar zit. Iedereen kent het spel, dus er kan meteen met spelen begonnen worden. Al snel blijkt waarop gelet wordt bij het maken van een rapportage: beweging! Wanneer iemand geld telt of huisjes neerzet, komt meteen de camera langs om dat close-up op te nemen.
En voor het totale overzicht wordt gebruik gemaakt van een tafel: hierop balancerend worden er ook mooie plaatjes geschoten. Nog wat kleine interviews met de nieuwe spelers en dan houdt onze reporter het voor gezien. Om een uur of 10 zijn we weer onder elkaar. We kletsen en lachen nog wat na, maar natuurlijk spelen we ook verder: daar komen we tenslotte voor! Uiteindelijk weet Leonie het spel te winnen en tevreden gaan we allen weer op huis aan.

 

Links:

Terug naar artikeloverzicht
Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor het uitwerken van deze pagina